Zavřít reklamu

Společnost Apple nám nový Mac Pro sice ukázala a představila, ovšem dočkáme se jej až později v letošním roce. Někteří vývojáři však již získávají pomalu ale jistě přístup k tomuto stroji, jedná se zejména o lidi ze studia Pixar, které by mělo mít nové Mac Pro k dispozici předčasně. Na serveru známého měřícího systému Geekbench se již dokonce objevilo první benchmark skóre nového stroje. Je otázkou zda jsou výsledky autentické, ale zdá se že zřejmě ano. Testovaný model je konkrétně Mac Pro s procesorem Intel Xeon E5-2697 s frekvencí 2,7Hhz a dvanácti jádry s 64GB RAM na kterém běží OS X Mavericks.

Jak jistě víte, Mac OS X Mavericks je zatím pouze v beta verzi a to dokonce teprve té první, kteoru mají vývojáři k dispozici. Ovšem právě operační systém může ovlivnit výsledky GeekBench testů maximálně o 75 bodů a to jak směrem nahoru tak samozřejmě také opačným směrem. Testy GeekBench měří takzvaný surový výkon, tedy výkon kterého je počítač schopný dosáhnout bez ohledu na to, jaké konkrétní výpočty zrovna provádí. U běžných počítačů je tedy tento výkon sice pěkný pro porovnání, ale v reálném světě nám toho příliš neřekne a jak sami víte například MacBook Air 11″ s Flash pamětí je pocitově rychlejší než MacBook Pro s pevným diskem, který má však samozřejmě vyšší výsledky Geekbench.

Nového Mac Pro se však ještě minimálně čtvrt roku nedočkáme a tak je pravděpodobné, že Apple stále ještě ladí hardware a software tak, aby dosáhl nový stroj co největšího výkonu. V současné době totiž jak je znát z reakcí zahraničních diskutujících na serverech jako je MacRumors, 9to5mac nebo Cultofmac, není výkon pro profesionální uživatele kteří na nový stroj čekají v podstatě čtyři roky nijak uspokojivý.

mac_pro_2013_geekbench

 

mac_pro_2013_geekbench_comparison

Pro porovnání jsme udělal Geekbench testy svého stroje, kterým je celkem běžný MacBook Pro 2011 s 16GB RAM a SSD diskem HyperX 240GB.

mbp

*Zdroj: browser.primatelabs.com

Dnes nejčtenější

.