Zavřít reklamu

Jednou z vecí, ktorú Samsung predstavil vrámci divadelného predstavenia Samsung Galaxy S4, bola mimo iného aj podpora herných ovládačov pre mobilný telefón, vďaka ktorým je možné tohtoročnú vlajkovú loď z Južnej Kórey premeniť na hernú konzolu. Popri tom sa však už dlhodobo objavujú špekulácie, že práve tá budúca generácia Apple TV bude tou, ktorá prinesie podporu iTunes App Store a spolu s ním aj podporu herných ovládačov. Očakávanie vzrástlo po tom, ako sa objavila správa, že Google chce v tejto oblasti konkurovať Applu.

Google si totiž myslí, že práve štvrtá generácia Apple TV (pokiaľ nepočítame tohtoročný tajný update), ponúkne dvojjadrovú verziu procesoru a spolu s ním aj podporu certifikovaných herných ovládačov. Špekulovať môžeme jednak aj preto, že jarný softvérový update priniesol oficiálnu podporu pre Apple Bluetooth Keyboard, z čoho môžeme usúdiť, že aj nové ovládače budú využívať rozhranie Bluetooth. Samotná herná konzola od Googlu by mala fungovať na najnovšej verzii Androidu, ktorá má predovšetkým priniesť kvalitnú optimalizáciu rozhrania pre lacnejšie telefóny, a teda existuje možnosť, že sa bude jednať o mobilný telefón, ako je tomu napríklad v prípade Sony Ericsson Xperia Play. Xperia Play od Sony je spojením mobilného telefónu a prenosnej konzoly, ktorá je schopná emulovať hry z originálneho PlayStation, pričom k ich nákupu je možné využiť obchod Playstation Store. Ako demonštráciu sa v tomto prípade rozhodlo Sony svojim zákazníkom ponúknuť klasiku Crash Bandicoot, ktorý na tomto telefóne beží pomerne plynulo.

xperia-play

Sony preto môžeme považovať za prakticky prvého výrobcu, ktorý sa rozhodol priniesť spojenie prenosnej hernej konzoly a mobilného telefónu. Prečo sa však zaoberáme Samsungom? Samsung sa rozhodol myšlienku vylepšiť a okrem toho, že začal ponúkať množstvo rôznych herných ovládačov, ktoré sa pripájajú k telefónu prostredníctvom Bluetooth a NFC, jeho technológia je schopná premeniť Galaxy S4 v skutočnú hernú konzolu. Herné ovládače so sebou prinášajú podporu pre výstup HDMI, a tak je možné rýchlo preniesť obraz z telefónu na televíziu. Inými slovami, máme pred sebou Androidovú hernú konzolu, ktorá má svoj potenciál. Navyše vzhľadom k tomu, že ľudia chcú all-in-one zariadenia, netreba sa čudovať, že by práve herná konzola s Androidom mohla mať vplyv na ostatné, pokročilejšie herné konzoly ako PlayStation 4 či Xbox One.

Môžeme povedať, že krok Samsungu je dobre premyslený. Samsung sídli v oblasti východnej Ázie, v oblasti, kde je práve hranie hier jedným z najdôležitejších faktorov pri kúpe telefónu. Pokiaľ chce Samsung v tejto oblasti ponúknuť svoj vlastný herný ovládač ešte skôr, ako ostatné dve značky, práve tu má Samsung potenciál stať sa veľmi silným hráčom. A práve preto chápeme, prečo sa Google chce v budúcej verzii Androidu orientovať na lacnejšie zariadenia. Konzolová vojna sa práve presúva na mobilný trh. A bojiskom je v tomto prípade rozvojový trh vo Východnej Ázii.

samsung-gamepad-450
*Zdroj: Forbes

Dnes nejčtenější

.