Zavřít reklamu

Apple sice u nového iPhone 5S zavedl nový senzor otisků prstů Touch ID, ten však slouží pouze pro snadnější přístup k telefony, nikoli pro jeho vyšší ochranu. Je totiž sice fakt, co jme psali v článku iPhone 5S: vše co jste chtěli vědet o Touch ID o bezpečnosti otisků prstů a o tom, že kapacitní senzor otisků prstů v podstatě není možné prolomit a lidé kteří to dokáží, se zajímají o úplně jiné věci než je váš telefon, ovšem vše má jeden malý, ale podstatný háček. Kdykoli když Apple požádá o autentizaci pomocí přiložení prstu na Touch ID senzor, máte možnost místo zadat své běžné heslo, které je složeno buď ze čtyř čísel nebo z rozšířené kombinace písmen a čísel.

To znamená, že iPhone 5S je chráněn úplně stejně, jako je tomu v případě jakéhokoli jiného iOS zařízení a Touch ID skutečně pouze zjednoduší práci, nikoli zvýší ochranu. Autentizace by totiž měla proběhnout rychleji, než stihnete zadat heslo. Zajímavé je, že Apple pro The Wall Street Journal uvedl kromě informací o uloženém hash souboru, který obsahuje pouze některé body a nikde v telefonu ani kdekoli jine není uložen váš otisk prstu, také informace o bezpečnosti samotného Touch ID zabezpečení.

To co Apple uvedl pro The Wall Street Journal však příliš nedává smysl, vzhledem k tomu, že by měl být kapacitní senzor Touch ID téměř neprolomitelný. Apple totiž tvrdí, že v případě kdy je telefon restartován pomocí podržení tlačítek Home Button a Sleep Button, tedy pokud provedete hard reset nebo pokud nebude telefon odemknut po dobu více jak 48 hodin, bude uživatel muset zadat heslo a nebude možné telefon odemknout pomocí otisku prstů. Tato funkce je určena k blokování hackerů, kteří se budou snažit získat čas na nalezení způsobu, jak obejít čtečku otisků prstů.

Celé vyjádření Applu pro The Wall Street Journal je však skutečně poněkud zvláštní, zejména díky tomu, že by měl být Touch ID skutečně jen velmi těžko prolomitelný a v podstatě se jedná o mnohem bezpečnější způsob zabezpečení než pomocí hesla. Jedno je však jisté i bez vyjádření Applu. Díky tomu, že vždy když můžete využít Touch ID máte možnost využít také heslo, zvyšuje Touch ID pouze pohodlí při používání telefonu, nikoli bezpečnost.

touchid_hero

Dnes nejčtenější

.