Zavřít reklamu

Apple včera predstavil úplne novú verziu svojho hudobného programu Logic Pro X a hneď na úvod zaskočil terajších používateľov. Zdá sa totiž, že Apple chce stanoviť úplne nový trend v oblasti upgrade softvéru,  a kým doteraz bolo možné získať upgrade za zredukovanú cenu, s príchodom Logic Pro X vyžaduje od existujúcich používateľov plnú cenu – 179,99€. Krok, ktorý nepoteší existujúcich používateľov ale môže byť znamením niečoho, na čo sa máme tešiť v budúcnosti.

Pretože Apple považuje inštalačné disky za mŕtve, ako jedna z prvých spoločností na svete sa rozhodla úplne ich vytlačiť v prospech Mac App Store. Apple vie, že digitálna distribúcia je efektívnejšia, a to je zrejme dôvod, prečo nemal na výber. Store jednoducho nepodporuje platené aktualizácie, a tým pádom musel Apple začať tak, aby nastolil nový štandard. V snahe o vynechanie fyzickej distribúcie musel obetovať cenu softvéru, a následne ho ponúkať existujúcim používateľom za plnú cenu. Jedná sa ale iba o jeden nákup, ktorý do budúcna môže znamenať, že jeho „X“ softvér bude už navždy ponúkať bezplatné aktualizácie. Áno, Apple síce vlastní obchod Mac App Store, no snaží sa byť férový voči ostatným developerom a preto sa aj on prispôsobuje sa podmienkam, ktoré sám nadiktoval.

Označenie „X“ v názve produktu ale znamená, že produkt dosiahol svoju finálnu podobu a už nikdy neponúkne žiadny platený upgrade. „X“ je totiž konečným označení v názvosloví Applu. Platený upgrade z verzie 7 na verziu 8, a z verzie 8 na verziu 9, bol plne pochopiteľný – jedná sa o prechod na vyššiu verziu. V prípade Logic Pro X, ale už nejde iba o prechod na vyššiu verziu, ide o prechod na vyšší systém, na úplne nový produkt. Cena produktu navyše nie je taká vysoká ako v minulosti. Nie je to tak dávno, čo „krabicová“ verzia Logic Pro stála 500 dolárov, teda za viac ako dvojnásobok aktuálnej ceny.

logic-remote-ipad

Dnes nejčtenější

.