Zavřít reklamu

Ako sa iste môžete pamätať, spoločnosť Yahoo! sa v priebehu apríla/dubna 2013 rozhodla vydať na App Store novú aplikáciu Weather, ktorú sme v našej redakcii vyhodnotili ako najelegantnejšiu aplikáciu s počasím. Nie všetko však prebehlo hladko a tak sa aj v tomto prípade objavili reakcie ľudí, ktorí sa rozhodli kritizovať fialovú ikonku, ktorá sprevádzala celú aplikáciu. Paradoxne práve táto ikonka predpovedala, na čo sa môžeme v operačnom systéme iOS 7 tešiť a s čím sa môžeme rozlúčiť.

Zmenu si však mnohí používatelia Twitteru nechceli pripustiť a tam na slová CEO Yahoo! Marissy Mayer reagovali tým, že ikona aplikácie je škaredá, a čoskoro začali používať aj hanlivé výrazy. Práve preto sa spoločnosť rozhodla vydať aktualizáciu, ktorá na nejaký čas zmenila ikonu na veľmi skeumorfickú, a podľa môjho názoru dosť škaredú. Pretože som používateľom Windows 8, matná moderná ikona mi po aktualizovaní veľmi chýbala. Osobne som nečakal, že sa jedná iba o dočasný krok a že jediné, na čo Yahoo! čaká, je konferencia WWDC 2013. Yahoo! vedelo, že Apple pripravuje radikálne zmenený dizajn svojho systému, a tak sa rozhodlo predčasne svojim používateľom priniesť víziu toho, na čo sa majú tešiť.

A hľa! Apple predstavil operačný systém iOS 7, ktorý nielen, že ponúka prekopaný vzhľad ikon, ale aj celého prostredia. A pokiaľ sa používatelia pozrú na aplikáciu Počasie, zistia, že táto aplikácia je z drvivej väčšiny identická s tou, ktorá sa nachádza v iTunes App Store. A tu prichádza zlomový bod. Yahoo! sa v týchto dňoch rozhodlo vydať aktualizáciu pre svoju aplikáciu Weather, ktorá navracia staronovú fialovú ikonu. Čo ale určite zaujme je fakt, že po tejto aktualizácii nie je od používateľov počuť žiadnu kritiku ohľadom fialovej ikony. Pravdepodobne aj oni sa zmierili s tým, že skeumorfická ikona bola jednoducho škaredá.

Navyše, fialová farba je práve symbolom Yahoo! a pri prehliadaní internetu zistíme, že je táto farba iba veľmi ojedinele rozšírená. Osobne si myslím, že práve skutočnosť, že sa Yahoo! rozhodlo vytvoriť fialovú ikonu, robí túto ikonu niečím unikátnym, niečím, čo na domovskej obrazovke iOS zariadenia veľmi ľahko uvidíme a vieme, že sa jedná o niečo, čo je krásne. Aplikácia je skutočne krásna a to isté smiem povedať aj o jej ikone. V čase, kedy spoločnosť prispôsobila ikonu potrebám užívateľov, stala sa z tejto nádhernej aplikácie ďalšia nevýrazná ikona, ktorú ľahko prehliadneme. So skeumorfickou ikonou sa mi toto stávalo pomerne často, keďže nadobudla veľmi generický vzhľad.

yahoo-ikona
*Zdroj: Fastcodesign.com

Dnes nejčtenější

.