Zavřít reklamu

Novinka Dice+ nás zaujala již na letošním Gamesconu a tak když ji prodejce uvedl na trh, nemůže pochopitelně chybět ani v naši recenzi. Dice+ je jednoduše řečeno herní kostka k iPadu a jak jsem zjistil v průběhu recenze, je to herní kostka která vás opět donutí vrátit se do dob dětství a GTA V vyměnit za hry na principu Člověče nezlob se. Pojďme se podívat co novinka nabízí a zda vás přesvědčí k tomu, abyste společně s svoji partnerkou nebo dětmi dali iPad doprostřed stolu a začali opět hrát stolní hry, i když samozřejmě v takové podobě, v jaké se v roce 2013 nabízí.

Hned na úvod je důležité uvést, že Dice+ je kompatibilní pouze s iPadem, tedy lépe řečeno aplikace Dice+ je kompatibilní pouze s iPadem, protože kostka by teoreticky fungovala samozřejmě s každým iOS zařízením. Toto omezení má jednoduchý důvod, většina her, které jsou s Dice+ kompatibilní jsou stolní hry, jenž by na displeji iPhone nebo iPodu touch nevypadali dobře a vzhledem k tomu, že většina z nich je určena pro více hráčů, nebylo by posouvání iPhone ani příliš pohodlné. Aplikace je tedy kompatibilní s iPadem a iPadem mini a taktéž s Android tablety.

dice+

Právě softwarové řešení je pro iOS poměrně netradiční, kostku totiž nepřipojujete v nastavení systému a poté nespouštíte jednotlivé aplikace stažené z iTunes App Store, o vše se totiž stará aplikace Board Games!, kterou si můžete zdarma stáhnout v iTunes App Store. Pokud máte zapnutý Bluetooth, aplikace sama připojí kostku a provede její konfigurace a taktéž nabídne hry, které jsou její současní. V základu je pět her s tím, že každou další musíte stahovat zvlášť. Zajímavé je, že hry se samozřejmě stahují z iTunes App Store a podotýkám rovnou, že drtivá většina z nich je placena, většinou cenou 1,79€, ale po jejich stažení nepřibude na ploše iOS ikonka hry, ale hra je přidána přímo do Board Games. Systém je tedy podobný tomu, který používá například Leap Motion, ovšem s tím, že se nemusíte nikde znovu registrovat a platby probíhají přímo přes iTunes App Store.

dice+_review

Zajímavé je, že Board Games v sobě kromě her a informací o doposud nevydaných hrách nabízí také položku My Profile, ve které vidíte skutečně zajímavé informace například o tom, kolik hodin jste nahráli, kolikrát se kostka otočila a tak dále. Kromě toho vidíte také procentuální znázornění kapacity baterie. Vše co děláte s kostkou tedy děláte přes aplikaci Board Games, která se stará také o její připojení. To spočívá v tom, že při spuštění Board Games zkrátka jen hodíte kostkou, jenž se automaticky připojí. Jedinou nevýhodou Boart Games je fakt, že nezobrazuje ceny při nákupu aplikací, ty se dozvíte až v momentě, kdy vás Board Games přesměruje do iTunes app Store.

dice

Kostka je připojena pomocí technologie Bluetooth 4.0 nebo Bluetooth 2.1, záleží na tom, jaké připojení nabízí vaše zařízení. V závislosti na tom se pak pohybuje také výdrž, počítat však můžete s 20 hodinami, během kterých můžete kostku aktivně používat, pokud si tedy zahrajete hodinu denně párkrát do týdne, nabíjecí kabel který je stejně jako textilní pytlík součástí balení budete potřebovat jen několikrát do roku. Samotná kostka je kombinací tvrzeného plastu a gumy, přes kterou svítí číslice, tak jak můžete vidět na obrázku. I když kostka spadne ze stolu nic se ji nestane a můžete hrát dál. O kostku se tedy bát nemusíte a není problém zahrát si hry i s malými dětmi kteří mohou házet seč jim síly stačí.

image-1

Kostku je však díky akcelometru a dotykovým senzorům možné použít i pro ovládání her, tak jak jsme si to ukázali například u inteligentní koule Sphero, které však chybí tlačítka. Kostku jednoduše vezmete do ruky a pomocí gyroskopu ovládáte například letadlo, loď nebo auto v jednotlivých hrách a v případě kdy potřebujete vystřelit, stiskněte některé z číslic. Zatím jedinou hrou která však tuto funkci podporuje je Wings on Fire, časem však přibudnou další. Výhodou je, že právě Wings on Fire je zdarma a tak si můžete bez vytáhnutí kreditky z peněženky vyzkoušet skutečně všechny funkce kostky. Zajímavé je, že kostka dokáže například při potržení jednoho čísla dát signál pro střelbu z kulometu, ale při pouhém stlačení toho stejného čísla dojde k odpolení rakety. K ovládání vám tak skutečně stačí pouze samotná kostka a přitom nejste ve hře ničím omezeni a můžete využít vše, jako kdybyste použili displej iPadu k ovládání.

image-2

I když se v drtivé většině jedná v podstatě o klasické stolní hry typu Člověče nezlob se, přináší sebou jedinečný zážitek, který ocení především děti. Vůbec se totiž nedivím, že je nebaví v roce 2013, kdy jsou všude kolem barvy a jejich svět se točí kolem Spidermanů, Pirátů z Karibiku nebo Hello Kitty, hrát s babičkou nebo s rodiči nudné Člověče nezlob se s plastovými kostkami a figurkami. Naopak zde narazíte právě na jejich hrdiny a tak hrají Člověče s Hello Kitty a kluci sbírají zvířátka v momentě, kdy najednou se svým ufonem na políčko, kde nějaké je. Právě propracované hry jsou tím, co přinutí vaše děti sednout si společně s vámi ke stolu a můžete si tak jako jedna rodina i v roce 2013 zahrát stolní hry, které budou bavit všechny! A tak jediné co bych Dice+ vytkl je fakt, že mě žena při hrách porážela, to však berte samozřejmě s humorem.

  • Dice+ si můžete zakoupit za 42,90€ v M:zone přímo zde.
image
image-3

Dnes nejčtenější

.