Zavřít reklamu

Apple sa po viac ako šiestich rokoch rozhodol dramaticky inovovať svoj operačný systém a tak priniesol úplne novú grafiku a úplne nové vizualizácie. Samotná inovácia však nespočíva v tom, že Apple iba zmenil správanie a vizuálnu stránku systému, ale aj spôsob, akým tento systém funguje. V roku 2007 priniesol systém, ktorý sa dokázal veľmi jednoducho skopírovať na ostatné platformy, či už prostredníctvom profesionálneho kódu alebo iba kombináciou HTML a JavaScript. Čo ale priniesol tentoraz?

Apple tentoraz priniesol operačný systém, ktorý odpovedá roku 2013. Tento operačný systém už nie je iba niečím statickým, niečím jednoduchým. iOS 7 je systémom, ktorý sa rozhodol plne chopiť aktuálneho hardvéru a plne využiť schopnosti čipu, ktorý dnes nájdeme vo väčšine iOS zariadení – čipu Apple A5. Ako prehlásil Apple, tento čip je oproti svojmu predchodcovi dvojnásobne rýchlejší z hľadiska výpočtu a až sedemnásobne výkonnejší v oblasti grafiky. Prečo sme však tento výkon videli doteraz iba v tých graficky najdokonalejších hrách pre iOS? Prečo sme ho videli iba v tituloch, medzi ktoré patrí napríklad Real Racing 3 či Infinity Blade 2? Bývalý SVP vývoja iOS, Scott Forstall, a jeho tím, sa držali nepísaného pravidla – udržať nároky systému na minime. A práve preto sme viac ako 6 rokov mohli vidieť tie isté animácie, tie isté prechody, to isté rozhranie. Jony Ive si je však vedomý potenciálu, ktorý sa ukrýva práve v procesoroch Apple A5 a preto prináša systém, ktorý je postavený na úplne inej báze. Tentoraz už nie je systém závislý iba na dotyku a akcelerometri. Systém je teraz založený práve na práci senzoroch a na potenciáli čipu A5.

index_hero_keyframe

Práve preto sa v novom systéme stretneme s úplne novými prvkami, ktoré nám doteraz neboli známe. Zatiaľ čo zo starších verzií iOS je možné vytvoriť takmer dokonalé repliky pre Android a ďalšie platformy, nový operačný systém je opäť v unikátnom postavení a môžeme povedať, že v tomto postavení ešte niekoľko rokov zostane. Prečo? Pretože nový systém je postavený práve na grafických schopnostiach procesorov Apple A5 a novších. Displej je tak schopný vytvoriť dokonalé 3D efekty a pritom nezvýšiť záťaž procesoru ani o jediné percento. Je schopný narábať s panoramatickými pozadiami takým spôsobom, ako nikdy predtým – a nezvýšiť záťaž procesoru ani o jediné percento. Nový iOS si udržuje framerate 60FPS pri všetkých činnostiach. Apple tak vytvoril skutočne dokonalý systém, ktorý nebude možné skopírovať tak dokonale, ako iOS 6 a staršie. Áno, zrejme sa stretneme s modifikovaným Androidom, ktorý ponúkne rovnakú domovskú obrazovku s rovnakými efektami. Ale naďalej tieto módy neponúknu tak dokonalú súhru softvéru s hardvérom, akú tento rok predviedol Apple.

iOS 7 je ukážkou toho, ako má vyzerať operačný systém roku 2013. iOS 7 je konceptom budúcnosti, konceptom, ktorý dnes nedokáže imitovať ani ten najdokonalejší hack pre Android. Navyše, pokiaľ vezmeme vek procesoru Apple A5, do rúk sa nám dostáva unikátny spôsob, ako upozorniť na to, že aj zastaralý hardvér je schopný tvoriť divy. Toto je zrejme odkazom Applu pre Google a iné spoločnosti, ktoré ešte dnes do lacnejších zariadení inštalujú zastaralú verziu systému. Prečo je ale plynulosť systému iOS 7 na iPhone 4 taká, aká je? Očividne si je Apple vedomý toho, že nové efekty dokáže plne spracovať iba novší hardvér s väčším počtom jadier, čo nie je prípad čipu A4. Tento procesor je jednoducho na dnešnú dobu až príliš starý a podpora iOS 7 pre tento systém je jednoducho symbolom dlhotrvajúcej softvérovej podpory. Aká bude rýchlosť efektov v iOS 7 na procesore Apple A7? Necháme sa prekvapiť.

index_hero_endframe
*Zdroj: Weiphone.com

Dnes nejčtenější

.