Zavřít reklamu

Koncem minulého měsíce jsme vás informovali o tom, že se společnost Foxconn chce co nejvíce osamostatnit a zmenšit svoji závislost na společnostech typu Apple, pro které v současné době kompletuje některé produkty. Foxconn je nesmírně závislý zejména na Applu a jeho objednávkách, společnost sice produkuje vlastní televizory které se prodávají zejména v Kanadě, ovšem o obživu pro více než 1 200 000 zaměstnanců se stará převážně Apple, který u Foxconnu objednává kompletaci svých produktů. Společnost která svůj business založila právě jako výrobce produktů pro ostatní společnosti, se chce nyní osamostatnit a prosadit ve světě jako zcela soběstačná společnost, která vymění zákazníky z řad nadnárodních korporací za koncové uživatele.

Foxconn oficiálně oznámil, že vsadil své karty na operační systém od společnosti Mozilla, který je založený na HTML5 a cloudových službách. Za tímto účelem Foxconn přijme dva až tři tisíce vývojářů, kteří mají pracovat na vylepšení Firefox OS pro mobilní zařízení a vylepšit jeho integraci přímo do zařízení, které bude s největší pravděpodobností vyrábět právě Foxconn. Pro Mozillu je to skutečně obrovský úspěch jelikož nezávislí vývojáři dokázali z internetového prohlížeče vytvořit nejprve operační systém a teď zřejmě dokonce nalezli dostatečně silného partnera na to, aby se mohl Firefox OS stát rovnocenným konkurentem pro Android a iOS.

Hlavní výhodou Firefox OS a mobilních telefonů od Foxconnu bude zejména cena, přece jen obě společnosti pracují se skutečně minimálními náklady a jejich zisk bude přímo od koncových spotřebitelů. Na místo toho například při výrobě pro Apple musí získat zisk přímo od společnosti Apple a tne si poté tyto výdaje kompenzuje na ceně svých produktů. Foxconn však s největší pravděpodobností nebude prodávat telefony pod vlastním označením Foxconn, ale jako takzvané brandované telefony jednotlivých operátorů, pro které bude armáda programátorů schopna vytvořit uživatelské prostředí přímo na míru jejich požadavkům. To co se nyní může zdát jako poměrně ambiciózní plán, však může ohrozit Android a iOS zejména v rozvojových zemích a především pak v Číně, vzhledem k tomu, že přes 100 000 zaměstnanců Foxconnu pracuje právě ve výrobních linkách v Číně, je společnost schopna distribuovat telefony v oblasti celé Asie s minimálními náklady a je pravděpodobné, že zejména Asie bude pro Foxconn klíčovým trhem.

*Zdroj: geek.com

Dnes nejčtenější

.