Zavřít reklamu

Lidé si pomalu ale jistě začínají uvědomovat, že platit každý rok téměř dvacet tisíc korun za nový telefon není tou nejlepší investicí v jejich životech. Více se tomuto tématu věnujeme v článku Skutečně potřebujeme každý rok nový iPhone? Alespoň to vyplývá z nového průzkumu agentury IDC, podle kterého zatím co v loňském roce byla průměrná cena nově zakoupených smartphonů 450$, tedy zhruba 9000Kč, v letošním roce to je již pouze 375$, tedy lehce přes 7000Kč. Za vše podle agentury mohou výrobci typu Huawei nebo Lenovo, kteří nemají v oblasti mobilních telefonů takové jméno jako je Apple nebo Samsung a dokáží nabídnout telefony se srovnatelným a mnohdy i vyšším výkonem za poloviční ceny oproti vlajkovým lodím jako je iPhone 5 (recenze) nebo Samsung Galaxy S4 (recenze).

„Dny extrémního růstu trhu v oblasti nejdražších mobilních telefonů skončili,“ uvádí analytik společnosti ABI Research Micahel Morgan, který dodává, že nadcházející souboj na trhu smartphonů se odehraje v takzvaném středním segmentu, ve kterém jsou telefony do 10 000Kč. Zde mají navrch především čínské společnosti, které nemusí mít tak vysoké marže jako například Apple. Společnosti typu Samsung a apple jsou navíc tlačeny z jedné strany trhem, který snižuje cenu telefonů níž a níž, jak jednoznačně proukázal průzkum, ale na druhou strnau také investory, kteří nechtějí snižovat marže. Apple se tak v podstatě dostal do slepé uličky, kdy trh chce co nejnižší cenu přístrojů, ale investoři po společnosti stále žádají marže mezi 40-50% z ceny přístroje.

V loňském roce se podle IDC prodaly chytré mobilní telefony za 293 miliard amerických dolarů a v současné době vlastní smartphone, neboli mobilní telefon s operačním systémem více než miliarda lidí po celém světě. Apple sice ukázal, že jeho iPhone se podle finančních výsledků prodává skutečně rekordně, to by však podle celosvětového vývoje trhu nemělo trvat již příliš dlouho, čemuž odpovídá především průzkum klesající průměrné ceny za telefony. Zajímavě situaci okomentoval analytik IDC Kevin Restivo, jenž uvedl: „Na trhu s chytrými telefony jde stále méně o rychlost a kapacitu, ale stále více o co nejnižší cenu. Lide již nepotřebují být telefonem uchváceni, stačí jim že je dostatečně dobrý.“

Pokud tedy Apple skutečně plánuje uvedení levnější verze svého iPhone, která je označována jako iPhone Lite letos na podzim, přichází s novinkou v tu nejvhodnější možnou dobu, ve chvíli, kdy lidé po tomto telefonu alespoň podle celosvětového vývoje trhu doslova skočí! Nicméně o tom, proč Apple podle nás představí levnější variantu iPhone jsme psali již před tím, než vyšly výsledky analýz v článku Měl by Apple představit levnější iPhone? samozřejmě že ano!

iphonelite_6

*Zdroj: bloomberg.com, financninoviny.cz

Dnes nejčtenější

.