Zavřít reklamu

Éra revolučných smartfónov je viacmenej za nami a preto sa Apple rozhodol hľadať ďalší sektor, v ktorom by mohol spôsobiť revolúciu. K tomu však potrebuje partnerov a tak, ako pred vydaním prvého iPhone Apple spolupracoval s AT&T, tak dnes spolupracuje s televíznymi spoločnosťami, predovšetkým s Time Warner Cable a The Walt Disney Company. Práve tieto dve spoločnosti by mu mohli pomôcť dosiahnuť svoj ďalší cieľ – spôsobiť revolúciu na trhu televízorov.

Apple to so svojim cieľom myslí vážne, a ako prehlásil Tim Cook, má skvelú víziu o budúcich televízoroch. Narozdiel od inteligentných hodiniek ale Apple v oblasti televízorov pôsobí už pár rokov, a jeho pôvodná vízia siaha až do minulého storočia, kedy Sculleyho Apple predstavil produkt menom Macintosh TV. Rovnako došlo aj k predstaveniu set-top boxu, ktorý považujeme za akéhosi pra-predka Apple TV. Na novinku, ktorú však Apple pripravuje, by sme si mohli počkať. Apple iba v týchto dňoch začal zvažovať akvizíciu spoločnosti PrimeSense, ktorá mimo iného stojí aj za technológiou, ktorú Microsoft prezentoval u Xbox Kinect. Utajenie okolo tohto produktu je až tak prísne, že v súčasnosti nevieme o tomto produkte prakticky nič. Očakáva sa, že televízor ponúkne Siri, podporu dodatočných aplikácií a revolučné ovládanie. Je to však všetko?

Osobne si myslím, že televízor Applu nebudeme ovládať žiadnym čarovným prsteňom či pohybom rukami, ale bohate nám postačí jednoduchý ovládač Apple Remote, ktorý ponúka predovšetkým veľmi jednoduchú ovládaciu schému. V takomto prípade by sa mohla realizovať úplne iná, avšak rovnako dokonalá vízia. Spoločnosť už dnes rokuje s televíziami o službách pre set-top box Apple TV. V takom prípade by bohate stačilo, keby Apple jednoducho vydal novú generáciu svojho set-top boxu, ktorá by nielen, že exkluzívne umožnila sledovať TV, ale v neposlednom rade by priniesla radu vylepšení, mimo iného aj App Store.

Apple-TV-2013

Revolúciu v podobe živého vysielania na Apple TV vidíme už dnes. Iba minulý mesiac vydal Apple tichú aktualizáciu set-top boxu, ktorá priniesla prístup k aplikáciám HBO a ESPN. Služby však môžu používať iba tí, ktorí ich majú predplatené u svojho káblového či satelitného operátora. Podobne na tom bude aj aplikácia od Time Warner Cable, ktorá by mala prísť niekedy v budúcich mesiacoch. Spoločnosť má viac ako 12 miliónov predplatiteľov, a tí by mohli ešte viac zvýšiť popularitu Apple TV ako domáceho set-top boxu. Warner chce posilniť predaje Apple TV aj tým, že jej používateľom umožní sledovať nielen živé vysielanie, ale tiež využívať on-demand služby pre jednotlivé kanály. Stratégia však nekončí iba u TWC.

Apple totiž intenzívne rokuje aj s ďalšími veľkými distribútormi. Predovšetkým sa snaží ich presvedčiť o tom, že presunutie televíznych služieb na jablčný set-top box spôsobí zvýšenie počtu predplatiteľov káblovej televízie. Samozrejme, Apple sa nechce újsť bez zisku a preto bude od distribútorov požadovať poplatky v neznámej výške. Po novom tak nie je vylúčené, že sa stretneme s ponukou Comcast, CBS a mnohých ďalších priamo v 10-centimetrovej čiernej krabičke. Rovnako ale hodlá kompenzovať ušlý zisk týchto spoločností. Apple totiž zvažuje, že jeho produkt umožní preskakovať reklamné bloky za určitý poplatok, čím by došlo buďto k okamžitému pokračovaniu sledovanej relácie, alebo k automatickému prepnutiu na inú stanicu. Zatiaľ čo jedny spoločnosti hodlajú ponúkať svoje služby iba pre predplatiteľov, iné to robia zadarmo. Príkladom toho je aplikácia britského Sky News. Vďaka bezplatnej službe si televízia mohla získať viac ako 13 miliónov nových divákov. Presne toľko ľudí totiž v dnešnej dobe vlastní Apple TV, čím sa z nej stáva jeden z najpoužívanejších set-top boxov na svete.

Úspech set-top boxu ale spočíva v niečom inom. Podľa najnovšej štatistiky spoločnosti Frost & Sullivan je Apple TV najpoužívanejším zariadením na streamovanie obsahu. Za to môže ďakovať predovšetkým schopnosti AirPlay, ktorá umožní streamovať obraz z iPhone, iPadu alebo Macu.

screen-shot-2013-07-14-at-7-03-17-pm
*Zdroj: NY Times, gigaom.com

Dnes nejčtenější

.