Zavřít reklamu

Díky naši dlouhodobé spolupráci se vzdy.cz jsem měl možnost jako jeden z prvních novinářů vyzkoušet nové počítačové reproduktory Harman/kardon NOVA, které jsou žhavou novinkou, jenž se bude pořádně prezentovat až na nadcházejícím veletrhu IFA 2013. Kluci říkali, že mám napsat recenzi s tím, že cenu mi prozradí až poté, co ji sepíšu. I když je skutečně těžké hodnotit produkt, o kterém nevíte jestli za danou kvalitu zaplatíte 1000Kč nebo 10 000Kč, šel jsem do toho a vy si nyní můžete přečíst recenzi na skutečnou novinku z dílny Harman/Kardon.

Vzhledem k tomu, že reproduktory u počítače používám převážně na poslech u kterého hudbu příliš nevnímám ale dělá mi jen jakousi kulisu s tím, že když mám skutečně chuť vychutnávat si jednotlivé tóny zapínám zesilovač a beru buď sluchátka nebo reproduktory k němu připojené, používám u MacBooku reproduktory Audioengine A2. Když tedy vedle Apple displeje přistál skutečný designový skvost v podobě NOVA, byla to skutečně velká změna a nové reproduktory tak vzbudili sympatie ještě předtím, než se z nich rozezněly první tóny. Přece jen průhledný plast ve kterém je ukryt samotný reproduktor připomínající turbínu letadla je skutečně originální a na první pohled líbivý.

Samotné tělo reproduktoru tvoří kromě předního látkového potahu samotného reproduktoru plastový kryt ve střední části, se kterým lícuje pogumovaná část s ovládacím prvky v přední části a stejně tak pogumovaná zadní část, do které je možné připojit kabely pro aux in, propojení pravého a levého reproduktoru a napájení. Co mile potěší je pak další konektor pro připojení optického kabelu přímo do reproduktoru nebo 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek. Pokud nechcete do reproduktorů zapojovat kabely, můžete využít připojení pomocí Bluetooth nebo NFC, obojí totiž reproduktory nabízí. Přes NFC samozřejmě nelze přehrávat zvuk, ale pouze nakonfigurovat přístroj pro připojení k reproduktorům.

Reproduktory jsou navíc poměrně malé a díky svému oválnému tvaru dají pracovnímu stolu zcela jiný svěží nádech s větším prostorem pro samotnou práci. Samotné reproduktory mají gumové podložky, které jsou mnohem měkčí než na které jsme zvyklí u konkurence a díky přímé integraci do reproduktorů dokáží tlumit i ty nejmenší vibrace, které vznikají i při nízké hlasitosti. Dokonce i v případě kdy dáte hlasitost na maximum a zapnete Bass, reproduktory nerezonují a jediný pohyb který můžete vidět je u výdechu basů. Za integrovanou gumovou podložku skutečně velká pochvala pro Harman/Kardon NOVA. Kousek měkké gumy totiž dokáže se zvukem skutečné zázraky, díky tomu že reprodukce není rušena žádnou rezonanci.

Nova_D

Co se zvuku týká, Harman/Kardon a i ostatní společnosti pomalu ale jistě boří mýty o tom, že kvalitní poslech zajistí pouze velké, těžké reproduktory ze dřeva. Právě díky podložkám dokáží i poměrně malé reproduktory nabídnout zajímavou reprodukci bez rezonancí a dalších nepříjemných vlivů, které obvykle u této kategorie ruší reprodukci. Bohužel v době, kdy se dostaly první plastové reproduktory na trh se jednalo o levné výrobky s cenou často pod tisíc korun, které skutečně nedokázaly nabídnout zvuk ani na té nejnižší úrovni. V současné době se však již u dražších plastových reproduktorů používají speciální pevné plasty, gumové podložky a další vychytávky, díky kterým jsou i mnohem menší a lehčí reproduktory schopné poskytnout zvuk na úrovni. Samozřejmě velké reproduktory budou vždy výsadou kvalitního dřeva a bednu o rozměrech 2×1 metr zřejmě hned tak v plastovém provedení neuvidíme, i když Bang Olufsen se nás pokouší již roky přesvědčovat o opaku, ale pokud se bavíme o reparacích k počítači, dokáží kvalitní plastové reproduktory nabídnou kvalitní reprodukci.

