Zavřít reklamu

Apple síce predstavil kľúčové prvky nového užívateľského prostredia v systéme iOS 7, no aj napriek tomu ešte stále nevieme, ako budú vyzerať dodatočné aplikácie, ktoré je možné stiahnuť či zakúpiť v obchode iTunes App Store. Apple totiž nestojí len za aplikáciami, ktoré sú predinštalované v každom iOS zariadení, ale aj za ďalším softvérom, ako napríklad za iBooks, Podcasts alebo sadami iWork a iLife pre iPhone a iPad. Pretože o budúcnosti týchto aplikácií nevieme nič, server 9to5mac sa rozhodol vytvoriť pomerne realistické koncepty.

Tieto koncepty sa pritom snažia zachytiť taký vzhľad, ktorý najviac odpovedá prostrediu systému iOS 7. Hneď na úvod preto vidíme vzhľad nových verzii aplikácií zo sady iLife, teda aplikácie iPhoto, iMovie a GarageBand. Tieto tri programy si momentálne zachovávajú vzhľad odpovedajúci systému iOS 6 a starším, pričom práve hudobný softvér využíva veľké množstvo skeumorfizmu. A keďže s príchodom iOS 7 sa Apple snaží zraziť prítomnosť skeumorfizmu na minimum, niet divu, že zahraničný portál vytvoril koncept, ktorý viacmenej pripomína MIDI ovládač. Vďaka tejto zmene by sa tak mohol GarageBand dostať medzi také aplikácie, medzi aké sa radí napríklad FL Studio.

imovie2
iphoto1
garageband1

Ďalšiu zmenu, ktorú môžeme istotne očakávať, je zmena vzhľadu aplikácií v sade iWork, teda kancelárskych programov Pages, Numbers a Keynote. Vieme už, že Microsoft sa rozhodol skeumorfických prvkov zbaviť už veľmi dávno, no v sade od Applu ešte dnes vidíme napríklad drevenú lištu s ovládacími prvkami či dokonca drevené grafy. Po novom by sa mohla aplikácia ujať transparentnosti a nový panel s nástrojmi by ponúkal transparentné, avšak rozmazané pozadie, podobne ako je tomu u iMessages alebo Mail. S ďalšou zmenou sa možno stretneme aj v aplikácií Podcasts. Už tento rok sa Apple rozhodol aktualizovať aplikáciu tak, že ponúkla úplne nové, prevažne matné rozhranie, vďaka čomu sme si mysleli, že práve na takomto princípe bude postavená aj nová verzia systému iOS. Očividne sme sa ale mýlili a iOS 7 vyzerá v skutočnosti omnoho inak ako Podcasts 1.2. Navyše, Podcasts by mohli získať ďalšiu vizuálnu aktualizáciu, ktorá by tentoraz prerobila dizajn aplikácie tak, aby odpovedala väčšine systému iOS 7.

pages1
podcasts-black
 
podcasts-white

Medzi ďalšími zmenami môžeme očakávať zmenu prostredia v aplikáciách Find my iPhone a Find my Friends. Tieto dve aplikácie by mohli po novom nadobudnúť vzhľad, ktorý by ponúkol veľmi klasické, veľmi čisté prostredie, ktoré bude dostupné buď v bielej, alebo tmavej farbe. Ako sa však zdá, 9to5mac sa v tomto prípade môže mýliť, keďže Apple ukázal prototyp aplikácie Find My iPhone už na konferencii WWDC. Snímok, na ktorom je vidno novú verziu aplikácie Find my iPhone, nájdete nižšie. Čo však určite zamrzí, je snaha zbaviť sa skeumorfizmu z aplikácie iBooks. Práve iBooks môžeme pokladať za jedinú aplikáciu, ktorá jednoducho bez skeumorfizmu nie je krásna. S príchodom iOS 7 by sa však mal skeumorfizmus navždy vytratiť z aplikácie iBooks a spolu s ním pravdepodobne aj efekt otáčania strán. O tom, ako by mohla vyzerať aplikácia iBooks po aktualizácii v iOS 7, vám viac napovie snímok nižšie.

find-my-iphone1
 
ibooks1
image-from-tweetbot-_-01_07_13-09_25
screen-shot-2013-06-24-at-4-44-07-pm
screen-shot-2013-06-30-at-8-42-55-pm
find-my-friends1
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.