Zavřít reklamu

Společnost Apple oficiálně požádala Australský registrační úřad o registraci slova „startup“. To co se zdá na první pohled jako nesmysl je však skutečnost a společnost hodlá využívat slovo startup ve spojení s maloobchodními službami, které provádí. Slovo, které zřejmě nikdo z nás nikdy nepřekládal totiž znamená kromě klasického výrazu pro začínající projekt také slovní spojení „uvedení do provozu“ a právě na to Apple ve své žádosti naráží.

Apple se totiž snaží přimět registrační úřad k tomu, aby mu udělil výhradní právo na užívání slova Startup ve spojitosti s uvedením produktů v prodejnách Apple Store do provozu, což společnost provádí v takzvaných Genius barech, ve kterých vám zaměstnanci provedou základní nastavení produktu nebo například přenesou data z vašeho stávajícího zařízení. Společnost navíc nepodala žádost o udělení patentu pouze v Austrálii, ale také v USA.

Otázkou je, zda vůbec mají úřady právo povolit nějaké společnosti používat slovo a registrovat jej jako svoji ochrannou známku. Lehce by se totiž mohlo stát, že si nějaká automobilka zaregistruje ochrannou známku na slovo volant a vozy ostatních značek budeme řídit něčím, co bude nést jiný název než volant. Úřad v USA ani v Austrálii se prozatím k žádosti nevyjádřil, ale je pravděpodobné, že Applu jeho žádost zamítne právě s tím, že se jedná o příliš obecné slovo. Apple již nepochodil s žádosti o výhradní možnost použití slovního spojení App Store, o které se soudil se společností Amazon.

*Zdroj: tmwatch.net

Dnes nejčtenější

.