Zavřít reklamu

Aj keď sa z času na čas objavujú špekulácie o tom, že správna rada Microsoftu rozhodne odvolať Steva Ballmera z pozície CEO, ešte stále sa tak nestalo a Ballmer pokračuje vo svojej funkcii. Najnovšie sa Ballmer rozhodol preorganizovať svoju spoločnosť tak, aby svojou architektúrou aspoň čiastočne pripomínala firemnú architektúru odvekého konkurenta, Apple. Ballmer pritom túto reorganizáciu nazval ako „One Microsoft“. The Wall Street Journal získal kópiu e-mailu, ktorý pred niekoľkými hodinami CEO Microsoftu zaslal svojim podriadeným.

Podľa Ballmerových slov by mal tento krok zjednotiť spoločnosť tak, ako v ona v týchto dňoch zjednocuje svoje systémy a pretvára ich v jeden ekosystém. Zjednotenie by malo zabezpečiť, že Microsoft bude v budúcnosti vytvárať jednotný hardvér, softvér a služby: „Asi pred rokom sme prestúpili na novú stratégiu, ktorá nám pomôže zrealizovať našu víziu. Ďalšiu kapitolu Microsoftu, ktorú predstavujú zariadenia a služby. Preto sme vykonali potrebné kroky – vypustili Windows 8 a Surface, nepretržité produktové cykly, a priniesli sme jednotné používateľské prostredie na PC, tablety, telefóny a Xbox – ale musíme toho spraviť ešte veľa,“ uvádza Ballmer.

microsoft

Nová stratégia Microsoftu sa zameria na tvorbu rodín zariadení a služieb pre jednotlivcov a podniky. Krok, ktorý môže pripomínať politiku Apple, podporuje fakt, že sa spoločnosť chce do budúcna viac orientovať na služby a zariadenia ako na krabicový softvér. Podľa toho je veľmi pravdepodobné, že budúci softvér od Microsoftu bude možné zakúpiť iba v digitálnej podobe, podobne ako je tomu u novších verzii systému OS X. Rodinu zariadení by mali predstavovať tablety Surface, ktoré majú byť v budúcnosti dostupné vo viacerých hardvérových a veľkostných verziách. Rovnako hodlá Microsoft v budúcnosti zjednotiť sektor domácnosti, kde konzola Xbox One ponúkne hernú konzolu, set-top box a počítač v jednom.

„One Microsoft“, ako túto stratégiu nazval Ballmer, ruší samostatné divízie a zjednotí celú spoločnosť pod jednu strechu, vďaka čomu budú mať jednotlivé tímy pojem o tom, čo pripravuje ten druhý tím. Týmto by Microsoft mohol nielen, že pripravovať kvalitnejšie a jednotnejšie produkty, ale predovšetkým by mohol utvrdiť akcionárov v tom, že sa do tejto spoločnosti oplatí investovať. Kým doteraz pozostával Microsoft zo samostatných divízií Windows, Office, Xbox, Zune, a mnohých ďalších, odteraz bude spoločnosť zaraďovať svojich vývojárov do štyroch tímov:

  • Operačné systémy
  • Zariadenia
  • Aplikácie a služby
  • Cloud a služby pre podniky

Práve kvôli týmto zmenám z vedenia spoločnosti odstúpi niekoľko ľudí, konkrétne Kurt del Bene, Craig Mundie a Rick Rashid. Medzi novinkami, na ktoré sa majú pripraviť zákazníci, je dramaticky kratší produktový cyklus. Toto môžeme vidieť už dnes, keďže nová verzia operačného systému Windows, Windows 8.1 „Blue“, vychádza iba rok po aktuálnej. Rovnaký krok hodlá Microsoft učiniť aj s kancelárskou sadou Office, ktorá by pod názvom „Gemini“ mala ponúkať každý rok novú významnú aktualizáciu. Tento rok by sa malo jednať predovšetkým o vytvorenie sady Office pre prostredie systému Windows 8.

windows-blue
*Zdroj: The Wall Street Journal

Dnes nejčtenější

.