Zavřít reklamu

Tablety iPad dnes neslúžia už iba ako konzumný produkt, ale čoraz častejšie sa na nich môžeme stretnúť s množstvom produktívnych a užitočných aplikácií pre náš život. Neznalý človek by povedal, že aplikácie pre iPad vyrábajú iba zahraniční vývojári, no opak je pravdou a v ponuke App Store sa stretneme aj so softvérom, ktorý vyrobili Česi alebo Slováci. To isté predstavuje aj aplikácia Deník Pacienta, na ktorú si však prídu predovšetkým používatelia z Českej Republiky. Konieckoncov, samotní vývojári pochádzajú z tejto krajiny.

O aplikáciu sa postarala spoločnosť KAP CZ, s.r.o. spolu s vývojármi z Code Creator s.r.o. a aplikácia určite poteší technickými požiadavkami. Pre aplikáciu si totiž musíte rezervovať necelých 11MB, a na vašom iPade musíte používať iOS 5.0 alebo novší. Aplikácia ďalej stojí 4,49€ a pokiaľ chcete, máte možnosť vyskúšať si ju sami zadarmo vďaka bezplatnej Lite verzii, tu však musíte počítač s určitými obmedzeniami. Respektíve s obmedzením, pokiaľ chcete využívať aplikáciu pre sledovanie zdravotného stavu viacerých ľudí. Práve to je hlavná možnosť platenej verzie – v inakšom prípade sa musíte uspokojiť s obmedzením na jeden profil.

denik-1

Aplikácia sa snaží poskytnúť vysoký level súkromia a tak si každý nový používateľ môže vytvoriť svoje vlastné heslo, ktoré bude používať, ak sa prihlási k svojmu profilu. Aplikácia sa sústredí predovšetkým na lokálnych používateľov a pokiaľ je na iPade nastavený český jazyk, aplikáciu môžete používať v kompletne českej verzii. Jednou z vecí, na ktoré ale narazíte, je slabšia úroveň angličtiny vo verzii 1.2.5, tá je však prvou verziou Deníku Pacienta, ktorá obsahuje angličtinu. Na tento nedostatok narazíte najmä v Lite verzii, pokiaľ sa rozhodnete skúsiť možnosť vytvoriť viaceré profily. Angličtina by sa však mala v budúcnosti zlepšiť, stále sa však jedná o aplikáciu určenú primárne pre používateľov z Českej Republiky.

Po vytvorení a prihlásení sa k svojmu profilu získate prístup k šiestim sekciám. Prvá sekcia nesie pomenovanie Moje Údaje a používateľ v nej nájde jednoducho všetky kľúčové informácie, vrátane osobných údajov, rýchleho náhľadu posledných dát, a taktiež sa stretneme s upozorneniami, pokiaľ si užívateľ niektoré z nich aktivoval. Samozrejmosťou je možnosť pridať si fotografiu k svojmu profilu, k čomu má dve možnosti. Prvou možnosťou je možnosť vybrať existujúcu fotografiu z fotogalérie na iPade, a druhou možnosťou je možnosť odfotiť sa pre potreby aplikácie. Po kliknutí na túto položku si môže používateľ hneď všimnúť niekoľko ďalších detailov, ktoré môže vyplniť. Medzi ne tentoraz patria aj informácie o poisťovni, krvnej skupine, a história rodičov.

denik-3

Druhá sekcia nesie pomenovanie Moje Léky, a človek si v nej môže organizovať všetky vakcíny a lieky, a taktiež látky, na ktoré má alergiu. V prípade kategórie Lieky si môže sám zvoliť niekoľko detailov, ktoré sa týkajú samotného lieku, napríklad jeho názov, typ, meno výrobcu, počet tabliet v balení, cenu, a dobu užívania. O niečo jednoduchší formulár uvidíme v prípade Vakcín, kde sa tentoraz nachádza len zopár potrebných sekcií. Tie mimo iného ponúkajú možnosť pridať dátum aplikovania, a rovnako aj dátum ďalšieho očkovania. Na to vás môže navyše aplikácia sama upozorniť, pokiaľ to nastavíte. Čo mi ale prišlo pomerne zvláštne, je možnosť stanovenia dátumu u alergií. K alergiám je možné priradiť lieky a tiež jej názov, vďaka čomu získate celkom zaujímavý náhľad toho, aké alergie strpčujú/strpčovali váš život.

