Zavřít reklamu

Phil Schiller na dnešnom evente osobne predstavil novú generáciu tabletov iPad, a hneď nás prekvapil tým, že potvrdil takmer všetky doterajšie úniky o budúcom zariadení. Spoločnosť skutočne predstavila iPad Air s dizajnom po vzore iPadu mini, skutočne ukázala ľahší a tenší prístroj a skutočne predstavila svoje druhé 64-bitové iOS zariadenie. Nový iPad je veľkou novinkou a určite poteší fakt, že ostáva aj naďalej dostupný v rovnakej cenovej relácii. Prístroj navyše nahradil model z minulého roku a v ponuke naďalej uvidíme starší iPad 2 z roku 2011.

Prekvapením môže byť aj názov. Apple sa rozhodol, že už bolo dosť „Nových iPadov“ a „iPadov s Retina displejom“ a tak sa rozhodol nový produkt pomenovať iPad Air. Medzi zásadné novinky patrí predovšetkým dizajn zariadenia, keďže iPad Air je teraz užší, nižší a tiež tenší. Prístroj je o 20% tenší a má až o 43% užšie rohy a ponúka tak 7,5 mm. Dramaticky sa znížila aj váha zariadenia a prístroj má teraz hmotnosť iba 453 gramov, vďaka čomu sa z neho stáva najľahší „veľký“ tablet. Na spodnej strane uvidíme Lightning konektor a stereo reproduktory, ktoré sú o niečo väčšie ako tie u minuloročného iPadu mini. Apple skutočne aplikoval dizajnové prvky z prototypov iPadu mini z roku 2012 a tak na prístroji nájdeme duálny mikrofón na zadnej a vrchnej strane zariadenia. Apple sa inšpiroval iPadom mini aj z hľadiska farieb a zatiaľ čo doteraz sa u veľkých iPadov menila iba farba predku, teraz sa stretávame s dvoma rôzne farebnými verziami a to White & Silver a Space Grey. My však už vieme, že nebyť novej Space Grey farby, Apple by vo svojej ponuke ponechal verziu Black & Slate, čo nám odhalil prvý prototyp tela zariadenia.

hero

Hardvér zariadenia pokročil napriek snahe o tenkosť a aj keď je prístroj tenší, stále v ňom nájdeme 9.7-palcový Retina displej s rozlíšením 2048 x 1536 bodov, ako aj novší procesor. Samozrejmosťou je tak nový procesor Apple A7, s ktorým sme sa stretli už pri iPhone 5s. Čip má 1 miliardu tranzistorov a jeho grafika je až o 72-násobne rýchlejšia oproti prvému iPadu a až 2x rýchlejšia oproti minulej generácii. Revolúciou prešla WiFi anténa, ktorá teraz využíva revolučnú MIMO technológiu a z iPadu sa tak stáva prvý iOS prístroj s podporou až 300Mbps WiFi pripojenia. Nakoniec sa Apple rozhodol ponechať fotoaparáty a tak v prístroji nájdeme 5-megapixelový iSight fotoaparát bez LED blesku a lepšiu FaceTime kameru. Jedná sa prakticky o rovnaký fotoaparát, aký nájdeme u minulej generácie, s výnimkou chýbajúceho blesku.

Samotný iPad Air sa začne predávať už 1.11. a rovnaký dátum sa Apple rozhodol zvoliť aj pre Slovensko a Českú Republiku. Cena zariadenia začína na 499 dolároch a bude opäť dostupný vo WiFi-only a WiFi + Cellular verziách. iPad Air je dostupný v 16 GB verziách. Jednou z vecí, ktoré sme mohli počuť z úst analytikov, je absencia Touch ID a tak môžeme s touto technológiou počítať zrejme až v budúcom roku.

ios_hero

Dnes nejčtenější

.