Zavřít reklamu

Aj keď Apple už v jedenkrát v minulosti predstavil takmer-inteligentné hodinky, iPod nano 6. generácie, dnes sa očakáva, že Apple pracuje aj na druhej generácii zariadenia v tvare hodiniek. Že by Apple mohol predstaviť úplne nový produkt menom iWatch, si myslíme aj my, keďže sa Apple rozhodol koncom minulého roku predstaviť úplne novú generáciu iPod nano s dlhším displejom, ktorý nie je kompatibilný s dovtedajšími náramkami. Budú hodinky iWatch ďalším produktom od Applu?

Podľa doterajších informácií to vyzerá, že sa tak naozaj stane. Hodinky sú veľmi populárnym doplnkom k nášmu oblečeniu a spolu s okuliarmi patria medzi objekty, ktorých sa súčasná digitálna revolúcia môže dotknúť. Inteligentné hodinky od Apple by mali niesť pomenovanie iWatch, keďže Apple v tomto týždni zažiadal o trademark v ďalších štyroch krajinách. Práve fakt, že Apple začína postupne žiadať o ochrannú známku v mnohých krajinách, môže svedčiť o tom, že ohlásenie nového produktu sa skutočne blíži. Konieckoncov, je celkom nepravdepodobné, že by sa Apple rozhodol zažiadať o trademark na produkt, ktorý nikdy nevytvorí alebo produkt, ktorý predstaví o niekoľko desiatok rokov. Na vývoji tohto zariadenia by malo podľa magazínu Bloomberg pracovať približne 100 pracovníkov, pričom magazín sa odvoláva na dvoch z nich. Skutočnosť, že značnú časť tohto tímu tvoria dizajnéri, svedčí o tom, že to Apple s produktom myslí vážne a že sa snaží ponúknuť čo najlepší dizajn pre prístroj. Samotný prístroj by mal zrejme využívať modifikovanú verziu systému iOS, keďže na vývoji tohto produktu sa podieľajú ľudia, ktorí pracovali na iPhone a iPade. Okrem nich však vývojársky tím pozostáva aj z členov marketingového oddelenia, oddelenia softvéru, manažmentu a z niekoľkých ďalších.

SmartWatchband

Ako sa zdá, na projekte sa mimo iného podieľa aj SVP dizajnu, Jony Ive. Iveov záujem o hodinky siaha do minulého desaťročia, kedy sa rozhodol objednať od Nike plnú krabicu hodiniek Alti-Compass a náramkov Presto. Skutočnosť, že Ive začal premýšľať o hodinkách, môže svedčiť práve o tom, že pod jeho vedením dnes spoločnosť naozaj pripravuje nový produkt, ktorý by navyše mohol svojim spracovaním odpovedať prostrediu, ktoré nájdeme v systéme iOS 7. Aj keď dizajn samotného zariadenia nie je známy, všeobecne sa očakáva, že toto zariadenie bude niesť istú podobnosť s iPodom nano 6. generácie. Projekt je ale pod veľkým rúškom tajomstva a ako vidíme už dnes, hodinky budú skutočne niečím, čo nás prekvapí. Tajomno okolo produktu je navyše až také vysoké, že dnes nevieme ani približnú cenu či dátum vydania produktu. Narozdiel od ostatných aktuálnych produktov je utajenie na približne rovnakej úrovni, ako v minulosti pri iPade 1. generácie alebo iPhone 1. generácie.

Jednu vec však o tomto zariadení vieme povedať. Tim Cook na oznámení finančných výsledkov v apríli / dubnu prehlásil, že od jeho spoločnosti môžeme očakávať „niekoľko skvelých nových produktov už na túto jeseň a v priebehu roku 2014“. Z tohto tvrdenia vyplýva, že Apple predstaví svoje hodinky buď koncom tohto roku aby zaplnil vianočný trh, alebo začiatkom budúceho leta. V redakcii sa prikláňame k názoru, že prístroj by mohol byť predstavený práve na budúcoročnej konferencii WWDC 2014, vďaka čomu by sa tieto hodinky mohli stať darčekom pre veľké množstvo študentov. Práve študenti a teenageri dnes tvoria značnú časť majiteľov Apple produktov a „štýlovka“ typu iWatch by určite potešila.

