Zavřít reklamu

Vieme už, že cena nového nedotovaného iPhone začína na 549 dolároch, ak sa jedná o iPhone 5c, a na 649 dolároch, pokiaľ sa jedná o iPhone 5s. To však nemusí predstavovať jeho skutočnú cenu a preto sa server AllThingsD rozhodol pozrieť práve na výrobné ceny nových zariadení, ktoré sa teraz pohybujú prakticky na rovnakej úrovni, na akej sa v minulom roku pohybovala cena iPhone 5. Stále sa však nejedná o oficiálne údaje a tak sa môže skutočná výrobná cena líšiť.

Ako ukázal rozbor, cena komponentov sa teraz pohybuje na približne rovnakej úrovni ako minulý rok, a zatiaľ čo cena minuloročného iPhone 5 sa odhadovala na 205 dolárov, podľa IHS už výrobná cena iPhone 5s predstavuje 191 dolárov. Jedná sa pritom iba o cenu za komponenty pre 16GB verziu, a do ceny nie je zarátaný poplatok za vykonanú prácu. Ten by sa mal opäť pohybovať na úrovni 8 dolárov za kus, vďaka čomu sa výrobná cena 16GB iPhone 5s ustáli na 199 dolároch. Cena komponentov nie je o veľmi vyššia ani u 64GB verzie, a ako ukázal rozbor, komponenty pre 64GB iPhone 5s stoja približne 210 dolárov, čo s vykonanou prácou predstavuje 218 dolárov za kus.

Výrobná cena v prípade iPhone 5c je však celkom zaujímavá. Aj keď sa očakávalo, že prístroj bude omnoho lacnejší na výrobu, podľa nového zistenia je cena iba o niečo nižšia ako u 5s, a tak cena komponentov pre farebný iPhone v začína už na 173 dolároch za 16GB verziu, a končí na úrovni 183 dolárov za 32GB verziu. K tomu treba pripočítať cenu za vykonanú prácu a tak výroba jedného plastového iPhone 5c predstavuje 180, respektíve 190 dolárov. Podľa nového zistenia je totiž poplatok za vykonanú prácu v prípade iPhone 5c nižší o 1 dolár, a predstavuje tak 7 dolárov za jeden prístroj.

iphone_5c_exploded-598x480
*Zdroj: AllThingsD

Dnes nejčtenější

.