Zavřít reklamu

Spoločnosť Microsoft to myslí so svojimi tabletmi vážne a aj keď mnohí desktopoví výrobcovia upustili od odľahčenej platformy Windows RT, spoločnosť Redmondu sa rozhodla predstaviť novú generáciu svojich tabletov Surface. Opäť sa pritom jedná o dvojicu prístrojov, pričom jeden využíva ARM procesor a pracuje so systémom Windows 8.1 RT, a druhý disponuje desktopovým procesorom Haswell od Intelu, a prichádza tak na trh s predinštalovaným Windows 8.1 Pro (recenzia). Ako tvrdí Microsoft, jedná sa o najproduktívnejší tablet na svete.

Produktivita závisí samozrejme aj od hardvéru. Za hlavné novinky druhej generácie tabletu Surface sa pokladá predovšetkým nový 10.6-palcový ClearType Full HD displej s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov, čo predstavuje značný nárast oproti predchádzajúcej generácii s rozlíšením 1366 x 768 pixelov. Novinkou sú aj porty USB 3.0, a tiež malo dôjsť k použitiu výkonnejšieho procesoru. Momentálne nie je známe, o aký procesor sa jedná, Microsoft ale tvrdí, že došlo k dramatickému zrýchleniu oproti predchádzajúcej generácii. Všeobecne sa pritom špekuluje, že Microsoft osadil novú generáciu procesorom Nvidia Tegra 4. Novinka je dostupná v 32- a 64GB verziách, a jej cena začína na 449 dolároch. Popri novej generácii hodlá Microsoft predávať aj minuloročný model svojho Surface RT, ten bude dostupný v 32GB verzii za 349 dolárov. Nová generácia tabletu je dostupná v čierno-striebornej farebnej variante a opäť ponúka zabudovaný stojan, ako aj predinštalovanú verziu kancelárskej sady Office 2013 RT.

Samozrejmosťou je ale ohlásenie tabletu pre profesionálnych užívateľov s plnohodnotnou verziou systému Windows. Ten nesie pomenovanie Surface Pro 2 a jeho cena začína opäť na úrovni 899 dolárov. Prístroj je dostupný celkovo v štyroch verziách, tie sa od seba odlišujú veľkosťou úložiska a operačnej pamäte. Základná verzia tabletu Surface Pro prichádza s 4GB RAM a 64GB Flash úložiska, po nej nasledujú varianty s 4GB RAM a 128GB Flash, 8GB RAM a 256GB Flash, a najvyšší model ponúkne 8GB RAM a 512GB Flash. Všetky verzie tabletu disponujú procesorom Intel Haswell, ktorý nesie až 75-percentný podiel na zvýšení výdrže batérie. Výdrž batérie sa už pohybuje na omnoho vyššej úrovni, a údajne by sa mala pohybovať na 9 hodinách pri bežnom používaní. Obe verzie tabletu sa začnú predávať 22. októbra/října, dátum uvedenia na Slovensku a v Českej Republike zatiaľ nie je známy. Microsoft sa tiež snaží upútať potenciálnych majiteľov nového Surface tým, že k novým tabletom ponúka 200GB dodatočného úložiska na SkyDrive na 2 roky, a tiež ponúka výhody pre užívateľov Skype.

Microsoft sa nakoniec rozhodol, že popri nových tabletoch oznámi aj novinku v podobe The Remix Project. Jedná sa pritom o limitovanú edíciu krytov Touch Cover, ktoré sú určené na prácu s hudbou a je tak určený primárne pre hudobníkov a DJov. Prídavná hybridná klávesnica je pritom kompatibilná so Surface 2, Surface Pro a Surface Pro 2. Samozrejmosťou je tiež množstvo príslušenstva pre všetkých užívateľov, a konkrétne sa jedná o prídavky Power Cover, dokovaciu stanicu, bezdrôtový adaptér pre klávesnice Touch Cover, a Touch Cover 2 s podsvietenou klávesnicou.

*Zdroj: Microsoft; The Verge

Dnes nejčtenější

.