Zavřít reklamu

Samsung si so svojimi hodinkami Galaxy Gear užil niekoľko hodín slávy, no potom na seba a svoje hodinky upozornil ďalší významný výrobca. Nejedná sa pritom ani o Apple, ani o Microsoft, ale o popredného amerického výrobcu čipov, Qualcomm. Táto spoločnosť sa rozhodla predstaviť svoje vlastné hodinky Toq, a ako sa zdá, Samsung má už teraz pomerne zaujímavého konkurenta. Hodinky od Qualcommu síce nie sú preplnené funkciami, ale zato sa môžu ich používatelia tešiť z jednoduchosti.

Spoločnosť obhajuje svoj produkt ako „Pebble na steroidoch“, čím chce dokázať najmä jeho závislosť na telefónoch. Nespornou výhodou hodiniek Toq je 1,5-palcový farebný Mirasol displej, vďaka ktorému sa môžu hodinky pochváliť pomerne dlhou výdržou batérie. Hodinky totiž vydržia 2 dni, a tak ich nie je potrebné nabíjať tak často ako hodinky od Samsungu. Displej Mirasol je pritom e-ink displej s podporou veľkého množstva farieb, veľkou hustotou pixelov, a zároveň veľmi nízkou energetickou spotrebou. Za výdržou sa zrejme podpísali aj určité absencie – hodinky Qualcomm Toq nemajú vlastnú WiFi anténu, nepodporujú 3G siete, a narozdiel od Samsung Galaxy Gear, hodinky Toq môžu o vlastnom fotoaparáte, iba snívať. To isté platí aj o vstavanom mikrofóne či reproduktore, no v ich balení sa nachádza dvojica bezdrôtových Bluetooth slúchadiel, pre pocit budúcnosti. Vo vnútri zariadenia sa však nachádza Bluetooth anténa, vďaka ktorej je možné prístroj používať s telefónom.

ku-bigpic

Prekvapením ale môže byť vstavaný akcelerometer, vďaka čomu sa môžu hodinky v budúcnosti tešiť z rôznych fitness aplikácií. Aj keď sa môže zdať, že nám Qualcomm prezentuje iba technologické demo, nie je to tak. Qualcomm síce prezentuje, že sa inteligentné hodinky dajú vyrobiť aj lacnejšie a zároveň ukazuje smer pre ostatné spoločnosti, ale zároveň má táto spoločnosť v pláne skutočne predávať Toq bežným spotrebiteľom. Najväčším pútačom ale môže byť samotný displej. Tento displej je veľmi dobre čitateľný aj napriek tomu, že sa o jeho jas nestarajú LED diódy. Toq ale nemajú možnosť vypnutia, a tak sú permanentne zapnuté počas spomínaných dvoch dní. Prítomnosť im robí aj bezdrôtová nabíjačka využívajúca technológiu WiPower od Qualcommu. Kompatibilita s iPhone zatiaľ neexistuje, no v budúcnosti nie je vylúčená. Žiaľ, dnes ju využijú iba používatelia Android 4.0 alebo novšieho, a aj tí si musia nainštalovať dodatočnú aplikáciu na svoj telefón.

communications_hub
qualcomm-toq-2-550x502
*Zdroj: Gizmodo

Dnes nejčtenější

.