iwatch-ad

Čo ale môže Apple od svojho produktu určite žiadať, je odolnosť. Pretože hodinky sú produktom, ktorý nosíme na holých rukách, je veľké riziko, že pri páde môže dôjsť k ich poškodeniu. Práve preto by mohla spoločnosť použiť odolnejšie sklo, ako napríklad najnovšiu generáciu Gorilla Glass 3. Alebo alternatívnou možnosťou by bola kúpa super-odolného zafírového sklíčka, ktoré už dnes používa na zakrytie fotoaparátov iSight u iPhone 5 a iPod touch 5. generácie. Toto sklíčko je však niekoľkonásobne drahšie ako bežný Gorilla Glass, a pokiaľ chce Apple zaistiť nízku cenu produktu, nie je veľká šanca, že by sa rozhodol práve pre tento materiál. Pokiaľ sa pozrieme ďalej do patentov Applu, dospejeme k záveru, že by mohol Apple použiť ohybné sklíčko Willow Glass od Corning. Istý patent Applu prezentuje ohybný prístroj v tvare náramku, ktorý by na jednom zo svojich koncov obsahoval všetky dôležité súčiastky, vrátane batérie. V tomto prípade navyše existuje možnosť, že by hodinky mohli získavať energiu práve z ľudského pohybu, a zaistili by tak dlhšiu výdrž batérie. Podľa doterajších informácií Apple v súčasnosti zápasí s výdržou. Spoločnosť pritom požaduje, aby tieto hodinky nemuseli navštevovať nabíjačku tak často ako iPhone, ale stačilo by ich nabíjať raz za 5 dní.

iwatch-patent-2

Samozrejmosťou je ale prítomnosť rozhrania Bluetooth. Či ho Apple chce alebo nechce, potrebuje ho k tomu, aby koncový používateľ mohol využívať hodinky iWatch v spolupráci s telefónom iPhone. Absencia Wi-Fi antény alebo slotu pre SIM kartu by nemala vplyv na funkčnosť zariadenia, absencia Bluetooth však áno. Ako by sme ale ovládali toto zariadenie? Apple nám ukázal svoju víziu už v roku 2010, kedy predstavil 6. generáciu iPod nano. Hodinky by si vystačili s jediným tlačítkom, a to s Power Buttonom. Kde je ale Home Button? Apple by ho mohol jednoducho nahradiť dvojicou gest, ktoré sa nachádzali už na staršom zariadení. Do hlavnej ponuky by sa používateľ mohol dostať podržaním displeju, alebo posunutím prstu zľava doprava.

iwatch-patent-1

Čo by ale hodinky iWatch ponúkli svojim používateľom? Narozdiel od prehrávačov iPod majú hodinky ponúknuť systém iOS, ktorý však bude pravdepodobne prispôsobený pre menší displej. Hodinky by mohli predovšetkým ponúknuť možnosť čítať SMS a e-maily, sledovať svoje zdravie prostredníctvom Fitness aplikácie, ale môžu tiež ponúknuť služby Apple Maps a Siri. Práve prítomnosť Maps by mohla byť užitočná pre peších turistov, ktorí by sa tak mohli v prípade potreby mohli rýchlejšie lokalizovať. Prítomnosť Siri na hodinkách by tiež mala svoje využitie, napríklad pre možnosť kontroly počasia v najbližších dňoch, či na zisťovanie ďalších informácií. Zároveň sa však špekuluje, že hodinky iWatch by mohli mať čo dočinenia s aplikáciou Passbook, ktorú Apple predstavil ako súčasť iOS 6. Pokiaľ by sa Apple rozhodol integrovať NFC čip do hodiniek, rázom by urýchlil spôsob platenia a dal tak NFC čipu na platbu telefónom iný rozmer.

samsung-altius

Na čo sa v konečnom dôsledku môžeme tešiť? Podľa analytika Toniho Sacconaghiho zo spoločnosti Sanford C. Bernstein & Co., by sme sa mali dočkať zariadenia s cenou približne 250 dolárov. Pretože cena tohto zariadenia by sa držala cenového štandardu Applu, už pri malom množstve by na ňom mohol zarobiť veľa peňazí. Pokiaľ by si 250-dolárové hodinky kúpili v prvom roku iba 3% všetkých používateľov iPhone, Apple by mohol za onen rok vykázať zisk vo výške 2,3 miliardy dolárov. Pokiaľ by si však toto zariadenie kúpilo 5 až 8% používateľov, stretli by sme sa ziskom minimálne 5,7 miliardy amerických dolárov. Hodinky iWatch však neznamenajú, že k Applu prestúpi veľa používateľov Androidu. Pokiaľ sa pozrieme do patentov iných spoločností, zistíme, že svoje vlastné hodinky pripravuje Google a aj Samsung. A zatiaľ čo doteraz bolo zrejmé, že hodinky ponesú pomenovanie Galaxy Altius, podľa nového trademarku sa zdá, že prístroj ponesie meno Samsung Gear.

iWatch3
*Zdroj: Weiphone.com

Dnes nejčtenější

.