Zavřít reklamu

Aj keď súdne spory medzi Applom a Samsungom sú na dennom poriadku, nejedná sa o jediné technologické spoločnosti, ktoré majú konflikt. Najnovší konflikt totiž rozpútal Google voči Microsoftu, keďže zablokoval aplikáciu YouTube pre Windows Phone. Podľa Google totiž Microsoft nesplnil stanovené podmienky, no Microsoft vidí situáciu inak. Podľa neho totiž Google jednoducho nechce, aby používatelia Windows Phone mali prístup k YouTube, a miesto snahy o vyriešenie si hľadá ďalšie dôvody, prečo Microsoft nespĺňa podmienky.

Microsoft tak obviňuje Google z toho, že to robí úmyselne v snahe o monopol iOS a Android, a  o „vyradenie“ Windows Phone z trhu. Ako tvrdí Microsoft, jednou z podmienok bolo, aby aplikácia pre Windows Phone bola postavená na báze HTML5. Toto sa Microsoftu nepodarilo splniť, no ako zistili jeho pracovníci, ani oficiálna aplikácia pre Android nie je postavená na tomto jazyku. Na HTML5 dokonca nie je postavená ani nová aplikácia, ktorú Google ponúka na iOS. Google tak paradoxne nespĺňa podmienky, ktoré on sám stanovil – v dobrovoľnej snahe o otvorenosť.

lumia

Microsoft tvrdí, že splnil všetky ostatné podmienky, ktoré Google stanovil. Obohatil aplikáciu o reklamy, zrušil sťahovanie videa, a zablokoval možnosť sledovať určité videá. Microsoft uvádza, že toto všetko spravil bez nároku na zaplatenie vývoja, a očakával, že práve Windows Phone bude ten, kto Googlu prinesie niekoľko ďalších mobilných užívateľov. Problém nastal pri HTML5, keď experti z oboch spoločností dospeli k záveru, že vývoj plnohodnotnej aplikácie na báze HTML5 bude technicky náročné: „Myslíme si, že práve toto je dôvod, prečo Google doteraz nekonvertoval YouTube aplikáciu na iPhone a Androide na HTML5.“

Práve preto sa YouTube rozhodol, že zverejní klasickú aplikáciu, zatiaľ čo s Google bude pracovať na HTML 5 verzii. Google však podľa Microsoftu odmieta riadne spolupracovať, a ako príklad uvádza reklamnú službu. Microsoft sa snažil vytvoriť reklamnú službu na báze metadát, ale to podľa Google nie je ten správny spôsob. Microsoft tak požiadal Google o spôsob, akým získava informácie od majiteľov iPhone a Androidov, no Google odmietol zverejniť tieto informácie. Google nakoniec vyhlásil, že aplikácia ponúka „degradovanú“ užívateľskú skúsenosť. To však podľa Microsoftu nie je pravda, keďže túto aplikáciu schválil samotný Google a neskôr odmietol novú verziu, ktorú si užívatelia Windows Phone pochvaľovali.

Lumia-vs.-high-hell

*Zdroj: TechNet Blog

Dnes nejčtenější

.