Zavřít reklamu

Pomôže integrácia iOS do automobilov zvýšiť predaje nových vozidiel? Alebo pomôžu automobily s podporou iOS zvýšiť predaje telefónov od Apple? Ako sa ukazuje, Apple skutočne hľadá novú oblasť trhu, do ktorej by mohla priniesť revolúciu. Aj keď sa vraví, že Apple údajne pripravuje inteligentné hodinky iWatch, už dnes môžeme vidieť, že spoločnosť sa pripravuje na revolúciu v automobilovom priemysle. Ukazuje sa totiž, že súčasnú generáciu zákazníkov viac zaujíma rýchlosť procesoru ako počet koní.

A práve pre túto generáciu Apple prispôsobuje svoj biznis. Nie je to tak dávno, čo sa Apple rozhodol oznámiť, že už v roku 2013 sa na trhu objavia prvé automobily s podporou Siri Eyes Free, a už dnes sa stretávame s ďalšou technológiou, iOS in the Car. Kým prvý menovaný produkt ohlásil Scott Forstall na WWDC 2012, druhý krok k revolúcii už vykonal Craig Federighi na WWDC 2013. Pretože sa Apple rozhodol vstúpiť do tohto odvetvia ako úplne prvý, získava patričný náskok pred svojou konkurenciou, ktorá dnes testuje prototypy áut bez šoférov. Narozdiel od Siri Eyes Free ale technológia iOS in the Car umožní používateľom vykonávať viaceré funkcie priamo na palubnom počítači vo svojom automobile, a pritom sa stretnú opäť s veľmi jednoduchým ovládaním, aké je u systémov od Apple zvykom.

carintegration_gallery5

Práve prítomnosť operačného systému iOS v automobiloch umožní nevídané veci. Pokiaľ budete pripojení k internetu, už nebudete musieť počúvať tonu bezduchých skladieb z autorádia. Miesto toho si pustíte vaše obľúbené skladby, ktoré máte na vašom iPhone, a pokiaľ budete mať k dispozícii americký účet, možno si vypočujete aj skladby z novej služby iTunes Radio. A pokiaľ sa vám bude daná skladba páčiť, nie je problém zakúpiť si ju a počúvať v budúcnosti zadarmo. Že to Apple myslí s budúcnosťou automobilového priemyslu, potvrdzuje aj hovorca Nissan Motor z Nashville, David Reuter: „Pracovali sme s Applom na vývoji iOS 7. Hlasové ovládanie Siri bude samozrejmosťou vo vybraných modeloch vozidiel Nissan a Infiniti.“

carintegration_gallery3

Ako je na tom ale bezpečnosť pasažierov, keď sa v budúcnosti stretneme so systémom iOS v našich automobiloch? Je len veľmi nepravdepodobné, že by sa používatelia rozhodli hrať videohry behom jazdy. Miesto toho je však veľká šanca, že práve hlasová asistentka Siri dokáže zachrániť niekoľko ľudských životov. Používatelia už nebudú musieť telefonovať či čítať dôležité SMS správy a e-maily behom jazdy. Miesto toho stlačia jediné tlačítko alebo povedia hlasový príkaz, a všetko bude prebiehať cez reproduktory v automobile. Navyše fakt, že vo svete existuje viac ako 600 miliónov iOS zariadení, môže iba posilniť predaje budúcich automobilov. „Výhoda spoločného rozhrania je evidentná. Jediné, čo k tomu potrebujete, je správne prispôsobiť jeden systém pre automobil a pre smartfón, a nie vzájomne prispôsobovať dva samostatné systémy,“ povedal pre Fortune vedúci istej automobilky, ktorý si nepraje byť menovaný.

carintegration_gallery2
*Zdroj: Fortune

Dnes nejčtenější

.