harman:kardon_nova_reproduktor

Harman/Kardon NOVA nabízí čistou reprodukci, která se vyznačuje především tím, že slyšíte skutečně jednotlivé tóny velmi jasně a zřetelně, nejedná se tedy o žádný shluk tónů, kdy jednotlivé nástroje nebo hlasy překrývají jeden druhý. Na druhou stranu si je však potřeba uvědomit, že taková reprodukce nemusí vyhovovat každému a pokud chcete poslouchat hudbu u svého počítače tak, jak byste ji slyšeli na koncertě s NOVA se toho nedočkáte. Ty jdou totiž podobně jako SoundStick cestou čistoty a jasné reprodukce každého jednoho tónu. Pokud si však chcete vychutnat skutečně každou melodii i v tom nejjemnějším podkladu, jste na správné adrese. Zvuk bych skutečně nejlépe přirovnal k SoundStick.

Osobně nepatřím mezi velké fanoušky tlačítek s nápisem Boost, Bass nebo Superbass. U Harman/Kardon Nova se naštěstí setkáme jen s jedním, které nese název Bass a slouží k zapnutí zvýraznění basů, které vychází ze zadní části reproduktorů. Pokud však tlačítko stisknete, musíte dobře rozmýšlet u jaké skladby to uděláte. Problém je totiž v tom, že například u rockové Sunshine of Your Love od Hendrixe skutečně zapnuté bassy zlepší celkový dojem, zvuk se stává hutnějším a skladba najednou nabízí takový klasičtější styl poslechu, při kterém se cítíte víc jak v klubu než jak ve sterilní místnosti, ve které rozpoznáváte jednotlivé tóny. Pokud však stisknete kouzelné tlačítko například u Lil Waynova Love Me kterou nahrál ve spolupráci s Drakem, zjistíte že je skladba se zapnutým Bass neposlouchatelná.

Na reproduktorech jsem samozřejmě poslouchal množství žánrů a s kladeb ze kterých jsem vybral něco, co zní na NOVA jednoznačně skvěle. Album Déjá Vu které nahrál během koncertu Pavol Hammel s kytarovým mágem Radimem Hladíkem zní zkrátka skutečně povedeně a reproduktory dokáží nabídnout vyvážený styl mezi jistou sterilitou jednotlivých tonů a poslechem, které nabízí klasické velké bedny. Vybrnkávání u skladby Balada O smutnóm Jánovi je pak tím nejlepším co jsem na NOVA slyšel. Stejně tak dobrý pocit mám z poslechu Mariána Vargy nebo například Petra Nováka. Naopak u poslechu raperů jako je Lil Wayne, Dr. Dre, Eminem, Rick Ross nebo například Birdman jsem příliš spokojený nebyl, což je zřejmě dáno tím, že pokud funkci bass nemáte zapnutou, jsou bassy skutečně málo výrazné, což je u rapu překážka. Pokud však Bass zapnete, setkáte se naopak s tak velkým zvýrazněním, že je to na mě osobně příliš přehnané. Pokud tedy posloucháte styl ve kterém na basách až tak nezáleží, budete určitě spokojeni, v momentě kdy 90% vaši iTunes knihovny tvoří rap, podívejte se na naše další recenze nebo si Harman/Kardon přijďte poslechnout na vlastní uši na výstavu High End Slovakia 2013, která se uskuteční od 19. do 20. 10. 2013.

Nova_02

Když jsme se nyní konečně dozvěděl cenu 249€, za kterou se bude Harman/Kardon NOVA prodávat, musím říct že sice není extrémně vysoká, ale na druhou stranu mohla být klidně i o něco nižší. Musíme se hold smířit s tím, že v této oblasti audiotecnhiky neplatíme pouze za zvuk, ale také za design, který je u Harman/Kardon NOVA povedený. Pokud tedy hledáte malé reproduktory na stůl vedle svého iMacu, Macbooku nebo jakéhokoli jiného počítače, jste u NOVA na správné adrese, nesmíte však poslouchat rap. Po oficiální představení budou reproduktory k dispozici u našeho partnera vzdy.cz

fotka 5
fotka 2

Dnes nejčtenější

.