Zavřít reklamu

Produkty spoločnosti Apple nemajú vplyv iba na svet, v akom žijeme, ale taktiež majú veľký vplyv aj na podnikanie ostatných, ktorí sa venujú predaju produktov. Svoje tento rok zažil aj Greg Packer, ktorý v roku 2007 čakal viac ako 100 hodín na to, aby bol prvým, komu sa do rúk dostane prvý telefón iPhone. Odvtedy bol Packer sponzorovaný rôznymi webmi za to, že bude opakovať túto činnosť každý rok pri predstavení nového produktu. Teraz je to ale už niekoľko mesiacov, čo sa Packerovi neozval ani jeden web.

Za všetkým pritom stojí samotný Apple. Pretože došlo k odkladu niekoľkých produktov, Apple v tomto roku nezačal predávať ani jedno zariadenie, ktoré by bolo niečím odlišné. Prakticky jediné, čo Apple začal v tomto roku predávať, sú iba inovované modely MacBook. Apple totiž naposledy predstavil nový produkt v októbri/říjnu 2012. Tým produktom bol 7,9-palcový tablet iPad mini, ktorý má k dispozícii aj naša redakcia, a na ktorý sme sa rozhodli priniesť recenziu v českom i slovenskom jazyku. Práve absencia nových produktov Applu má veľký vplyv na tržby obchodníkov. Za najväčšie „ochromenie“ sa pritom považuje odloženie vydania iPad 5. generácie, ktorého vydanie sa očakávalo už v marci/březnu. Sklamanie prišlo aj po tom, ako CEO Tim Cook prehlásil, že jeho spoločnosť nepredstaví žiadne nové produkty až do jesene/podzimu.

„Je to radikálna zmena pretože som si zvykol chodiť tam,“ povedal Packer pre magazín Mashable. Packer v minulosti pracoval ako údržbár diaľníc, ale nemôžeme povedať, že mu absencia sponzorovania chýba. Práve naopak, Packer s radosťou trávi svoj čas navštevovaním športových podujatí a koncertov, ale určite dúfa v spustenie predaja ďalšieho produktu. Problémy s absenciou nových produktov majú ale aj vývojári a výrobcovia doplnkov:

„Keď Apple predstaví nový iPhone alebo iPad, zaznamenávame veľké tržby vďaka novým zákazníkom. Absencia nového iPadu na túto jar mala veľmi viditeľný efekt na naše tržby,“ tvrdí Denys Zhadanov, marketingový riaditeľ Readdle, autorov aplikácií Calendar+, Scanner Pro a niekoľkých ďalších. „Je za tým niekoľko vecí, ale najvýznamnejšie sa na tom podieľa absencia nového iPadu, a tým pádom aj nových zákazníkov App Storu.“

„Spustenie predaja nového produktu Applu konzistentne zvyšuje digitálne predaje, pretože sa s našimi produktami stretávajú noví ale aj existujúci používatelia na nových zariadeniach a platformách,“ uvádza Monica Ray zo spoločnosti Condé Nast. Lepšie na tom nie sú ale ani výrobocovia ochranných obalov. Absencia nových produktov ovplyvnila aj predaje výrobcu Otterbox, pretože predaje ochranných obalov sú veľmi úzko prepojené s produktami. Pretože Apple doteraz nepredstavil žiadny nový produkt, majitelia nemajú dôvod kupovať si nové obaly. V lepšom prípade sa mu preto darí predávať obaly pre Android telefóny, ktoré vychádzajú pravidelne a mnoho ľudí sa rozhodlo prestúpiť práve na túto platformu z iOS.

Pretože sa Otterbox snaží propagovať svoje produkty priamo pri spustení predaja nového produktu, niet divu, že tento rok sa rozhodol predávať ochranné obaly pre Samsung smartfóny v stánkoch pri významných predajniach. Presne takto to robieva aj pri obchodoch Apple Store, ak sa koná významná udalosť. Spoločnosť to komentuje tým, že sa chce z nových produktov radovať rovnako ako zákazníci. Po vzore Otterbox sa viaceré spoločnosti, a dokonca aj Greg Packer rozhodli, že budú v súčasnosti stáť za produktami iných spoločností, najmä prístrojov s Androidom. V súčasnosti však nie sú ošiale okolo konkurenčných produktov také veľké ako v prípade Applu.

*Zdroj: Mashable

Dnes nejčtenější

.