Zavřít reklamu

Užívatelia iOS sa môžu pravdepodobne tešiť na revolúciu, ktorú Apple naznačil s predstavením iWork pre iCloud. Iba včera večer sme sa dočkali vydania tretej beta verzie operačného systému iOS 7 a ako sa zdá, jedným z prvých používateľov tohto systému sa podarilo objaviť úplne novú podobu okienka, ktoré sa zobrazí na nových zariadeniach po prvom spustení iTunes App Store. Už minulý rok takto Apple ukázal, že si používatelia môžu okamžite stiahnuť kolekciu bezplatne dostupných aplikácií, ktoré sa zdajú veľmi užitočné.

Po novom nás však čaká obrovská finančná revolúcia a ako sa zdá, po vzore iWork for iCloud nás čaká aj uvoľnenie aplikácii iWork a iLife pre iOS zadarmo. Tieto sady pozostávajú z programov Pages, Keynote, Numbers, iPhoto, iMovie a GarageBand. Práve tieto aplikácie sú dnes tými, ktoré je možné pokladať za „prémiové“ a na App Store nás vyjdú nemalé peniaze. Zatiaľ čo v súčasnosti stoja kancelárske programy 8,99€ na našom App Store, aplikácie zo sady iLife si môžeme zakúpiť za 4,49€. Po novom tak používatelia zariadení s iOS 7 získajú prístup k aplikáciám za 40€ úplne zadarmo.

iwork-ios7-free-apps (1)

Zrušenie cenovky u týchto sád nám dáva zmysel. Apple robí tento krok najmä z donútenia. Jeho najväčší konkurent, Google, ponúka svojim používateľom možnosť vytvárať dokumenty úplne zadarmo prostredníctvom webového rozhrania, a spoločnosť Microsoft údajne pripravuje plnohodnotnú sadu Office pre iOS. Fakt, že Microsoft skutočne pripravuje tento krok, nám môže potvrdzovať aj kvalitne spracovaná aplikácia OneNote pre iPad, ktorú Microsoft vydal iba nedávno. Druhým dôvodom, prečo by Apple toto robil, je rozšírenie používateľskej základne. Iba tento rok sa Apple rozhodol, že používatelia iCloudu budú môcť vytvárať dokumenty úplne zadarmo, a pretože týmto spôsobom je možné využívať iWork aj na systéme Windows, Apple bude môcť hravo konkurovať Microsoftu. Ten koncom minulého roku vydal kancelárske sady Office 365 a Office 2013, ako aj sebestačnú, jednoduchú verziu Office Web Apps. Otázne však ostáva, ako sa zachovajú voči Applu používatelia, ktorí si kancelársku sadu už stihli zakúpiť.

Veľký zmysel tiež vidíme v bezplatnej verzii iLife. Narozdiel od Microsoftu a iných výrobcov počítačov, Apple neponúka svojim používateľom predinštalovanú kancelársku sadu. Zato im však ponúka sadu programov na tvorbu a úpravu videa, fotografie a hudby – v programoch iMovie, iPhoto a GarageBand. Práve preto, že túto sadu dodáva ku každému počítaču Mac úplne zadarmo, sa v minulosti dočkal kritiky, keď programy vypustil na iOS v platenej podobe. Navyše skutočnosť, že po kúpe prístroja za 499€ je potreba investovať ďalších 40€ na to, aby iPad plnohodnotne nahradil Mac v práci, nepotešila viacerých používateľov. S nástupom cloudu používatelia požadujú, aby boli aplikácie bezproblémovo prepojené, a bariéra v podobe poplatku je v tomto prípade vec, ktorá môže odradiť od používania daného softvéru.

V súčasnosti ale nevieme potvrdiť, že Apple skutočne pripravuje bezplatný softvér. Či sa tak stane, uvidíme o pár mesiacov. Koncept aplikácie Pages, ktorý si berie vzor z grafiky iOS 7, môžete vidieť nižšie:

pages1
*Zdroj: Twitter; iPhone-Ticker.de

Dnes nejčtenější

.