Zavřít reklamu

Globálny líder v technologickom napredovaní, inovátor, vynálezca. Takto ho poznajú milióny ľudí po celom svete, ktorým priniesol do obývačiek Trinitron televízory, prenosné kazetové prehrávače Walkman alebo konzoly PlayStation. Všetko to boli úspešné projekty. Naopak médiá MiniDisc, flash pamäte Memory Stick alebo kompresný formát ATRAC až takými úspešnými neboli. V oblasti tabletov je to jeho štvrtý model. Doteraz nedosiahli väčších úspechov, čo sa však mení práve týmto modelom.

Prvé dojmy
Do testu sme dostali nepredajný model, takzvanú demo verziu, určenú napríklad aj na testovacie účely. Od predajnej sa však ničím nelíšila. V škatuli sme našli samotný tablet a nabíjačku s USB káblom. Viac príslušenstva v škatuli nenájdete, ale ani sme ho neočakávali. Čo však ihneď zaujme je tablet samotný, ktorý je veľmi ľahký. Iba 495g a hrúbka len 6,9mm z neho robia najtenší a najľahší 10,1-palcový tablet na svete! Neodráža sa to však na jeho kvalitách pri ohýbaní. Nevŕzga ani sa neprehýba. Dizajn návrhári nazvali OmniBalance, ktorý dáva do rovnováhy dizajn a použité technológie. Dobre sa drží v rukách a zadná strana je pokrytá soft-touch povrchom, ktorý je príjemný na dotyk. Hlavným benefitom je ochrana proti vode a prachu. Certifikácie IP55 & IP57 znamenajú ponorenie zariadenia 30 minút pod vodu alebo aj slabšie prúdenie vody bez poškodenia zariadenia.

xperia-tablet-z-hero-black-PS-1280x840-c365d9d2bbeb5a70b3b82065e86e1ce1

Desing a dielenské spracovanie
Tablet nám bol doručený v čiernej farbe, je však dostupný aj v bielej. Rozmery sú 172×266×6,9mm. 10,1-palcový TFT displej je veľmi dobre čitateľný vďaka použitej technológii Mobile BRAVIA Engine 2, ktorá vylepšuje vernosť farieb, kontrast a ostrosť. S rozlíšením presahujúcim FullHD (1920×1200px) má tento tablet naozaj vynikajúci displej, ktorému sa dá len máločo vytknúť.
Tlačidlo zapnutia/vypnutia sa nachádza na ľavej bočnej strane. Nad ním je slot pre microSD karty a pod ním sa nachádzajú tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Na dolnej hrane sa nachádza 3,5mm audio jack a micro USB konektor na napájanie a prenos dát. Mini HDMI chýba, ale výrobca použil štandard MHL (Mobile High-DefinitionLink), ktorý z USB spraví HDMI out pomocou redukcie. Všetky porty sú uzavreté pomocou krytky, aby nedošlo k vniknutiu vody alebo prachu. Horná hrana obsahuje mikrofón a infračervený port, ktorý slúži na obsluhu elektroniky ako diaľkový ovládač. Tablet obsahuje aj prednú a zadnú kameru. Predná je o rozlíšení 2,2Mpx, čo umožňuje snímať video v rozlíšení 1080p a hneď vedľa nej je senzor okolitého svetla. Zadná je o rozlíšení 8,1Mpx. Vzadu už nie je nič okrem loga NFC a Xperia.

Posledným prvkom sú stereo reproduktory, ktoré sú vyvedené do strán aj na spodnú hranu tabletu. Zamedzí to tomu, že ak držíte tablet v rukách, tak nedochádza k plnému prekrytiu reproduktorov rukami. Zvukové podanie sa nám páčilo, bolo aj dosť hlasité. Sony ponúka vylepšenie zvuku pomocou ClearPhase a xLOUD, ktoré naozaj vylepšili zvukovú kvalitu. Technológia S-Force Front Surround 3D, ktorá by mala evokovať 3D zvuk, však zvuk skôr zhoršovala ako vylepšovala. Pseudo 3D nikdy nebude reálne 3D.

V tablete sa nachádza štvorjadrový čip Qualcomm Snapdragon APQ8064 taktovaný na 1,5Ghz, ktorému sekunduje grafický čip Adreno 320. Pamäť RAM má dostatočných 2GB a k dispozícii je teoretických 16GB interného priestoru, z čoho však môžete využiť o niečo menej kvôli samotnému systému a predinštalovaným aplikáciám. Pomocou microSD kariet môžete úložisko rozšíriť až o ďalších 64GB. Pripojíte sa pomocou WI-FI 802.11a/b/g/n, HSDPA do 42Mb/s a HSUPDA do 5,8Mb/s. Podpora LTE je taktiež prítomná, momentálne na Slovensku ťažko uplatniteľná. Bluetooth 4.0, NFC, GPS sú samozrejmosťou. Dopĺňa ho systém GLONASS. Poteší aj FM rádio s podporou RDS. Musíte však použiť slúchadlá ako anténu.

