Zavřít reklamu

Se společností Logicworks která stojí za značkami Rarus a Nsparkle dlouhodobě spolupracujeme a tak když chlapci otestovali iPhone 5s, dohodli jsme se že zveřejníme takou první menší recenzi na Letem světem Applem. Podrobné recenze od LsA se samzořejmě také dočkáte, ovšem nyní máte možnost podívat se na iPhone 5S mezi prvními v ČR a obzvláště pak na jeho porovnání s iPhone 5, iPhone 4S a iPhone 4, které pokud víme prozatím nikdo nenabídl v přímém srování podle výsledků v benchmark testech. Dostal se nám do rukou jeden z prvních iPhonů 5s z Německa a tak jsme se rozhodli otestovat jeho nové funkce. Na závěr budeme nový iPhone porovnávat nejen s předchozím modelem 5, ale i 4s a 4 a rozdíly ve výkonu jsou opravdu obrovské.

Největší novinkou je bezesporu čtečka otisků prstů neboli vašeho Touch ID ukrytá v Home buttonu. Ta funguje jednak pro odemykání telefonu zamknutého číselným kódem nebo pro ověření vašeho hesla k nákupu na App Store a iTunes Store. Nastavit si do iPhonu můžete až 5 prstů, což přijde vhod při odemykání ukazováčkem, když iPhone leží na stole nebo může jeden telefon odemknout několik lidí. Nastavení je rozděleno do dvou částí a je doprovázeno velice povedenou animací. Nejprve opakovaně přikládáte prst kolmo na čtecí plochu a poté vás systém vyzve k přikládání prstu z různých směrů a pod různými úhly. Nestane se tak, že byste iPhone neodemknuli, když prst nepřiložíte úplně kolmo a celou plochou.

Odemykání otiskem prstu je překvapivě velice rychlé. Troufám si tvrdit, že je to stejně rychlé jako klasické odemykání posunutím obrazovky. V porovnání se zadáváním odemykacího kódu je to několikanásobně rychlejší a hlavně pohodlnější při zachování stejné úrovně zabezpečení. Nejrychlejší způsob jak odemykat nový iPhone z vypnuté obrazovky je promáčknout krátce home button a prst na něm nechat. Tím iPhone probudíte a on okamžitě začne skenovat váš prst a do vteřiny je odemknuto. Je to mnohem pohodlnější než klikat na tlačítko a pak prstem jezdit po obrazovce, o zadávání kódu čísly nemluvě.

Hodně pozornosti se věnovalo nové zlaté barvě, ale tak trochu zapadlo do pozadí, že iPhone 5s nedostanete v opravdu černé barvě. Apple se totiž rozhodl barevnou variantu Břidlicová černá pravděpodobně kvůli problémům se snadným poškrábáním nahradit barvou Space Gray, tedy vesmírnou šedí. Ta je odstínem daleko bližší ocelovému rámu u 4/4s než černé variantě pětky. Porovnejte sami z fotografií s iPhony 5 v bílé a černé variantě. Barvu Space Gray mají už také iPody a nové iPady s ní pravděpodobně přijdou také.

Fotoaparát doznal spíše drobných vylepšení pod kapotou. Stále jde o 8 megapixelový senzor jako u 4s nebo 5, ale zvětšila se jeho plocha. Zachytí tak více světla a fotky z něj budou kvalitnější i přes stejné rozlišení. Novými funkcemi fotoaparátu jsou zpomalený záběr a série fotek. V módu zpomaleného záběru se natačí video ve 120 snímcích za vteřinu, bohužel ale jen v 720p rozlišení. Natočíte celé video a až, když si ho přehráváte, zvolíte, která jeho část bude zpomalená. Dělá se to naprosto jednoduše a rychle posuvníkem nad videem a v budoucnu můžete zpomalenou část zase změnit. Podržením spouště fotoaparátu vyfotíte rychlou sérii fotek.

Na této funkci se mi opět líbí její praktické řešení. Vyfotíte například sérii 30 fotek, ale nezaneřádíte si tím knihovnu, protože sérii uvidíte jako jednu fotku a až po rozliknutí se vám zobrazí výběr tzv. oblíbených fotografií. Z nich si potom vyberete ty povedené. Poslední novinkou fotoaparátu je dvojitá přisvětlovací dioda nazvaná True Tone. Jedna dioda vrhá podle aktuální potřeby teplé a druhá studené světlo a tím zachovávají reálnější a vyváženější barvy.

Apple tvrdí, že je nový iPhone 5s ještě 2x rychlejší než 5. To je odvážné tvrzení obzvlášť v porovnání s konkurencí, která se chlubí čtyř a osmijádrovými procesory. V iPhonu 5s najdete stále “jen dvoujádro”. Jak se ukázalo v testech, počet jader ani závratné frekvence procesoru nejsou nutností a 5s je i přes podobné parametry opravdu hodně výkonný. Jediné zklamání přichází v podobě 1GB operační paměti – myslím, že by systém využil více, obzvlášť s použitím 64bit architektury. Ale dost řečí, pojďme se podívat jak si nový iPhone stojí proti svým starším kolegům.

iPhone 5s je tak skutečně 2x výkonnější než jeho předchůdce nebo srovnatelný iPhone 5c, skoro 3,5x výkonnější než iPhone 4s a 6x výkonnější než iPhone 4. O model 5s je enormní zájem a Apple bude přednostně uspokojovat s poptávkou důležité trhy. Kdy bude běžně dostupný v ČR si netroufáme odhadovat. Podle keynote se dočkáme až někdy v prosinci. Špatnou dostupnost také podpořilo zahájení prodeje nových iPhonů na Čínském trhu hned v první vlně.

Dnes nejčtenější

.