Zavřít reklamu

Apple včera celkom nenápadne oznámil novú generáciu počítačov iMac, a už necelých 24 hodín po tom, ako túto udalosť oznámil, sa oba veľkostné varianty iMacu dostali do rúk známym špecialistom zo servisu iFixIt. Tí sa opäť pozreli do vnútra nového zariadenia a ako už býva zvykom, upozornili na všetky zmeny, s ktorými sa u tohto iMacu môžeme stretnúť. A presne tak ako každý iný produkt na svete, aj nový iMac má svoje výhody a nevýhody.

Hneď na úvod sa nový iMac môže pochváliť prítomnosťou nového portu PCIe, ktorý je možné použiť na vlastnoručný upgrade úložiska na Fusion Drive. Toto je značná výhoda v porovnaní s minuloročnou generáciou, keďže v jej prípade nebolo možné doplniť do iMacu SSD disk a premeniť ho tak na drahší model s Fusion Drive. Užívatelia si tak už pri kúpe zariadenia museli premyslieť, či chcú prístroj s diskom Fusion Drive alebo si postačia s obyčajným rotujúcim pevným diskom.

Toto je síce výhoda, ale pozrime sa na nevýhodu: Apple už neumožňuje vymeniť procesor v 21.5-palcovom počítači, keďže procesor v novej generácii iMacu je zabudovaný priamo na základnej doske. Jedná sa tak vôbec o prvý hliníkový iMac, u ktorého nie je možné zmeniť procesor na výkonnejší, a pokročilejší užívatelia tak stratili jeden z obľúbených spôsobov, ako udržať svoj iMac aktuálny. Táto zmena navyše spôsobí, že v prípade poškodenia procesoru je potrebné vymeniť celú základnú dosku, čím sa cena potenciálnej opravy zvýši. Nové obmedzenia sa samozrejme odrazili aj na hodnotení opraviteľnosti, a kým iMac 27″ získal hodnotenie 5 z 10, menší 21.5-palcový iMac získal hodnotenie iba 2 z 10. Na tom sa tiež podieľajú aj iné problémy, ako napríklad pamäť RAM ukrytá pod základnou doskou.

imac-ifixit

Dnes nejčtenější

.