Zavřít reklamu

Olympus představil zbrusu nový OM-D fotoaparát, který nás zajímal již dávno předtím, než oficiálně spatřil světlo světa a protože já stále raději tahám svoji zrcadlovku a pět objektivů než OM-D, do Irska jsme poslali našim čtenářům již starého známého Kubajze, který se podíval na nové OM-D od Olympusu podrobně a přináší vám zajímavou reportáž o které věříme, že zaujme i ty, kteří zrovna nežijí focením a bude zajímavým spestřením v našem Apple světě, kde většinou nemáme na podobné zajímavosti čas.

Nedávno jsem měl možnost vyzkoušet si focení s novým OM-D v Irsku a nemůžu se nepodělit s vámi o první dojmy. Je mi jasné že ti, co se o focení zajímají, si o novém modelu E-M1 už leccos přečetli. Nicméně já bych tento článek rád pojal opět spíše laickými poznatky než odborným výčtem vlastností.

Už jsem to psal několikrát a raději to ještě jednou napíšu. Focení mě hrozně baví, co mě ale nebaví je ztrácení času tím, že bych zabředával do technických záležitostí, co proč a jak funguje atd. Já chci fotit, chci mít foťák, kterej se mi bude snadno a intuitivně ovládat a nechci se zdržovat diskutováním o velikosti snímačů. Protože když budete mít obě ruce levý anebo nebudou ideální podmínky pro focení (ta druhá varianta je samozřejmě častější) tak vám ke kvalitní fotce nepomůže ani double full frame.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ale abych se dostal k jádru pudla, tedy novému OM-D E-M1. Trochu se peru s tím, že jsem z nového modelu maximálně nadšený a mám chuť napsat jen to, že je to extrémně povedený kousek, který je nutné si vyzkoušet, abyste pochopili to, co tu budu psát. A následně mi dali za pravdu. Olympus si totiž vzal k srdci to, v čem první OM-D trochu pokulhávalo, přidal k tomu vymoženosti této doby a nacpal to všechno opět do jednoho těla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Začnu tedy změnami oproti původnímu OM-D E-M5. Kompletně se změnilo ovládání, tlačítka nejsou tak titěrná, jsou lépe rozmístěná a palcem a ukazováčkem pravé ruky v podstatě nastavíte vše potřebné, aniž byste museli dávat oko od hledáčku. Je tu nové přepínací tlačítko, které vás přepojí z nastavování clony a závěrky pomocí “koleček” u spouště, na nastavení ISO a WB. Což je prostě paráda. Pak je tu třeba nově umístěné tlačítko na přehrávání fotek. A mnoho jiných. K ovládání patří určitě i nový hledáček, který je větší, s větším rozlišení a obraz v něm je prostě super. Nevím, jestli to bylo nastavením na mém E-M5, ale na E-M1 se dají konečně prohlížet fotografie i přímo v hledáčku. Což oceníte například na prudkém světle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANesmím ani zapomenout na to, že se tělo zvětšilo o grip pro lepší úchop, který nahrazuje půlgrip z E-M5. Což je taky rozhodně krok vpřed. Už jsem četl v diskuzích, že nová E-M1 je už hodně velká a že se blíží spíš k zrcadlovce atd. S tím si dovolím nesouhlasit. Řekl bych, že je jen nepatrně větší, což je jen k dobru ohledně ovládání a úchopu, ale stále má do zrcadlovky hodně daleko. Převážně pak v kombinaci s objektivy na Micro systém. Což je nejvíce znatelné například ve váze, která je například pro hodně lidí podstatná. Když jedete třeba 40km na kole s foťákem na zádech tak je hodně znát, jestli táhnete 1kg a nebo 3kg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJedem ale dál. Co mě asi nejvíce potěšilo je fázové ostření, ať s objektivy přímo na Micro systém tak s objektivy z klasických Ečkových zrcadlovek od Olympusu, se kterými si nově E-M1 skvěle rozumí. Když to řeknu úplně laicky, tak se kontinuální autofokus u E-M1 velmi zrychlil a troufnu si říct, že bude použitelný i při rychlých sportech, jako jsou třeba kola nebo motorky. Jde o to, že foťák nyní stíhá proostřovat mezi snímky na objekt, který se k vám rychle blíží. Já osobně jsem třeba kontinuální ostření nikdy nepoužíval, ani na zrcadlovkách (viz. můj článek o focení: http://www.kubajsz.com/olympus-om-d-a-moje-foceni-2008-2013/ ), ale teď se vážně těším, až si ho vyzkouším v terénu. Co jsem měl tu možnost si C-AF vyzkoušet v Irsku při focení koňů, tak fungoval bez chyby. E-M1 také zrychlila, co se sekvenčního snímání týče, nyní zvládne 10 snímků za vteřinu. V tomto režimu už samozřejmě nemůžete chtít, aby stíhala i proostřovat a proto v případě C-AF doporučuju zvolit pomalejší sekvenci, což je otázka asi tak vteřiny. Myslím to přepnutí.

