Zavřít reklamu

Jednou z neuvěřitelných předností Steva Jobse bylo načasování, dokázal totiž přesně vystihnout dobu, kdy již technologie umožňovaly vytvořit přesně takový produkt, jaký si Steve představoval. A i když zakladatel společnosti Apple o některých produktech přemýšlel celé desetiletí, vyčkával na okamžik, kdy technologie a ceny dovolí, aby představil skutečně revoluční produkt. Bývalý CEO společnosti Apple a muž, který Steva Jobse vyhodil z jeho vlastní společnosti John Sculley v rozhovoru pro CNBC TV18 uvedl: „Vzpomínám si, že jsme pracovali na telefonech Mac na konci roku 1984. Steve tehdy přemýšlel o tomto druhu produktu. Steve říkával, že nejdůležitější věci nejsou věci které vytvoříš, ale věci které nemůžeš vytvořil. Byl velmi přísný ve zjednodušování.“

John Sculley se také vyjádřil k současné situaci, ve které se očekává, že společnost Apple představí levnější verzi svého mobilního telefonu iPhone: Nemyslím si, že to bude kompromis, Apple se nedostane na úroveň 100$ smartphonů. To co očekávám já, ale nemám zasvěcené informace je, aby Apple zdokonalil nejvyšší řadu svých produktů. Výhodou Applu je, že má své fanoušky, jak říkám prodávají lidem, kteří je milují. Například v době když přišli s iPadem mini, každý kdo měl iPad šel a koupil si stejně tak iPad mini. Pokud Apple přijde s lepším telefonem například s větší obrazovkou, uvidíme hodně lidí, kteří půjdou a i když mají iPhone, koupí si nový model. Apple je jako BMW a BMW nesoutěží s nejnižší řadou vozidel. Myslím, že Tim Cook odvádí skvělou práci a uvidíme zajímavé produkty v příštím roce. Jsem si jist, že Apple udělá další revoluci, možná v oblasti televizorů nebo něčeho co lze nosit, jako například hodinky.

John Sculley dále odpověděl na otázku, kdo má podle něj potenciál stát se příštím Stevem Jobsem: Je tu někdo, kdo je jako Steve Jobs? Myslím že Jeff Bezos z Amazonu je velmi chytrý a kreativní. Zcela změnil způsob jakým probíhá online nakupování. John Sculley tedy nevyvrátil, že Apple přijde s levnější verzí svého telefonu, spíše se domnívá, že představí další model, který bude tvořit jinou kategorii než samotný iPhone. BMW totiž také nabízí prezidentské verze svých limuzín s cenou k pěti milionům korun a zároveň také nejnižší řady svých vozidel s cenou půl milionu korun. Přirovnání k BMW se však osobně trošku obávám, pokud si totiž koupíte nejnižší model od BMW, s trochou nadsázky se dá říct, že sice sedíte v autě s logem BMW a kvalitním motorem, ale okna stahujete kličkou na dveřích.

Apple Unveil

*Zdroj: CNBC, forbes.com

Dnes nejčtenější

.