Zavřít reklamu

Aj keď je Apple všeobecne považovaný za spoločnosť, ktorá sa snaží predstaviť dokonalé produkty, nie vždy sa jej to podarí. Z času na čas sa aj Applu stane, že má vo svojom portfóliu produkt, ktorý jednoducho zlyhal. Navyše existuje množstvo nepodarených produktov, ktoré sa zrodili až po roku 2000, kedy už vo vedení spoločnosti opäť stál Steve Jobs. My si dnes ukážeme 10 produktov, ktoré jednoducho zlyhali, a to z viacerých dôvodov. Mimo iného aj tým, že Jobs bol veľmi veľkým fanúšikom legendárnych The Beatles.

Motorola ROKR

Začnime telefónmi. Steve Jobs a jeho spoločnosť zvažovala vstup na trh mobilných telefónov veľmi dlho, avšak potrebovala predstaviť produkt na úvod. Písal sa rok 2005 a telefón iPhone v tom čase predstavoval iba základnú dosku s testovacou verziou Mac OS X. Ale aj napriek tomu sa Apple rozhodol, že predpripraví fanúšikov na inováciu presne tak, ako to spravil v roku 2010 s „hodinkami“ iPod nano. Mobilný telefón z roku 2005 niesol pomenovanie Motorola ROKR E1. Tento telefón vychádzal zo staršieho modelu E398, s ktorým nezdieľal iba rovnaký dizajn, ale aj hardvér. ROKR sa však odlišoval plnou podporou pre iTunes, cez ktorý mohli používatelia nahrávať svoju hudobnú knižnicu do ROKR-u. O jednoduchú synchronizáciu sa postarala podpora pre DRM skladby z iTunes Music Store, vďaka čomu mohli používatelia počúvať svoju hudbu aj bez toho, aby museli mať iPod.

Ako sa však ukázalo, Jobs nebol s telefónom veľmi spokojný a chyby v softvéri spôsobili, že Jobs tento produkt zahodil do zabudnutia priamo na evente v septembri / září 2005. Steve prakticky ihneď po uvedení Motoroly ROKR predstavil nový model iPod nano, ktorý bol jednoducho prívetivejší, zaujímavejší, a v neposlednom rade funkčnejší. Ed Zander, vtedajší CEO Motorola, prehlásil „Do hajzlu s nanom!“ Podporu pre iTunes neskôr získal telefón Motorola SLVR L7, ktorý sa tak stál jedným z veľmi malého množstva ne-Applovských produktov, ktoré podporovali hudbu z iTunes.

Apple Ping

Apple sa snažil preraziť aj na poli sociálnych sietí, avšak tento krok sa mu v žiadnom prípade nevydaril. Apple predstavil službu iTunes Ping v roku 2010 spolu s novými modelmi iPod nano, shuffle a touch. Kvôli malému množstvu používateľov sa však o dva roky neskôr stalo, že Apple túto službu jednoducho ukončil, zrušil, a časť jej vlastností preniesol do novej aplikácie iTunes 11. Za slabým úspechom iTunes Ping stál aj fakt, že službu využívalo iba 2000 hudobníkov. Popularita služby klesla ešte viac po tom, ako sa Apple rozhodol do svojich systémov integrovať Facebook a Twitter, dve najpoužívanejšie sociálne siete na svete. Ping bol ukončený 14.9.2012, len krátko po predstavení iPhone 5.

ping-dead
Apple Cards

Jednou z vecí, ktorú Apple predstavil už v roku 2011 spolu s iPhone 4S, bola nová aplikácia Cards. Používatelia môžu s pomocou tejto služby odosielať zaujímavé pohľadnice, ktoré si sami vytvorili a navrhli na obrazovke svojho telefónu. Služba Cards je dodnes funkčná, a Apple ju iba pred mesiacom aktualizoval na verziu 2.0.3. Služba je síce pekná, no potrebnú aplikáciu nenájdeme v našom iTunes Store. Prečo je však táto služba sklamaním? V súčasnosti ju využíva iba veľmi malé množstvo ľudí, a zároveň sú poplatky za ňu drahšie všade vo svete s výnimkou USA. Odoslanie pohľadnice na území Európskej únii stojí 4,49€.

