Zavřít reklamu

iTunes App Store je dnes sídlom viac ako 900 000 aplikácií a narozdiel od svojej konkurencie, môže sa chváliť tým, že ponúka hlavne užitočné aplikácie. Na druhú stranu, Apple si svoj digitálny obchod veľmi intenzívne chráni, a tak nie je žiadne tabu, že sa mnohokrát objavia správy o tom, že Apple jednoducho niektorú aplikáciu odmietol vpustiť do obchodu. Koncom tohto týždňa si prezrieme desať aplikácií, ktoré sa Apple rozhodol stiahnuť aj napriek tomu, že skutočný dôvod môže byť pre niekoho veľmi absurdný. U niektorých z nich však dôvod stiahnutia plne chápeme.

Send me to Heaven

Aplikácia má skutočne zaujímavý názov, a už z neho je možné vyčítať, o čo sa jedná. Táto hra využívala všetky zručnosti telefónu iPhone a merala, ako ďaleko telefón doletí. Áno, cieľom hry bolo vyhodiť telefón do čo najväčšej výšky, a zároveň ho nechať dopadnúť. Aplikácia bola z obchodu stiahnutá bez milosti. Apple svoj krok obhájil tým, že „spôsob používania aplikácie môže poškodiť zariadenie“. iPhone už poslať do neba nemôžete, za to Googlu táto činnosť nevadí. SMTH pre Android si môžete stiahnuť priamo tu.

Scratch

Žiaľ, Apple zrejme nechce, aby na svete existovali aplikácie, ktoré užívateľa naučia programovať, ale preferuje samotné  učenie. Práve to je dôvod, prečo sa rozhodol neschváliť aplikáciu Scratch. Tá mala za cieľ naučiť deti programovať jazykom Squeak, k čomu hra využívala akýsi obrázkový príbeh, pomocou ktorého sa hra učila. Podľa Applu si ale vývojári dali zbytočnú námahu a bolo by podľa neho užitočnejšie, keby sa vývojári rozhodli priamo naučiť deti ovládať tento jazyk.

app-scratch_2637268c
Obama Trampoline

Prezident Barack Obama nemusí každému lahodiť a preto sa istí vývojári rozhodli vytvoriť aplikáciu, v ktorej mohol prezident USA a ďalší známi politici z USA poskákať na trampolíne uprostred legendárnej oválnej pracovne. V hre sa nachádzalo niekoľko rôznych politikov, od Obamu cez Hillary Clintonovú až po Jimmyho Cartera. Či sa v hre objavil Bill Clinton a Monika Lewinská, nie je známe. Apple túto hru odmietol vydať na App Store kvôli tomu, že hra zosmiešňuje skutočné osoby.

Tawkon Radiation Detector

Každá elektronika uvoľňuje určitú dávku radiácie, a práve na to sa snažili upozorniť vývojári detektoru Tawkon. Tawkon mal svojim užívateľom ukázať, koľko radiácie sa uvoľňuje behom používania iPhone, či už počas hrania hier alebo vykonávania iných činností. Vzhľad aplikácie ale pôsobil pomerne alarmujúco, a kvôli nemu sa Apple rozhodol túto aplikáciu odmietnuť. Z aplikácie sa tak behom chvíle stala exkluzivita pre Google Android.

radiation-app_2637270c
WikiLeaks

Známy portál Juliana Assangea pozná v dnešnej dobe prakticky každý. WikiLeaks v čase svojho pôsobenia zverejnil niekoľko veľmi zaujímavých interných vládnych informácií, ako aj informácie zo súkromia určitých osôb. Apple si myslel, že práve toto nemusí byť veľmi vhodný spôsob ako používať iOS zariadenia, a preto sa autori aplikácie stretli s negatívnou odpoveďou. Apple odpovedal jasne a stručne: Aplikácia sa v App Store neobjaví. Zato sa ale objavila v konkurenčnom Google Play.

Ghetto Tweets

Chceli by ste sa niekedy vžiť do človeka a zažiť, ako môže vyzerať jeho bežná reč? Práve to umožňovala aplikácia Gheto Tweets, ktorá mohla premeniť vaše nové tweety v hlášky plné ghetto slangu. Apple sa však rozhodol pridať k väčšine a po tom, ako sa na aplikáciu objavilo niekoľko sťažností, sa ju rozhodol zo svojho obchodu definitívne stiahnuť.

ghetto-app_2637279c
I am Rich

Túto aplikáciu si mohol stiahnuť každý, kto si chcel jednoducho dokázať, že je boháč. Aplikácia v skutočnosti neposkytovala nič okrem statickej obrazovky, ale jej cena bola stanovená vývojármi na 999,99 dolárov. Na dôkaz bohatstva si ju stiahlo osem užívateľov, potom ju Apple bez udania dôvodu stiahol z App Store. Paradoxne, aplikácia je dnes dostupná pre Android úplne zadarmo.

Me so Holy

Applu sa však nemusí páčiť ani to, že si niekto robí srandu z náboženstva. Práve to sa stalo osudné aplikácii Me So Holy, ktorá premenila vaše telo v svätú entitu. Stačilo odfotiť vlastnú tvár, zvoliť si niektoré z náboženstiev, a aplikácia sa postarala o to, aby sa z vás stal napríklad Ježíš Kristus. Apple vraví, že sa jedná o pomerne nevhodný obsah, a preto sa nedostal do App Store.

me-so-holy_1400766c
Pocket Girlfriend

Niektorí ľudia nemajú životné šťastie a tak svoju polovičku hľadajú napríklad vo virtuálnej podobe. Hľadanie digitálnej priateľky chceli uľahčiť vývojári aplikácie Pocket Girlfriend, ktorá mala za cieľ nahradiť človeku skutočnú priateľku. Za jednu z jej výhod bolo najmä to, že ste s ňou mohli komunikovať bezproblémovo každý deň v roku, a prakticky nikdy vám neodpovedala negatívne. O to sa postarala aj možnosť zmeniť jej hlášky tak, ako si ich užívateľ praje. Apple sa ale obával o kategóriu chlapov, ktorí si takúto aplikáciu stiahli, a zároveň si myslel, že ponižuje ženy. Aplikácia je tak dostupná iba pre Android.

Dirty Fingers

Pre Android je stvorená aj druhá aplikácia, ktorá sa Applu nepáčila. Služba Dirty Fingers vložila na pozadie vášho iPhone ženu v plavkách, ktorá bola odhodlaná vyčistiť každé miesto obrazovky, ktorého ste sa dotkli. Apple ale vraví, že aplikácia pôsobí tak trochu úchylne, a tak ju ponechal užívateľom Androidu ako platformovú exkluzivitu.

*Zdroj: Telegraph.co.uk

Dnes nejčtenější

.