Zavřít reklamu

Poté co se objevila informace o tom, že společnost Samsung u benchmark testů svého nejnovějšího modelu Galaxy Note 3 podvádí, přinesl AnandTech zprávu, ve které tvrdí, že u benchmark testů podvádí téměř všichni výrobci s výjimkou Applu a Motoroly. V čem vlastně samotný podvod spočívá? Výrobci přidávají do operačních systémů svých zařízení, nejčastěji do Androidu speciální kód, který dokáže rozeznat benchmark testy od běžných aplikací a v momentě kdy takový test rozezná, automaticky zvýší frekvenci procesoru, zvýší termální limity, díky čemuž se zařízení nevypne ani v případě, kdy se začne přehřívat a rovněž dochází také ke zvýšení napětí procesoru. U mobilních zařízení u kterých jsou fyzicky dva čipy pak často dochází k tomu, že při rozeznání benchmarkové aplikace zapojí mobilní zařízení dočasně oba čipy aby zvýšilo výkon a dosáhlo co největšího počtu bodů.

Problém je v tom, že v obou případech se jedná o podvod, protože výrobce sám porušuje limity pro procesor, které sice při krátkodobém použití nemohou zařízení ublížit, ale není je možné ignorovat při běžné každodenním používání. Kromě toho že by poškodilo podobné zvýšení frekvence a napětí samotný čip, došlo by při běžném používání také k extrémně rychlému vybití baterie. To je největší problém u druhého případu, kdy jsou použity oba fyzické čipy, přičemž zařízení má dva čipy právě kvůli tomu, aby šetřilo baterii a automaticky přepnulo při nenáročných aplikacích na méně výkonný čip. Výrobci tak sice dokáží během tří minutového benchmark testu dosáhnout vysokého hodnocení v benchmark testech, v reálu však tento výkon zařízení nenabízí.

Výrobci se přitom výsledky z Benchmark testů často chlubí i v oficiálních materiálech a předhání se, čí zařízení je výkonnější. Jediní dva výrobci, kteří podobné praktiky nepoužívají jsou Apple a Motorola. To co se tak na první pohled může zdát jako běžná novinka se stává poměrně závažnou kauzou, kdy se podařilo po letech odhalit, že benchmark testy v podstatě o ničem nevypovídají a to ani o takzvaném surovém výkonu zařízení. Pokud tedy z nějakého důvodu váháte mezi koupí iPhone a nějakého alternativního telefonu, vyzkoušejte si oba produkty pocitově a rychle zjistíte, že při běžné práci je iPhone s papírově nižším výkonem mnohem svižnější než konkurent, který má vyšší počet bodů v benchmark testech.

  • Čtěte také: Samsung opäť podvádza pri benchmarkoch, tentoraz u Galaxy Note III“ href=“https://www.letemsvetemapplem.eu/2013/10/02/samsung-opat-podvadza-benchmarkoch-tentoraz-u-galaxy-note-iii/“ rel=“bookmark“>Samsung opäť podvádza pri benchmarkoch, tentoraz u Galaxy Note III

mobiledevices-cheatingbenchmarks

*Tabulka ukazuje v kterých aplikacích jednotlivé telefony podvádí: Y = podvod. Zdroj: Anandtech

Dnes nejčtenější

.