Tretia sekcia sa pre zmenu volá Moje měření a predstavuje zoznam vašich rôznych meraní. Používateľ v nej nájde tri kategórie, no muž by v nej mal mať k dispozícii len dve. Okrem BMI a Uro sa tu nachádza aj menštruačný kalendár, a ten muži nijak nevyužijú. Výhodou je snáď len to, že ak na položku kliknete, aplikácia vás na túto skutočnosť sama upozorní. Zadávanie položiek do BMI je veľmi jednoduché, ale ovládanie sekcie Uro je pomerne chaotické. Tu sa nachádza pomerne veľa grafických prvkov a skutočnosť, že tlačítko „Pridať“ sa nenachádza na rovnakom mieste ako vo zvyšku aplikácie, dokáže užívateľa priviesť do rozpakov. Miesto tlačítka Pridať na jeho mieste nájdete možnosť odoslať informácie o vašom moči cez e-mail. Pokiaľ chcete pridať údaje do kategórie Uro, musíte klepnúť na menej nápadné tlačítko + v červenom kruhu. Ako vývojár by som určite popremýšľal aj nad bezpečnostnou poistkou v sekcii BMI, kde nie je problém zadať mínusové hodnoty, pokiaľ príde na teplotu, prípadne iné údaje. Automatické prevádzanie týchto údajov do tabuľky BMI je ale veľmi zaujímavé, a určite zjednoduší prácu s aplikáciou.

Práve možnosť zadania viacerých údajov (výška, váha, teplota) je veľkou výhodou, pokiaľ váš doktor potrebuje čo najrýchlejšie zistiť vaše údaje, a čo najpresnejšie sa dozvedieť, ako ste na tom z hľadiska zdravia. Pokiaľ aplikáciu používate pravidelne a zadávate vaše údaje každý deň v priebehu niekoľkých týždňov či mesiacov, v štatistike môžete stratiť prehľad. Práve na to tu je možnosť zobraziť výsledky v grafe, vďaka čomu sa rýchlo dozviete, ako sa vám zdravotne darilo v poslednom období.

denik-2

Nakoniec nám ostávajú sekcie Moje Informace a Lékařské zprávy. V prvej menovanej môže človek nájsť očkovací kalendár pre deti v Českej Republike, záložky, a nechýbajú tu ani reklamy pre rôzne spoločnosti, ktoré sa podieľajú na výrobe farmaceutických doplnkov. Táto sekcia by sa podľa mňa mohla volať inak, keďže v nej nájdeme množstvo informácií pre všetkých, na druhú stranu je tu možnosť pridať si svoje vlastné odkazy do podsekcie Záložky. Sekcia Medical Reports poslúži k tomu, aby si používateľ sám vypísal zoznam všetkých diagnóz a hlásení, a teda sa bude jednať o jednu z najpoužívanejších sekcií v celej aplikácií. Ďalej by som tejto aplikácií vytkol fakt, že aplikácia podporuje český a anglický jazyk, ale riadi sa štandardom a tak jediná možnosť ako nastaviť iný jazyk, je zmeniť jazyk celého iPadu. Položka Settings miesto toho obsahuje informácie o poisťovniach a doktoroch, a rovnako v nej nájdeme možnosť zálohovať alebo obnoviť údaje. Celá aplikácia je predpripravená pre používateľov z Českej Republiky, ale je možné ju používať aj v iných krajinách. Toto využijú napríklad používatelia zo Slovenska, ktorí si tu môžu nastaviť svoju vlastnú poisťovňu, pokiaľ sa nenachádza v zozname.

Dnes nejčtenější

.