2-xperia-tablet-z-ultra-light-1880x380-a2f1e24bac5f2bb204a0296d960e541e-940x190

Operačný systém bol použitý Android 4.1.2 JellyBean s nadstavbou Timescape, ktorá robí z tabletu viac ako len tablet postavený na Androide. Prináša aplikácie, ktoré sú pre Sony typické a uzatvárajú ekosystém. Sú to napríklad Walkman, Sony Select, Socialife, Video Unlimited, Music Unlimited, Play Memories Online, Let’s start PSM, Track ID, Play Now, Smart Connect, Remote control, Wise pilot for XPERIA či Xperia Link. Problém je však v niektorých aplikáciách ako Video/MusicUnlimited, ktorá nie je dostupná pre slovenský trh. Alebo Play Now sa neumožnil pripojenie k serveru. Play Now odporúča užívateľovi aplikácie, hudbu, hry a obrázky. Zaujímavou je aplikácia Let’s start PSM, kde môžete hrať emulovane niektoré hry z PlayStation. Tie sú však skoro všetky platené a je ich veľmi málo. Track ID umožňuje na základe počutého zvuku priradiť interpreta a názov skladby. Wise pilot for XPERIA je obmedzená verzia GPS navigácie na mapách Navteq. Xperia Link umožňuje vytvoriť hotspot. So Smart Connect môžete nastaviť konkrétne akcie po pripojení nabíjačky. Ďalšími pomocníkmi sú Filmové štúdio na strih videa a Centrum aktualizácií, ktoré sa postará o aktualizáciu celého softvéru v tablete.

Tablet je svižný a nemá problém s prepínaním obrazoviek. Na spodnej strane domovskej obrazovky nájdeme ikonu s najčastejšie používanými aplikáciami. Na ľavej strane je to skratka, ktorú si môžeme prispôsobovať podľa chuti. Na pravej strane – najčastejšie používaná aplikácia.

6-xperia-tablet-z-unlimited-entertainment-1880x940-a5bf5137b48aa1c7c794b8ccd3cf4378

Test
Test sme podrobili benchmarku AnTuTu, kde dosiahol skóre 18 848 bodov, čo je na úrovni Sony Xperia Z, tesne nad Google Nexus 4 a Samsung Galaxy Note II. HTC One je však výkonnejší. V Qudrant Standard benchmarku dosiahol skóre 7 790 bodov a bol najvýkonnejší zo zariadení, ktoré má benchmark v databáze. Preto pokoril aj Asus Transformer Prime alebo HTC One X. Pí na 10 000 miest vie vypočítať za 0,22s v aplikácii Real Pi Benchmark. Relative Benchmark ukazuje, kedy budú tablety rovnako výkonné ako konzoly súčasnej generácie. Musia však zvládnuť viac ako 11fps pri plnom rozlíšení, ako náš súčasný tablet. Hranie hier, ako napríklad Real Racing 3, prebehlo bez trhania a hra išla plynulo.

Video sa krásne zobrazuje, pozorovacie uhly sú dostatočné a kvalita zvuku z reproduktorov je viac ako uspokojujúca. Obe kamery podávajú skvelé výkony. Fotografie sú ostré a plynulo zachytávajú dianie na obrazovke. Kamerový záznam je takisto plynulý a bez nedostatkov.
Batéria sa vďaka nízkej hrúbke musela zmenšiť, badať to však nebudete. Vydrží vám jeden deň pod silným zaťažením. V prípade väčšej úspory sa aktivuje režim STAMINA, kde si môžete nastaviť úsporné funkcie podľa vlastných kritérií. Problém nastáva pri nabíjaní, ktoré trvá príliš dlho. Pri iných zariadeniach máte po jednej hodine nabíjania 70% batérie nabitej. Tu je to však len zlomok. Preto nabíjajte tablet radšej každú noc, aby vám neprestal ísť v momente, keď to budete najviac potrebovať.

Infračervený port slúžiaci na ovládanie elektrospotrebičov som nastavil na LCD televízii Tesla bez problémov a na set-top-box Sagem IAD84HD, ktorý je dodávaný k Orange FiberTV takisto. Ovládanie prebiehalo ukážkovo, nepotrebujete preto už ani ovládanie na televízor a set-top-box. Stačí vám len tablet.

Záverečné hodnotenie
Spoločnosť Sony mala ťažké obdobie, nevedela si dať rady, ako preraziť v mobilnom segmente, preto si prizvala partnerskú spoločnosť Ericsson, aby jej pomohla. Na začiatku spojenie oboch firiem prinášalo ovocie, neskôr sa už museli spoločnosti rozdeliť, lebo partnerstvo neviedlo k dlhodobému nárastu trhového podielu. Spoločnosť Sony začala odznovu sama a mobily série Xperia sú v rukách recenzentov veľmi obľúbené. Tablet Xperia Z nie je výnimkou.

Nízka váha, tenkosť zariadenia, výkonné štvorjadro s grafickým čipom, WUXGA Mobile BRAVIA ENGINE 2 displej, rýchla konektivita všetkého druhu, kvalitné kamery a nadstavba operačného systému Android systémom Timescape robia z tohto tabletu jeden z najlepšie vybavených Android tabletov súčasnosti. A ešte k tomu je vode- a prachuodolný. Nedostatkov je pomenej, napríklad nedostupnosť niektorých služieb mimo určený región alebo pomalé dobíjanie. Cena sa môže zdať vyššia, ale kupujete si to najlepšie, čo súčasný trh ponúka, preto cena 620 – 630€ je opodstatnená. Odteraz si môžete zobrať svoj tablet už aj do sprchy.

Dnes nejčtenější

.