Zavřít reklamu

Jednou z vecí, ktoré ma na Appli vždy osobne fascinovali, je jeho schopnosť vytvoriť čo najtenší, najľahší produkt a vyšťaviť z neho toľko výkonu, ako to je len možné. Nie vždy to však ide podľa plánu a už v prípade tretieho iPadu som sa mohol na webe Applu dočítať, že jeho nový produkt je vlastne o trochu hrubší a výrazne ťažší ako jeho predchodca. Niečo vtedy nebolo v poriadku a ako sa už zistilo neskôr, za touto chybičkou krásy stála objemnejšia batéria, vďaka ktorej by prístroj s Retina displejom vydržal 10 hodín nepretržitej práce.

Práve túto vlastnosť Apple dokázal o rok a pol neskôr opraviť u novej generácie iPadu, ktorú sa pri tejto príležitosti rozhodol pomenovať iPad Air. Apple vďaka pokročilým technológiám dokázal vytvoriť prístroj tenší až o 24% oproti predchádzajúcej generácií, a zároveň ho spravil 2x výkonnejší oproti predchádzajúcej generácií a zachoval mu rovnakú 10-hodinovú výdrž batérie. Snaha o dosiahnutie tenkosti sa ukrýva predovšetkým v novom procesore Apple A7 a jeho koprocesore M7. Tento nový procesor, napriek tomu že je ešte stále dvojjadrový a má rovnakú frekvenciu ako jeho predchodca, prináša hneď niekoľko významných zmien. Nielen, že prvýkrát prináša 64-bitovú technológiu do iOS, ale zároveň je vyrábaný novou 28-nanometrovou technológiou. Práve tá spôsobila, že je finálny čip úspornejší ako jeho predchodca a práve on zachránil iPad mini 2. generácie pred pohromou.

best_design_dimensions

Kľúčovou novinkou nového iPadu mini s Retina displejom je práve prítomnosť Retina displeju. Lenže Apple už minulý rok spravil ultra-tenký prístroj, vďaka čomu by dnes s použitím A6 procesoru narazil na veľký problém – batériu. Živiť výkonný dvojjadrový procesor a Retina displej nie je len tak a použitie minuloročného hardvéru by skončilo u kratšej životnosti batérie. Alebo by musel Apple predstaviť viditeľne hrubší a viditeľne ťažší model – a práve to Apple nechce. Použitie nového procesoru Apple A7 kvôli úspornej technológií je tak v novom iPade mini s Retina displejom strategicky dôležité a prístroj je tak vďaka nemu hrubší iba o 0,3 milimetra a ťažší o 23 gramov. To sa odráža aj na nákladoch a dôvod, prečo nový iPad mini stojí až 399 dolárov, je jasný.

V prípade iPadu Air však nie je procesor Apple A7 jediným komponentom, ktorý znížil váhu a hrúbku zariadenia – aj keď sa na tom významne podieľa. Nový, úsporný procesor sa významne podieľal na tom, že Apple dokázal zmenšiť batériu o 25 percent a zároveň dokázal udržať rovnaké výsledky ako pri iPade 2 z roku 2011. Tomu samozrejme veľmi napomáha aj pohybový koprocesor M7, ktorý zbiera a spracováva dáta akcelerometru, kompasu a gyroskopu, teda s nimi narába nezávisle od činnosti procesoru A7. Technológie pokročili aj u iných dôležitých komponentov a tak je nový dotykový senzor až o 70% tenší ako jeho predchodca, nový Retina displej je o 20% tenší ako v minulej generácii a sklo je o 17% tenšie ako to, ktoré Apple použil u minulej generácie. A práve toto všetko sa podieľalo na tom, aby bolo telo zariadenia tenšie o 23%. Po novom tak Apple predstavil plnohodnotný tablet s váhou len 469 gramov a hrúbkou iba 7,5 milimetra.

Dnes nejčtenější

.