Zavřít reklamu

Více než rok se vlečící soudní spor se společností Apple je konečně u konce, tedy alespoň prozatím, než Apple podá odvolání. Soud totiž shledal Apple z ovlivnění ceny elektronických knih, jejichž ceny po představení iPadu v roce 2009 stouply a to navíc u pěti největších amerických vydavatelství současně. A zatímco vydavatelství HarperCollins Publishers, Simon & Schuster a Hachette Book Group uznala svoji vinu okamžitě a Penguin Group společně s Macmillan později, Apple se rozhodl, že bude zapírat a zapírat.

„Žalobci prokázali, že žalovaní se vzájemně spolčili v zájmu eliminování cenové konkurence, aby zvýšili ceny elektronických knih, a že Apple ve sjednávání a realizování této konspirace hrál ústřední roli,“ uvedla soudkyně Denis Coteová.

Apple podle žaloby schválně ovlivnil ceny elektronických knih tak, aby dokázal konkurovat v té době velmi oblíbené elektronické čtečce Kindle od společnosti Amazon. Elektronické knihy zdražily po dohodě s Applem na průměrnou cenu 13, respektive 15 dolarů u lepších titulů s tím, že předtím tyto knihy Amazon prodával za necelých deset dolarů. Apple tak způsobil podle právníka, který zastupuje jednotlivé státy USA, škody v hodnotě stovek milionů dolarů. Jednotlivé členské státy nyní rozhodnou o tom, jakou výši kompenzace budou od Apple požadovat.
Ten se však již vyjádřil v tom smyslu, že se odvolá. To oznámil mluvčí společnosti Apple. Právník zastupující americkou technologickou společnost pak dodal, že žaloba je bizarní a navrhne svému klientovi aby se odvolal. Pro nás jako zákazníky je nejdůležitější, že všech pět hlavních vydavatelství v USA se s vládou dohodlo a změní ceny knih, které budou nyní levnější.
ibooks-textbooks-two-up-white-ipad

*Zdroj: technet.cz

Dnes nejčtenější

.