Zavřít reklamu

Aj keď spoločnosť Apple jasne povedala, že nemá žiadne úmysly s technológiou NFC, nikdy netreba hovoriť nikdy. Apple totiž získal ďalší nový patent, v ktorom jasne prezentuje alternatívny spôsob, akým by mohli používatelia iPhone darovať hudbu a iný obsah z iTunes Store ďalšiemu užívateľovi, ktorý napríklad nemá k svojmu Apple ID priradenú kreditnú kartu. Tento patent úzko spolupracuje práve s NFC, a Apple v ňom jasne ukazuje, že telefón iPhone má NFC anténu.

Môže to znamenať, že Apple už v minulosti testoval prototyp iPhone s NFC? Niektoré úniky z minulosti tomu nasvedčujú, ale ani jeden z nich sa nepodarilo potvrdiť. Nový patent pochádza z tohto roku, a tak nie je vylúčené, že sa skutočne jedná o niečo, čo uvidíme v iOS 7 a iPhone 5S. Apple už na WWDC 2013 predstavil AirDrop pre iOS, a prítomnosť NFC by mohla byť ďalším spôsobom, ako odosielať súbory medzi telefónmi. Nie je však vylúčené, že Apple vytvorí niečo úplne iné. Možnosť darovania nákupov prostredníctvom AirDrop by mohla tiež potenciálne fungovať, keby jeden telefón automaticky poslal skladbu alebo obsah do ďalšieho telefónu, a zároveň vystavil účet používateľovi, ktorý tento obsah kúpil.

nfc-patent2

Apple vo svojom patente tvrdí, že používatelia by mohli takto posielať digitálnu hudbu cez NFC, a príjemca musí byť pripojený k internetu – pokiaľ nie je, telefóny si medzi sebou vymenia informáciu o tom, že si príjemca stiahne digitálny obsah z iTunes Store ihneď ako sa pripojí k internetu. Funkcia by bola hlboko integrovaná už do aplikácie Hudba, kde by sa pod každou zakúpenou skladbou nachádzalo tlačítko, ktoré by ponúkalo práve možnosť darovať skladbu ďalšiemu užívateľovi. Posielanie súborov by mohol užívateľ obohatiť aj o rôzne zaujímavosti, napríklad o fotografiu torty a zdôrazniť, že užívateľ získal skladbu alebo playlist ako narodeninový darček. Samozrejmosťou je následné uloženie skladby na jeho Apple ID a iCloud. Apple zažiadal o registráciu patentu už v marci/březnu 2013, a nesie označenie 2013/0211971.

hudba-nfc
*Zdroj: FreePatentsOnline.com

Dnes nejčtenější

.