Zavřít reklamu

V čase výkonných smartfónov a tabletov je osud prenosných konzol viacmenej spečatený. Najnovšia štatistika spoločností App Annie a IDC ukázala, že v priebehu 2. kvartálu 2013 vykázali mobilné hry až štvornásobne vyšší zisk ako hry pre aktuálne handheldy, teda pre Nintendo 3DS a PlayStation Vita. Najhoršie pritom dopadla PS Vita, u ktorej tržby z hier predstavujú približne 50% tržieb oproti Nintendo 3DS. V tomto prípade nie sú započítané hry pre DS a DSi, ktoré sú kompatibilné so spomínanou konzolou od Nintenda.

Štatistika ukázala aj mnohé ďalšie zaujímavé výsledky. Nintendo 3DS je momentálne najobľúbenejšou prenosnou konzolou, a jej popularita začína rásť v západnej Európe. Tržby sú však stále nižšie ako v prípade iTunes App Store a Google Play. Pokiaľ by sme totiž spojili tržby z predaja hier na platformy iOS a Android, získame štvornásobne väčšie číslo ako v prípade populárnej konzoly. Zaujímavosťou je aj to, že až 40% všetkých aplikácií, ktoré si na smartfón stiahli užívatelia za spomínaný štvrťrok, sú hry, a sú to práve ony, ktoré sa postarali o viac ako 70% tržieb z digitálnych obchodov App Store a Google Play.

konzoly2

Google Play je pritom najpopulárnejším digitálnym obchodom vo východnej Ázii, a to predovšetkým v Japonsku a Južnej Kórei, kde sú veľmi rozšírené Android smartfóny od tamojších výrobcov, predovšetkým od Samsungu, LG a Sony. Veľkou zaujímavosťou zo štatistiky je aj Top 5 hier pre porovnávané platformy. V prípade iOS ľudia preferujú zväčša jednoduché hry, ako napríklad Clash of Clans či The Simpsons Tapped Out. Štatistika je podobná aj u Androidu, v ktorej viedli predovšetkým juhokórejské a japonské tituly, a výsledok nám príde najzaujímavejší v prípade ostatných herných konzol. Ukazuje sa totiž, že Top 5 doslova ovláda Nintendo 3DS a hry preň určené, a nechýba medzi nimi ani napríklad New Super Mario Bros 2 alebo Donkey Kong Country Returns.

konzoly
*Zdroj: appannie.com

Dnes nejčtenější

.