Zavřít reklamu

Podobne ako niekoľké ďalšie herné spoločnosti, aj známe britské štúdio Codemasters sa rozhodlo zopakovať svoje úspechy na mobilnej platforme. Dnešné mobily a tablety sú schopné zobrazovať takú grafiku, ktorá pomaly dosahuje kvalitu súčasných herných konzol. Napriek tomuto faktu sa však Codemasters rozhodli prerobiť jeden zo starších dielov kultovej závodnej série, Colin McRae Rally 2. Ako je na tom remake klasiky, ktorú sme mohli prvýkrát uvidieť na obrazovkách PC v roku 2001?

Celkom dobre. Remake zaznamenáva mierny posun v grafike, nedá sa však povedať, že by sa jednalo o drasticky vylepšenú verziu. Narozdiel od Rockstar sa britskí Codemasters rozhodli ponúknuť viac-menej port pôvodnej hry, teda spravili krok podobný tomu, aký sa udial pri legendárnom Carmageddon-e. Ten navyše v týchto dňoch oslavuje svoje 16. narodeniny a tak si pri tejto príležitosti môžete prečítať našu recenziu. Vráťme sa však späť k Colin McRae Rally. Čo môže hráča mierne zamrzieť je fakt, že napriek pokročilosti dnešných technológií sa na iPade nestretneme s portom hry Colin McRae: DiRT, ktorá vyšla v roku 2007.

Mobilný Colin si za krátky čas svojho pôsobenia vyslúžil aj prvý update, ktorý posúva hru na verziu 1.11. Táto aktualizácia upravuje damage model skla, mierne znižuje obtiažnosť v prvých šampionátoch, upravuje efekty častíc na iPade 3. generácie a prispôsobuje textúry užívateľského prostredia tak, aby znížili svoj vplyv na pamäť zariadenia. Colin pritom vyžaduje minimálne procesor Apple A4 a systém iOS 6.0, a tak na hranici požiadavkov nájdeme iPhone 4, iPod touch 4. generácie a iPad 2. Hra tiež ponúka Game Center, v ktorom okrem tabuliek nájdeme aj 16 achievementov s celkovou hodnotou 790 bodov. Narozdiel od ostatných hier ponúkajú trofeje v McRae Rally celkom vysoké hodnoty, pričom najnižšiu hodnotu má iba achievement Getting Started, ktorý pridáva 20 bodov.

Photo 30

V menu nájdeme tri položky. Single Player pozostáva z režimov Championship, Single Rally a Single Stage. Ponuka Options je známa hádam každému, tentoraz v nej ale nájdeme dve možnosti ovládania, a to buď akcelerometrom alebo dotykom. Osobne si myslím, že najideálnejším ovládaním pre Colin McRae Rally 2.0 je prvý spôsob, čiže ovládania s pomocou akcelerometru. Čo ma osobne najviac naštvalo, je nezničiteľnosť malých stromov. Zatiaľ čo vo väčšine hier sa stretneme s tým, že sotva 2-metrový strom hravo zhodíme, tu sa oňho auto jednoducho zastaví a nejde ďalej. V takom prípade treba vycúvať a vrátiť sa späť na trať, čo rozhodne nepoteší. Je cítiť zmeny, ktoré Codemasters pridal do nového update? Áno, sú. Kým v prvej verzii boli používatelia viacmenej nútení strpieť ťažkú AI v niektorých etapách Tutorial šampionátu, v novej verzii už predbehnete oponentov veľmi ľahko. Jedna z vecí, ktorá by v dnešnej dobe určite potešila, je pohľad z kokpitu. Ten tu však nie je a tak sa hráči budú musieť spoľahnúť jedine na režim pohľadu zvonku auta.

Photo 30

Môj celkový dojem je taký, že Colin McRae Rally 2.0 je určený predovšetkým pre fanúšikov série a pre tých, ktorí si chcú obnoviť spomienky spred 12 rokov. Prítomnosť kultovej závodnej série však určite poteší a Apple tak do ponuky App Storu dopĺňa jeden zo stavebných kameňov kolekcie závodných hier. Môžeme sa stretnúť so zbesilými pouličnými závodmi v Asphalt a Need for Speed, simuláciou Real Racing, a od roku 2013 aj s plnohodnotnou off-road jazdou v podobe Colin McRae Rally. Myslím si však, že najdiskutabilnejším bodom je cena. Colin patrí medzi drahšie hry, ešte stále však Codemasters nezašli do extrému ako Square Enix s Final Fantasy. Colin McRae Rally 2.0 stojí 4,49€ v Českom a Slovenskom App Store.

Photo 30

Dnes nejčtenější

.