Zavřít reklamu

Prezentácia nového mobilného systému iOS 7 zaberala značnú časť konferencie WWDC 2013 a ani to nestačilo k tomu, aby Apple stihol ukázať všetko, čo môžeme od nového systému očakávať. Práve preto môžeme prehlásiť, že nový systém ukrýva niekoľko nových funkcií, o ktorých sme nemali možnosť dozvedieť sa na konferencii, ale dozvedeli sme sa o nich až neskôr, keď sa systém dostal do rúk vývojárom a nedočkavým fanúšikom. Jednou z prvých vecí, ktorú Apple (ne)predstavil, je možnosť použiť panoramatické fotografie ako pozadie.

Takéto pozadia využívajú nový Parallax efekt, teda efekt, vďaka ktorému sa pozadie pohybuje v závislosti od pohybu telefónu. K tomu prístroj využíva akcelerometer a rozhodne môžeme povedať, že sa jedná o prívetivú inováciu. Ďalšou zmenou, ktorú si používatelia iOS 7 všimnú, je absencia položky Spotlight vľavo od domovskej obrazovky. Apple sa rozhodol túto funkciu opäť ukryť a tak, ako sme ju nevideli ani v prvom iPhone OS Software, respektíve OS X iPhone, tak ju v ponuke nenájdeme ani teraz. Miesto toho môžeme vyhľadávanie vysunúť posunutím prstu zhora nadol. Gesto je identické s gestom pre otvorenie notifikačnej lišty, v tomto prípade sa ale prst nemôže dotknúť horného rohu displeju.

Ďalšou skrytou funkciou je zobrazovač časovaču. Pokiaľ ste si nastavili na vašom telefóne časovač a zamkli telefón, už sa nemusíte vracať späť do aplikácie, aby ste čas skontrolovali. Miesto toho sa časovač teraz nachádza priamo na zamknutej obrazovke, pod veľkým ukazovateľom času. Apple sa snaží myslieť aj na tie najmenšie detaily a pokiaľ sa rozhodnete vypnúť iPhone posunutím prstu zľava doprava, môžete si všimnúť, že objekty mimo dvoch tlačidiel stmavnú. Ďalšou novinkou, ktorú nájdeme, je podpora QR a čiarových kódov pre Passbook. Kým doteraz bolo potrebné lístky pre aplikáciu Passbook nakupovať prostredníctvom aplikácií, tentoraz k tomu postačia už iba klasické kódy, ktoré dnes vidíme takmer všade. Príjemné prekvapenie čaká používateľov aj keď vytáčajú telefónne číslo. V tomto prípade sa pozadie stláčaných číslic zmení v priehľadné a vy vďaka nemu uvidíte pozadie vášho telefónu.

Dnes nejčtenější

.