Zavřít reklamu

Určite to poznáte. Triedite fotografie z vášho iPhone, mažete nepotrebné či nevydarené zábery a v tom… v tom sa vám podarí nechtiac vymazať fotografiu, ktorú ste nechceli v žiadnom prípade vymazať. Práve tento problém postihol niekoľkokrát aj mňa, a podobne tomu nebolo ani v posledných dňoch. Aj toto je dôvod, prečo som sa rozhodol spísať zoznam aplikácií, ktoré môžu do budúcna pomôcť s ukladaním fotografií.

Jedným z najzákladnejších spôsobov ako zachrániť svoje fotografie, je pravidelná záloha vášho iPhonu na PC alebo iCloud. V takomto prípade je záloha fotografií vždy po ruke, a pokiaľ došlo k nechcenému vymazaniu určitej zbierky fotografií, je možné vrátiť ich späť do zariadenia práve takýmto spôsobom. Nie vždy sa ale musí jednať o užitočnú vec, a v prípade, že ste od nešťastného momentu odfotili niekoľko nových fotografií, máte problém. Čo treba robiť v takomto prípade?

Predtým, ako sa rozhodnete obnoviť stratené fotografie zo zálohy vášho iPhonu, vytvorte zálohu všetkých nových fotografií, ktoré boli zachytené od onoho momentu. K tomu ale treba použiť úplne iný softvér ako iTunes či zálohu na iCloud. Rovnako sa treba vyvarovať aj funkcii Photo Stream. Hneď ako sa rozhodnete vymazať fotografiu z Photo Streamu na vašom iPhone, okamžite dôjde k jej vymazaniu na ostatných zariadeniach, ktoré tento stream zdieľajú. Aké cloudové služby je vhodné použiť na zálohu?

  • Dropbox – Osobne používam túto zložku na zdieľanie fotografii a snímkov miesto štandardnej káblovej synchronizácie. Dropbox ponúka ihneď po registrácii 2GB voľného miesta, a s postupným plnením úloh je možné získať až 18GB priestoru. Nech už je veľkosť priestoru akákoľvek, na zálohu potrebných fotografii bohate postačí. Okrem toho je možné predplatiť si vyššie miesto na rok, počítajte však s vyššími cenami – 100GB ročne vás vyjde 99 dolárov.
  • Google Drive – Populárna služba od Google umožní používateľom využívať zadarmo až 15GB úložného priestoru. Tento priestor nie je nijak obmedzovaný a k fotografiám či dátam je možné kedykoľvek pristupovať pomocou bezplatnej iOS aplikácie.
  • Flickr – Známa sieť na zdieľanie fotografií by mala tento rok oficiálne zamieriť aj na zariadenia so systémom iOS 7, a preto sa nemusíme diviť, že nám táto služba ponúkne veľa miesta. Dokonca môžeme povedať, že ponúkne najviac miesta. Na ukladanie fotografií a videa má totiž každý používateľ k dispozícii až 1TB voľného miesta.
  • MyShoebox – Za prívetivú novinku môžeme považovať práve túto službu. Služba automaticky nahráva fotografie z ponuky Camera Roll na svoje servery, vďaka čomu majú používatelia o zálohu svojich fotografií vždy postarané. To sa ale používatelia musia stretnúť s obmedzením, a pokiaľ chcú využívať službu bezplatne, ich fotografie budú automaticky zmenšené na 1024 pixelov na šírku. Prémiový účet v službe MyShoebox stojí 5 dolárov mesačne.

Cloudových služieb je skutočne neúrekom a veľké množstvo z nich je možné použiť na zálohu svojich fotografií. Ako je to ale už so samotným obnovovaním starých, respektíve stratených fotiek? Prvou, najjednoduchšou možnosťou je obnoviť systém z poslednej zálohy. Či už sa jedná o zálohu na PC alebo na iCloude, musíte predovšetkým dúfať že táto záloha pochádza spred momentu, kedy ste nechtiac zmazali svoje fotografie. Inou alternatívou je použitie softvéru tretej strany:

  • PhotoRec – Jedná sa program, ktorý vám poslúži iba v prípade, že máte jailbreaknuté zariadenie. Program totiž pristupuj k uzamknutým súborom v koreňovom adresári systému, ktorý je „neviditeľný“ u zariadení bez jailbreaku.
  • iPhone Backup Extractor – Ako už názov napovedá, jedná sa o program, ktorý vyžaduje vaše zálohy. Vďaka tomuto extraktoru je možné vytiahnuť zo zálohy vášho zariadenia všetky potrebné súbory, nehľadiac na to či sa jedná o fotografie, videá, či dokonca správy. Program je možné stiahnuť priamo tu.
  • Easeus – Opäť sa jedná o program, ktorý extrahuje dáta zo záloh. Zálohy musia byť uložené na počítači, a preto vám veľmi nepomôže ak svoje zariadenie ukladáte celý čas na iCloud. Odkaz na stiahnutie Easeus nájdete priamo tu.
  • Data Recovery for iPhone – V tomto prípade sa jedná o program, ktorý je síce možné stiahnuť zadarmo na určitú dobu, avšak po uplynutí doby je potrebné zakúpiť si tento program za 70 dolárov. Program môžete stiahnuť priamo tu.
  • Tenorshare Data Recovery – Ultimátnym riešením môže byť práve tento platený program. Tenorshare umožní obnoviť súbory priamo z telefónu iPhone, ktorý pripojíte k vášmu počítaču a necháte, aby program preskenoval obsah vášho telefónu. K dispozícii je tiež bezplatná verzia, avšak s rôznymi obmedzeniami. Za pomoc ale treba zaplatiť a tak za program v konečnom dôsledku zaplatíte 80 dolárov za verziu pre Mac, a 60 dolárov za verziu pre Windows. Program je momentálne zlacnený o 50 percent, pričom táto zľava platí do 31.7.2013. Tenorshare si môžete zakúpiť priamo tu.

Dnes nejčtenější

.