Zavřít reklamu

Netrvalo dlho a spoločnosť HTC predstavila One Max, druhý smartfón na svete so snímačom odtlačkov prstov. Veľký telefón s 5,9-palcovým Full HD displejom sa môže pochváliť prakticky rovnakým hardvérom aký ponúka klasický HTC One, výrazne sa však odlišuje spomínanou veľkosťou displeju a výdržou batérie. Kým štandardný HTC One vydrží približne 18 hodín pri 3G hovoroch, nový One Max má vydržať až 25 hodín používania pri telefonovaní cez 3G siete. Hlavnou vlastnosťou je však už vyššie spomínaný snímač odtlačkov prstov.

A práve ten je podľa prvých recenzií kameňom úrazu. Pretože HTC One nemá žiadne fyzické tlačítko na prednej strane, snímač sa nachádza na zadnej strane, priamo pod fotoaparátom. Na tom by zrejme nebolo nič zlé, keby nemal prístroj výšku 16,5 centimetra a jeho snímač by neslúžil na odomykanie telefónu či na vykonávanie iných akcií. Výhodou je, že HTC umožní zaznamenať tri prsty, pre ktoré si môže používateľ priradiť jednotlivé funkcie – napríklad odblokovanie telefónu, zapnutie kamery alebo inú aplikáciu. Viac o tom však povie recenzia od The Verge:

„Používanie One Max odporúčaným spôsobom – ako veľmi veľkorysého telefónu – je cvičením frustrácie, a nič to nevystihuje tak ako jeho hlavná nová funkcia, snímač odtlačkov prstov. Za prvé, nachádza sa presne na zlom mieste. Pretože sa nachádza priamo pod fotoaparátom a vyžaduje aby ste po ňom prešli, núti vás rozmazať objektív vždy keď sa chcete identifikovať. Rovnako problematická je aj potreba prejsť po ňom vertikálne, keďže v prirodzenej polohe je vaša ruka naklonená šikmo k senzoru, a vy tak musíte učiniť neprirodzený a nepohodlný pohyb pre aktivovanie. Toto navyše vedie k častým zlyhaniam autentifikačného procesu.

Rovnako vyčerpávajúci je aj fakt, že One Max musíte prebudiť z režimu spánku predtým, ako ho odblokujete. Celý princíp snímačov odtlačkov prstov spočíva v zrýchlení bezpečnostných procesov, nie vo výberavosti, a presne preto HTC One Max zlyhal. Je tu množstvo potenciálu, keďže môžete zaregistrovať až tri rôzne prsty a priradiť im rôzne aplikácie, no toto funguje iba zo zamknutej obrazovky – prečo nie globálne? Snímač odtlačkov prstov je tu nemotorný, neohrabaný a v súlade s dlhou históriou neúspešných pokusov spojazdniť túto technológiu.“

Dnes nejčtenější

.