Zavřít reklamu

Společnost Sony oficiálně představila druhou generaci hodinek SmartWatch, které jsou v podstatě tím, co očekáváme od Apple iWatch, ovšem pro Android. Hodinky jsou exkluzivně vytvořeny pro synchronizaci se smartphony a tablety s operačním systémem Android. Novinka nabídne 1,6″ display s rozlišením 220×176 pixelů a vysokým jasem, který by měl zajistit dobrou čitelnost i na přímém slunci. O tu se mimo zvýšeného jasu stará také nový LCD displej. Hodinky nabídnou hliníkové tělo a nerezové materiály s tím, že na uchycení na zápěstí může majitel použít libovolný 24mm řemínek nebo tah.

Pod displejem je jako u všech Android zařízení trojice senzorových tlačítek, které slouží pro návrat zpět, vyvolání nabídky nebo přechod na domovskou obrazovku. Na boční straně je po vzoru klasických hodinek korunka, která však neslouží na natahování ale jako hlavní mechanické tlačítko pro aktivaci displeje. Mezi základní výbavu patří NFC čip a Bluetooth 3.0. Hodinka nabízí certifikaci IP5, která zaručí odolnost proti prachu nebo stříkající vodě, horkou dvaceti minutovou koupel však již hodinky zvládnout nemusí. Co všechny u hodinek zajímá je pak výdrž baterie, přece jen si jistě vzpomenete na zprávy New York Times, podle kterých Apple zatím nepředstavil své vlastní inteligentní hodinky právě kvůli problémům s výdrží baterie. Ta je podle sony 3-4 dny při normálním užívání, při kterém je však neustále zapnutý displej. Pokud budeme hodinky využívat minimálně nebo budeme vypínat displej, pak se lze dostat až na sedmi denní výdrž baterie.

To co asi všechny zajímá nejvíc je k čemu vlastně takové hodinky budeme mít možnost využít. Tedy k čemu je budou mít možnost využít uživatele alternativního operačního systému se zeleným robotem v logu. Hodinky dokáží přijmout hovory, sms, notifikace, kontrolovat sociální sítě a média, číst zprávy, pořídit fotografii (samozřejmě pouze jako spoušť), ovládat přehrávač hudby nebo prezentace, přehrávat video, upravit hlasitost a také je možné je propojit s fitness aplikacemi. Sony tvrdí, že má pro hodinky v současné době více než 200 aplikací a jejich počet bude stále stoupat. Celosvětová dostupnost je pak naplánována na září letošního roku.

Příjemná je celková váha hodinek, ta je totiž pouhých 48,4 gramů se silikonovým páskem na ruku a bez něho dokonce pouze 23,5 gramů. Pro porovnání například luxusní hodinky s 44 mm pouzdrem mají váhu přesahující 120 gramů. Co je však poměrně velkým zklamáním je fakt, že o všechno měření sportovních a jiných aktivit se stará v toto případě stále pouze smartphone nebo tablet. To znamená, že hodinky nenabízí žádný vlastní senzor, který by dokázal měřit například srdeční tep, případně pak například alespoň pomocí akcelometru a gyroskopu spálené kalorie a podobné data. Pokud raději dáváte přednsot klasickým hodinkám, inspiraci najdete na našem Men’s Magazine.

Dnes nejčtenější

.