Zavřít reklamu

Poté co Apple prohrál soudní spor se společností VirnetX, musel najít pro použití provoz služby FaceTime nové řešení a jak se zdá, to které se mu podařilo najít nepatří zrovna k ideálu. Poté co Apple uvedl svoji službu FaceTime, stal se obžalovaným ze zneužití patentů společnosti VirnetX, které se týkají vytvoření privátního VPN, které probíhá při uskutečnění FaceTime hovoru.

VirnetX totiž vlastní patenty, díky kterým je možné mezi dvěma zařízeními vytvořit dočasné VPN, pomocí kterého se následně uskuteční samotný hovor. Právě tento patent Apple podle soudu porušil a musel tak zaplatit společnosti VirnetX odškodnění ve výši 368 milionů amerických dolarů. Výše odškodného se přitom odvíjela zejména od toho, že Apple nabídl FaceTime všem zařízením s operačním systémem iOS, tedy jak iPadům, iPhonům tak i iPodům touch, což ve výsledku znamenalo, že FaceTime hovory byly dostupné na stovkách milionů zařízení.

A protože VirnetX chce za použití svých poplatků podle Applu nesmyslnou částku, rozhodla se společnost hledat vlastní řešení. To spočívá v tom, že FaceTime hovory probíhají přes servery, jejichž provoz společnost stojí 2,4 milionů dolarů měsíčně. V tom by však pro vydělávající Apple nebyl hlavní problém. Ten je naopak v množství stížností, které společnost od chvíle kdy přešla na nové řešení obdržela od nespokojených uživatelů. Podle informací serveru serveru ArsTechnica pak Apple obdržel od chvíle kdy přestal využívat řešení VirnetX přes půl milionu stížností, týkajících se problémů s FaceTime hovory.

Bohužel pro Apple se tak ukazuje, že tvrzení obhájce společnosti VirnetX, který společnost v soudním sporu zastupoval,  je pravdivé. Ten totiž poukazoval na to, že Apple vědomě použil patenty cizí společnosti, jelikož si byl vědom toho, že jsou pro správnou funkci služby FaceTime potřebné a jiné funkční řešení není dostupné. Informace o konkrétní ceně, kterou by společnost VirnetX chtěla za pronájem svých patentů není k dispozici, podle odhadů však za neomezené použití patentu Apple požaduje částku přes 700 milionů amerických dolarů. Apple tak bude muset co nejdříve přijít s lepším řešením než které používá nyní nebo zaplatit za použití toho, které nabízí společnost VirnetX.

facetime_views20101020

*Zdroj: appleinsider.com

Dnes nejčtenější

.