Zavřít reklamu

Pokud bych se vás nyní zeptal na společnost, která umí vydělat sto milionů dolarů za tři měsíce a pochází z Finska, s největší pravděpodobností se objeví název Nokia. Existuje však společnost, která za první tři měsíce letošního roku dokázala vygenerovat tržby v hodnotě 179 000 000 dolarů, ze kterých má čistý zisk 104 milionů dolarů. Pokud jste někdy v iTunes App Store stáhli aplikaci Clash of Clans nebo Hay Day, stali jste se součástí zákazníků společnosti Supercell, které se podařilo tento sen splnit.

Právě díky této dvojici her získala firma pouze z iTunes App Store v prvním čtvrtletí každá den tržbu 2 miliony dolarů. Úspěch navíc nepřínáší pouze zisk z iTunes App Store, ale také přitahuje investory, díky kterým získala společnost, která svůj business založila na platformě společnosti Apple, investici ve výšce 130 milionů dolarů od fondů Index Venturex, Atomico a dalších. Nakonec pak společnost Atomico ohodnotila společnost Supercell na 770 milionů dolarů. CEO a zakladatel společnosti Ilko Paananen však uvádí, že investici již v té době společnost nepotřebovala, bylo by však nesmylsné nevyužít příležitosti.

Zajímavý je také systém práce, každý zaměstnanec předloží svůj návrh a CEO po jeho schválení nechává všechny pracovat na vývoji hry, poté si ji každý zaměstnanec zahraje a pokud nemá nikdo námitky, putuje hra do iTunes App Store. Zatím sami zaměstnanci neschválili čtyři hry, které tak společnost ani neodeslala ke schválení přímo do Applu a raději na ně zapoměla. To však oslavili všichni přípitkem, protože jak tvrdí CEO Ilko Paanen, nezapíjejí neúspěch, ale připíjí si na ponaučení. Tak takto chutná úspěch v podobě mladé společnosti z Finska. Pokud chcete prorazit i vy, ale chybí vám dostatek financí na marketingové investice, ozvěte se nám, máme pro vás řešení za minimální náklady.

tech_supercell19__01__614x520

*Zdroj dat: Forbes SK červenec 2013 strana 97,  fotografie: bwbx.io

Dnes nejčtenější

.