Zavřít reklamu

Niektorí fanúšikovia Applu zvyknú vravieť „Toto by Steve Jobs určite neurobil“, ale skutočnosť je taká, že Jobs mal v pláne aj také veci, o ktorých zrejme nepremýšľal nikto. Bývalý reklamný guru Apple a tvorca slávnej reklamnej kampane Think Different, Ken Segall, iba koncom pracovného týždňa zverejnil na svojom blogu nový článok, v ktorom odhalil, že Steve Jobs mal v pláne kompletne opustiť profesionálnu sféru a venovať sa iba spotrebným produktom pre bežných používateľov.

Podľa Jobsa totiž budúcnosť Applu spočíva práve v konzumných produktoch, a nie v produktoch pre profesionálov. Pretože by boli počítače Mac určené iba pre nich, Apple by hlásil ďaleko menšie zisky a zisk je práve to, čo Jobs od Applu vyžadoval. A presne to je dôvod, prečo sa neskôr rozhodol predstaviť prehrávač iPod, telefón iPhone a tablet iPad. Stevova spoločnosť to konieckoncov dávala najavo, keď sa prestala venovať určitým profesionálnym produktom:

  • Mac Pro – Apple jednoducho zanedbal jeho ďalší vývoj až do tohto roku. Aktuálny Mac Pro je totiž jediným počítačom od Apple, ktorý neobsahuje Thunderbolt konektor. Práve to sa rozhodol napraviť na WWDC 2013, kedy predstavil úplne nový počítač s niekoľkými portami Thunderbolt. Toto môžeme považovať ako náznak toho, že si Cookov Apple chce udržať profesionálov na svojom trhu.
  • 17″ MacBook Pro – Ako iste viete, veľká obrazovka u MacBooku bolo niečo, čo využívali profesionálni filmári, hudobníci a fotografi na cestách. Zrazu ho ale Apple odstránil zo svojej ponuky. Neskôr ho nahradil 15″ MacBook Pro s Retina displejom, ku ktorému je možné si dokúpiť externý 27″ Thunderbolt displej. Ten si ale na cesty moc ľudí nevezme.
  • Final Cut Pro X – Netreba spomínať, aké faux pas si Apple vytvoril po tom, ako predstavil veľmi jednoduchú verziu svojho programu. Na program sa sťažovalo veľké množstvo používateľov, a niektorí ho dokonca označili za „predražené iMovie“. Cookov Apple sa z tejto chyby poučil a nielen, že aktuálna verzia Final Cut Pro X je opäť profesionálna, ale aj nový program Logic Pro X toho ponúka viac, a tým pádom si vyslúžil pozitívne ohlasy.
  • Aperture – Kedy Apple vydal novú verziu Aperture? Vo februári/únoru 2010. Odvtedy sa môžu jeho používatelia stretávať iba s občasnými aktualizáciami, ktoré si môžu stiahnuť z Mac App Store. Aperture tak prakticky zaostáva za svojim konkurentom, Adobe Photoshop Lightroom, ktorý každoročne získa nový update.

S myšlienkou opustenia profesionálneho trhu sa Steve Jobs zaoberal veľmi dlho. Dokonca mu zišla na um vtedy, keď Apple prvýkrát zistil, že iMac je najpredávanejším, a teda najpopulárnejším počítačom od Applu. Na jednom zo stretnutí dokonca prehlásil, že premýšľa nad „zabitím“ profesionálnych produktov. Apple ale pozmenil túto politiku. Miesto toho, aby sa držal Jobsových predstáv, rozhodol sa, že kompletne zmení pohľad na profesionálov. Už sa nechce prispôsobovať profesionálom. Chce, aby sa profesionáli prispôsobovali jemu. Presne to má v sebe zakódované aj nový Mac Pro, ktorý už neponúka niekoľko interných slotov pre dodatočný hardvér. Nový Mac Pro je tak malý aj kvôli tomu, že umožňuje používateľom pripojiť k počítaču všetko to, čo potrebujú. K tomu im postačia porty Thunderbolt a USB.

*Zdroj: KenSegall.com

Dnes nejčtenější

.