cards_iphonegallery_image2
Apple Maps

Netreba veľmi pripomínať, čo všetko dokázali Apple Maps spôsobiť na tomto svete, keď vyšli. Apple vypustil do obehu nedokončený produkt, ktorý začal plne opravovať až po jeho vydaní. Nielen, že sa vďaka Apple Maps stratilo niekoľko ľudí za jediný víkend, ale zároveň si táto služba vyžiadala niekoľko pracovných miest. Medzi obeťami produktu Maps môžeme nájsť mimo iného aj bývalého senior viceprezidenta pre vývoj iOS, Scotta Forstalla. Médiá sa zhodujú na tom, že Scott opustil spoločnosť krátko na to, ako sa odmietol podpísať pod verejné ospravedlnenie za vzniknuté škody. Okrem toho, že niektoré lokality sú zahalené v mrakoch, sme sa mohli stretnúť aj so zdeformovanými objektami v 3D Flyover režime. Čerešničkou na torte je snáď už len oficiálna ikona v iOS 6, ktorá nabáda šoférov k tomu, aby sa prebúrali z mostu na diaľnicu.

maps-fail
Apple Bluetooth Headset

Január / leden 2007. Apple predstavuje svoj revolučný telefón – Apple iPhone. Predstavil však aj jeden produkt, o ktorom dnes vie iba málo ľudí – svoj vlastný bezdrôtový headset. Existujú tri hlavné dôvody, prečo so tento produkt nenašiel veľké publikum. Prvým z nich je fakt, že mu Apple nevenoval dostatok priestoru. Je síce pravda, že ho predstavil na konferencii MacWorld, avšak svet v tej chvíli omnoho viac zaujímal telefón iPhone. O neúspech sa postarala aj cena – V dobe, kedy bežné bluetooth slúchadlo stojí približne 30€, sa Apple rozhodol svoj headset predávať za 130 dolárov. Nakoniec, server Ars Technica tvrdí, že kvalita zvuku nestála za veľa.

Apple bluetooth-headset-rub-640 copy
iPod Hi-Fi

Popri klasickom prehrávači a docku sa Apple rozhodol, že bude predávať aj svoj vlastný hybrid dokovacej stanice a reproduktoru. Tento reproduktor niesol označenie iPod Hi-Fi a práve to mohol byť dôvod, prečo mnohí používatelia ostali zarazení. Dizajn bol veľmi jednoduchý, v skutočnosti sa jednalo o pomerne obyčajný biely reproduktor s držiakom. Cena 349 dolárov bola jedným z dôvodov, prečo odradila od kúpy mnohých potenciálnych záujemcov. Navyše sa dá povedať, že za túto čiastku získal používateľ iba reproduktor s dockom, bez akejkoľvek podpory FM rádia.

ipod-hifi
Apple-Bandai Pippin

Apple sa snažil prvýkrát vstúpiť na trh herných konzol už v 90. rokoch, kedy sa spojil so spoločnosťou Bandai a vytvoril produkt, ktorý mal predstavovať konkurenciu pre PlayStation. Nestalo sa tak a konzola od Applu skončila s veľmi malým množstvom hier. Apple odvtedy nevytvoril žiadnu hernú konzolu, očakáva sa ale, že budúca generácia Apple TV prinesie podporu pre aplikácie a hry z App Store.

Pippin-Atmark
Macintosh Portable

Inovácia, ktorá sa dala posunúť ďalej. Apple chcel spraviť skutočne prenosný počítač, prototyp notebooku. Ani v sne by však nikoho nenapadlo, že prenosný počítač môže mať tak obrovské rozmery a váhu 15,8 kilogramu. Počítač mal skutočne veľký potenciál, Apple však šetril na hardvéri a tak sme sa stretli s 16MHz procesorom, 8MB pamäťou a čiernobielym displejom s rozlíšením 640 x 400. Cena produktu sa vyzdvihla na 6 500 dolárov, čo bol ďalší dôvod, prečo sa počítač veľmi nepredával.

Apple III

Apple III mal byť nástupcom prvého masovo vyrábaného počítaču spoločnosti Apple. Od počítaču sa očakávalo mnoho, no vďaka vysokej cene a problémom s kompatibilitou sa z neho stal stroj, ktorý bol jedným z najmenej úspešných v celej histórii značky. Apple neskôr tento produkt prerobil a začal predávať varianty Apple II, medzi ktoré patrí napríklad Apple IIe, Apple IIfx alebo Apple II+.

The Beatles v iTunes

Steve Jobs bol skupinou The Beatles tak posadnutý, že chcel spraviť všetko preto, aby sa ich hudobná zbierka dostala do ponuky iTunes Store. A keď sa tak po dlhých rokovaniach stalo, Apple víťazoslávne propagoval legendárnu kapelu. Propagoval ju však celkom prehnane, keďže reklama doslova zahltila obchod iTunes Store a oficiálny web spoločnosti Apple. Reakcie ľudí na túto reklamu sa po chvíli zmenili a vôbec neboli také potešujúce, ako si Apple a Steve Jobs pôvodne predstavovali.

itunes-beatles1-700x472

Dnes nejčtenější

.