Zavřít reklamu

Špekulácie o tom, že Apple údajne uzavrie spoluprácu s ázijským výrobcom čipov TSMC, sme mohli počuť prakticky už od minulého leta. Známy zahraničný portál DigiTimes dnes prišiel s tvrdením, podľa ktorého mala spoločnosť Apple v týchto dňoch skutočne uzavrieť dohodu s TSMC, ktorý by mal vrámci tejto dohody vyrábať nové procesory pre mobilné zariadenia spoločnosti Apple. Apple sa podľa nových dohôd snaží zájsť najďalej ako sa len dá a podľa magazínu by sa mali prvé čipy Apple A8 objaviť začiatkom roku 2014.

Nové mobilné procesory by mali byť skutočne veľmi malé a ako tvrdí DigiTimes, Apple od TSMC požaduje, aby boli nové procesory vyrábané 20-nanometrovým, 16-nanometrovým a 10-nanometrovým technologickým procesom. Tajwanská spoločnosť by mala spustiť výrobu prvých prototypov čipu Apple A8 už v priebehu júla / července, pričom masová produkcia bude spustená až v decembri / prosinci. Tieto procesory by mali byť súčasťou mobilného telefónu, ktorý má byť predstavený už začiatkom budúceho roku, pravdepodobne pôjde o iPhone s väčším displejom. Na konci tretieho štvrťroku by ale TSMC malo spustiť výrobu čipov A9 a A9X, vďaka čomu je možné, že nové modely iPadu a iPhone budú predstavené na jeseň / podzim 2014. Taiwanský výrobca by mal nové procesory vyrábať v halách 4, 5 a 6 v továrni Fab 14 na juhu Taiwanu.

TSMC-factory

Už dlhú dobu sa očakáva, že Apple pravdepodobne upustí od spolupráce so Samsungom a rozhodne sa vyrábať mobilné procesory u konkurenčného TSMC. Za týmto očakávaním stoja predovšetkým dlhoročné patentové súdne spory medzi Applom a Samsungom a ako sa zdá, Apple už dnes prenecháva výrobu dôležitých komponentov iným výrobcom. Výnimkou je nová generácia MacBook Air, ktorá ponúka super-rýchle Flash úložisko od Samsungu. Špecifikácie nových procesorov sú veľmi diskutabilné. Zatiaľ čo jedny tvrdenia vravia, že nové iOS zariadenia ponúknu dvojjadrový procesory, iné tvrdenia vravia, že TSMC bude mať na starosti výrobu štvorjadrových procesorov Apple Ax.

Apple ponúka svoje vlastné procesory už od roku 2010. Prvý Apple A procesor debutoval v marci onoho roku, kedy spoločnosť predstavila prvú generáciu iPadu s procesorom Apple A4. Tento procesor sa nachádza aj v iPhone 4, štvrtej generácii iPod touch. O rok neskôr si spoločnosť pripravila dvojjadrový model s označením Apple A5, ktorý dnes nájdeme vo veľkom množstve zariadení. Konkrétne sa jedná o iPad 2, iPad mini, iPhone 4S a iPod touch 5. generácie. Kvôli Retina displejom v minuloročných modeloch iPadu upravil svoje procesory a ponúkol ich vo variantoch A5X a A6X. Jediným zariadením, ktoré dnes obsahuje procesor Apple A6, je iPhone 5.

apps-on-iphone-5
*Zdroj: DigiTimes

Dnes nejčtenější

.