omd60153

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No, a když už jsem se dostal k portrétům, tak jsem si vzpomněl na nový objektiv, který bude nabízený společně s E-M1. Je to Zuiko 12-40/2,8, tedy konečně tu máme světelný zoom! Je to už docela macík, ale ve srovnání s jeho ekvivalentními brášky typu 24-70/2,8 na DSLR je to furt prcek. Nicméně objektiv si skvěle rozumí s tělem a já na něj fotil celou dobu v Irsku, přestože jsme měli na výběr i jiná skla. Co mi přijde hodně fajn je makro. Tento objektiv ostří od 20cm, ale pozor! Od 20cm od čipu! V kombinaci s f2,8 je to prostě paráda …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A teď něco z vychytávek dnešní doby. Live time snímání. Určitě znáte takové ty fotky třeba nočního města. Ty se fotí na dlouhý čas, většinou na BULB, což znamená, že foťák otevře závěrku a snímá, dokud mu neřeknete dost. A pak čekáte a čekáte a po tom čekání na vás vybafne fotka. U E-M1 to tak není. Nastavíte si Live time snímání, zmáčknete spoušť a foťák začne snímat a každé 4 vteřiny (interval si můžete změnit) vám ukáže, jak fotka vypadá. A úplně největší “vychytávka” je, že přes wi-fi, které je nově také k dispozici, můžete tu fotografii kontrolovat na iPadu nebo iPhonu, klidně v teple z auta a foťák za vás může pracovat venku. A až dofotíte, tak přes wi-fi můžete i kompletně přenastavit v podstatě vše důležité, co potřebujete. Od clony, po závěrku, iso, WB atd. Samozřejmostí je to, že si fotografii následně rovnou stáhnete do své knihovny, kde si s ní už můžete pohrát, upravit, sharovat na FB … no možností je tu spousta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJe toho ještě tolik, co bych chtěl napsat, ale to by tu byl hroznej elaborát a nikoho by to nebavilo číst. Vezmu to teda v rychlosti. Novinky: větší odolnost vůči mrazu ( deklarovaná 100% funkčnost do -10°C ), nová pětiosá stabilizace (v ruce se dá udržet i vteřinová expozice!), závěrka až do 1/8000s, nové objektivy, kompatibilní s DSLR objektivy, wi-fi, větší EVF hledáček, více ovládacích tlačítek, rychlejší procesor (rychlejší ukládání, práce s fotkami atd), nové ART filtry, možnost desaturace jednotlivých barev přímo při focení, snadného vytažení stínů a světel atd atd. No je toho prostě spousty. A tak mě napadá, že až budu mít nové E-M1 u sebe, tak bych mohl psát na jednotlivé “vychytávky” tutoriály a články, co vy na to? Jinak jestli máte nějaké dotazy, tak šup s nima do komentářů. Buď vám odpovím já, nebo třeba i někdo odborněji přímo z Olympusu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jinak přidávám malou galerii z focení v Irsku, kde probíhala předváděčka E-M1. Počasí bylo klasicky irský, takže poprchávalo a sluníčka také moc nebylo. Ale pro představu o tom, jak to fotí to je prozatím dostačující :) Na svém blogu jsem vydal takový deníček z cesty právě na tuto předváděčku, tak kdo by měl chuť, nechť kliká sem.

No a nakonec bych chtěl jen připomenout akci, která probíhá právě teď pro potenciální zájamce o OM-D E-M1. Jestli o koupi někdo zvažuje, tak by tohle neměl propásnout! Leták na akci najdete třeba zde: E-M1 akce a kompletní nabídku OM-D i s cenami najdete už na stránkách olympusobchod.cz.

Dnes nejčtenější

.