Zavřít reklamu

V dnešní recenzi externího disku zamířím trochu výš, tedy téměř nejvýš kam to vůbec u společnosti LaCie jde a podíváme se na řešení pro Thunderbolt Port s názvem LaCie 2big, konkrétně v konfiguraci 2x2TB, tedy 4TB. Externí disk 2big nabízí dvojici Thunderbolt portů a tak umožňuje připojit další disky nebo displeje pomocí Thunderbolt portu. Zajímavostí je, že disky lze měnit přímo při chodu zařízení, což ocení zejména profesionální uživatelé.

Zaujme jistě také hliníkový design, který se skvěle hodí k počítačům Mac, o tom však více až v následující recenzi ve které se dozvíte nejen jak disk skutečně vypadá a působí, ale zejména pak jakou dosahuje rychlost a skóre při testování v aplikaci xbench, ve které testujeme všechny disky na našem serveru.

Design
Celý disk je zpracován skutečně velmi kvalitně a veškeré hliníkové odlitky jsou zcela přesné, skutečně na vás v tomto případě doslova dýchá kvalita zpracování a materiálů, kterou nejen vidíte, ale také cítíte a to již v momentě kdy vezmete disk 2big poprvé do ruky, okamžitě zjistíte že jste si koupili skutečně kus železa. Celý disk je z hliníku a vnitřní části jsou pak z dalších kovů, díky čemuž váží disk před dva a půl kilogramu. V přední části vidíte velké modré tlačítko pro zapnutí a vypnutí s logem LaCie. V zadní části se pak nachází dvojice Thunderbolt portů a port pro zapojení adaptéru. Samozřejmě je zde tkaé přístup ke dvojici disků, v našem případě o rychlosti 7200 otáček za minutu, které jsou součástí LaCie 2big s tím, že pokud budete používat zrcadlení, je možné disky měnit přímo za chodu zařízení. To je navíc velmi jednoduché díky speciálním otočným zámečkům, které navíc nemusíte otevírat mincí, protože LaCie přikládá stylový „klíček“.

LaCie

Hliníková žebra která jsou viditelné po celém povrchu disku nejsou jen ozdobou, ale také součástí chlazení, právě žebrování na vnější části pláště nabízí o 60% větší plochu hliníku, než kdyby byl disk v hladkém provedení. Větší hliníkový povrch tedy odvádí větší množství teplého vzduchu od disků. Pokud však přece jen dojde k jejich zahřívání v důsledku vytížení, aktivuje se ventilátor, ten však příliš hluku nedělá a tak pokud nemáte disk skutečně pár centimetrů od ucha, nezaregistrujete zda je ventilátor v provozu nebo ne.

Vzhledem k tomu, že LaCie 2big je skutečně profesionální řešení, na spodní části naleznete stojánek, který je možné pomocí přiloženého imbusového klíče odmontovat a disk tak můžete zařadit spolu s dalšími dvěma disky do pole, které LaCie prodává jako příslušenství. LaCie prodává jedno univerzální balení a tak kromě CD, Thunderbolt kabelu a adaptéru, naleznete v krabici také trojici různých koncovek pro světové zásuvky, samozřejmě včetně té Evropské. Co opět zamrzí je absence jakéhokoli jiného portu než Thunderbolt, na což jsme však bohužel už u podobných diskových řešení zvyklí a výrobci jen málo kdy doplňují Thunderbolt u stolních disků také o další port, s tím se setkáme pouze u přenosných disků typu LaCie Rugged, jehož recenzi si můžete přečíst přímo zde. Pokud k vám tedy dorazí kamarád, který nemá Thunderbolt port, má zkrátka smůlu a data si nestáhne ani nenahraje.

Lacie_2

Software
Co mě osobně poněkud zklamalo je přístup LaCie k diskům 2big. Rozumím tomu, že jsou to disky, které si nekoupí zrovna člověk, který v životě externí disk neviděl, na druhou stranu však nedokážu pochopit, proč když LaCie nabízí u disků běžné řady Rugged všechen software přímo na disku, u 2Big jej naleznete na CD a to ještě navíc jen v omezené podobně jedné aplikace Intego Backup Manager Pro. Aplikace je plnohodnotná a získáváte také CD key, ovšem v době kdy většina počítačů Apple nedisponuje mechanikou, mi CD připadá trochu podpásovka na uživatele. Navíc Backup manager jak již název napovídá je skutečně na zálohování. Pokud chcete například sledovat chod disku, musíte stáhnout z LaCie.com aplikaci RAID Monitor. To by mi ještě ani tak nevadilo, co však považuji za poněkud nešťastné, hlavně při pohledu na skutečně jednoduchý a propracovaný software který je k dispozici k disku Rugged, je absence jakéhokoli software pro nastavení RAID. Ten má například WD vyřešen skutečně skvěle, bohužel u LaCie musíte použít Disk Utility přímo ve vašem Macu, což je sice také řešení, ale rozhodně ne tak pohodlné jako to, které nabízí WD u námi recenzovaného WD My Book Duo Thunderbolt.

