Zavřít reklamu

Americký patentový úrad začiatkom tohto týždňa rozhodol, že Apple nesmie vlastniť patent na gesto Pinch-To-Zoom, ktoré je dnes používané u množstva zariadení, vrátane notebookov. Pomocou tohto gesta je možné približovať, alebo naopak, odďaľovať veci na obrazovke telefónu, tabletu či iného zariadenia. Apple chcel brániť tento patent v niekoľkomesačnom súdnom spore so Samsungom.

Podľa úradu je 21 bodov tohto patentu neplatných, pretože sa podľa jeho vyhlásenia jedná o nepatentovateľnú vlastnosť. Svetoznáme gesto dnes využívajú mnohé zariadenia, vrátane touchpadov s podporou multitouch u notebookov. Apple má momentálne dva mesiace na to, aby reagoval na rozhodnutie USPTO. Rovnako sa organizácia v minulosti rozhodla, že zruší niekoľko ďalších patentov, ktoré boli kľúčové pre Apple a jeho telefón iPhone. Podľa prehlásenia Applu sa môže spoločnosť obrátiť na patentový súd a odvolaciu komisiu, a ak v tomto prípade neuspeje, obráti sa na Odvolací súd pre federálny obvod USA alebo Okresný súd v District of Columbia.

Podľa súdu malo ôsmy bod tohto patentu porušovať až 21 z 24 smartfónov od Samsungu, ktoré využívali toto gesto. Jednalo sa pritom o kľúčové produkty, medzi ktoré patrí aj napríklad minuloročný vlajkový model Galaxy S III či hybridné zariadenia Galaxy Note. Úrad USPTO sa rozhodol prvýkrát stiahnuť tento patent už koncom roku 2012.

zoom-patent
*Zdroj: PCWorld.com

Dnes nejčtenější

.