Zavřít reklamu

David Cameron prezentoval něco, o čem mluví jako o největší obchodní dohodě v historii lidstva. Evropská Unie jedná s USA o smlouvě, která všem občanům všech členských států EU umožní obchodovat bez placení cla. Každý den proběhne mezi USA a EU obchodování v hodnotě 3 miliard dolarů, ze kterých platíme clo. Průměrné clo dosahuje podle Bruselu přibližně 4%, zdě je dobré pamatovat na to, že se však bavíme o průměrném clu, které je u každého druhu zboží jiné. V případě elektroniky je pak CLO skutečně vyšší, navíc se počítá nikoli z dolarové částky, kterou jsme zaplatili za zboží, ale tato částka je přepočtena na Eura 1:1 a následně pak v ČR na koruny.

To znamená, že pokud si z USA objednáte zboží, nejprve je hodnota zboží, která by měla být správně uvedena na balíku přepočítána z dolarů na Eura a následně je z této částky vypočítáno clo a připočítáno DPH. Zboží vás tak ve většině případů vyjde skutečně dráž, než pokud nakoupíte přímo v ČR/SR. Pokud navíc není hodnota zboží zřejmá, celníci postupují podle tabulek, které jsou často neaktuální a hodnota zboží je značně nadhodnocena oproti skutečné ceně, za kterou jste zboží koupili. Smlouvu mezi USA a Evropskou unii začali před dvěma dny dohadovat politické špičky osmičky nejsilnějších krajin světa, tedy takzvané G8, kteří jednají v Severním Irsku.

„Jsou to důležité a velmi dobré zprávy. Definitivní dohoda by mohla padnout v průběhu 12 až 18 měsíců,“ vzkázal úřad premiéra Velké Británie Davida Camerona. Otázkou je, zda poté co si připlatíme DPH a odečteme jeden rok záruky, který nám prodejce na zboží v USA zkrátka nedá, má ještě význam nakupovat v USA i v momentě, kdy nebudeme muset platit clo. Pokud si totiž vezmeme například cenu základního MacBook Air, která je v USA 999$ a přepočítáme ji na Eura, ze kterých vypočítáme DPH, dostaneme se na částku velmi podobnou té, za kterou MacBook Air koupíme v ČR/SR.

iMoney

*Zdroj: m.hnonline.sk

Dnes nejčtenější

.