Thunderbolt

Rychlost
Pevné disky v externím rámečku LaCie 2big mohou pracovat v trojici režimů jako RAID 0, RAID 1 nebo JBOD. Samozřejmě rychlost záleží také na tom jaký režim použijete. Pokud se o svá data příliš nebojíte, máte možnost použít zápis na oba disky a mít k dispozici 4TB místa (LaCie dělá 2TB, 4TB, 6TB varianty) nebo naopak použít zrcadlení a mít na obou discích stejná data. Záleží tedy jen na vás pro jaké řešení se rozhodnete, my jsme v rámci měření rychlosti zkusili jak RAID 0, tak RAID 1.

Pro měření rychlosti disku jsme již klasicky použili aplikaci Xbench 1.3, díky čemuž máte možnost rychlost porovnat s dalšími disky které prošly naším testem a jejichž recenze naleznete přímo zde. Disk byl při testování připojen k MacBooku Pro 15″ s procesorem Intel i7 quad-core na frekvenci 2.0Ghz, 8GB operační paměti Kingstone PnP 1866Mhz, grafickou kartou Intel HD Graphics 3000 s 384MB DDR3 a AMD Radeon HD 6490M s 256MB GDDR5 paměti. Kromě výše uvedených komponent je samozřejmě tím nejdůležitějším faktorem rychlost disku v samotném MacBooku Pro. Vzhledem k tomu, že se v něm nachází SSD disk Kingston HyperX 240GB s rychlostí zápisu a čtení nad 500MB/s, díky čemuž si můžeme být jisti, že disk LaCie2big Thunderbolt 4TB neomezovala rychlost počítače a jeho vlastního disku.

Disk jsem testoval v RAID 0

  • Zápis 3726 fotografií o celkové velikosti 26,8GB = 1 minuta 49 vteřin
  • Čtení 3726 fotografií o celkové velikosti 26,8GB = 2 minuty 52 vteřin
  • Zápis 1 souboru o velikosti 200Mb = 1,54 vteřin
  • Čtení 1 souboru o velikosti 200Mb = 2,02 vteřin

Disk jsem testoval v RAID 1

  • Zápis 3726 fotografií o celkové velikosti 26,8GB = 3 minuta 24 vteřin
  • Čtení 3726 fotografií o celkové velikosti 26,8GB = 2 minuty 40 vteřin
  • Zápis 1 souboru o velikosti 200Mb = 2,90 vteřin
  • Čtení 1 souboru o velikosti 200Mb = 1,98 vteřin
disk-test

Resumé
LeCie 2Big Thunderbolt 4TB dosahuje vysokých rychlostí a to při obou RAID nastaveních. Potěší rozhodně kvalitní zpracování, pasivní i aktivní chlazení s tím ,že při běžném použití aktivní téměř nepotřebujete a samozřejmě také možnost měnit disky za chodu zařízení. Bohužel i zde se stejně jako v případě řešení od WD setkáváme s absencí jakéhokoli jiného portu než je Thunderbolt. LaCie tentokrát nepřidává software pro snadné nastavení Raid a uživatel tak musí plně spoléhat pouze na Disk Utility přímo v OS X. To však bohatě vynahrazuje skutečně extrémně kvalitní zpracování celého řešení od LaCie. Pokud tedy hledáte rychlý disk s možností zrcadlení, nyní máte příležitost jej zakoupit za akční cenu u našeho partnera přímo zde.

  • LaCie 2big Thunderbolt 4TB si můžete zakoupit za speciální cenu 9990Kč bez DPH přímo zde.
Lacie_2big

Parametry

Výrobce: LaCie
Třída produktu: Pevný disk – externí
Typ pevného disku: Standardní (magnetické plotny)
Kapacita pevného disku: 4 TB
Rozhraní: 2 x Thunderbolt
Rychlost otáček (RPM): 7200 ot./min
Vyrovnávací paměť (cache): 64 MB
Rychlost čtení: 327 MB/s
Rychlost zápisu: 319 MB/s
Napájení: 100-240V AC
Šířka: 91 mm
Výška: 172 mm
Délka: 200 mm
Čistá hmotnost: 2.7 kg
Další funkce: RAID 0, RAID 1, AC síťový adaptér

Thunderbolt_LACIE

Dnes nejčtenější

.