Zavřít reklamu

Přiznám se, že Bob Marley je pro mě mnohem víc osobnost a ztělesnění jisté kultury a jejího odkazu, než hudebník. Netvrdím, že se nejedná o jedinečného umělce, ovšem tento hudební styl zkrátka není můj šálek kávy. O to víc jsme však zvědavý jak si sluchátka vyrobena s odkazem na vizi Boba Marleyho poradí s hudbou, kterou poslouchám a to i v případě, že se nejedná zrovna o Reggae. Kromě toho, že byl Marley propagátorem hudebního žánru který vznikl v šedesátých letech na Jamaice a rozšířil se z Karibiku do celého světa, kladl velký důraz na přírodní materiály, využití přírody a zastavení jejího znečišťování. Sluchátka MARLEY Redemption Song OE pak kladou důraz právě na odkaz Boba Marleyho, který se společnost jeho syna rozhodla propojit se špičkovou hudební kvalitou.

O tom že to s přírodními materiály myslí výrobce skutečně vážně vás přesvědčí již krabička z recyklovaného papíru, ve které najdete kromě samotných sluchátek také textilní vak na jejich přenášení s koženou nášivkou, jenž je skutečně stylový a jistě najde uplatnění nejen pro přenos samotných sluchátek. Samotná sluchátka nabízí skutečně nekonvenční design, který ukazuje přírodní materiály na první pohled. Zatím co samotné náušníky jsou vyrobeny z kůže, kterou je obšit také náhlavní most mezi levým a pravým sluchátkem, samotná sluchátka jsou kombinací kovu a dřeva. Součástí sluchátek je samozřejmě také kabel, který je textilní, díky čemuž se nezamotává a navíc chrání kabely lépe než běžná bužírka. Kabel je možné ze sluchátek vypojit a nahradit jej jiným. Na kabelu naleznete také ovladač s mikrofonem, díky kterému je možné v iOS procházet skladby, zvyšovat/snižovat hlasitost, pustit nebo pozastavit přehrávání a samozřejmě také přijmout a položit hovor.

marley

Plast budete na sluchátkách hledat na první pohled marně, samozřejmě jej také obsahují, ovšem skutečně v minimálním množství a to zejména na částech, které nejsou na první pohled vidět. Co se dřeva týká, to dle mého názoru plní spíše estetickou funkci a na výslednou reprodukci nemá žádný vliv. Co na ni však již vliv mí je kvalitní průduch z kovu a pevnost, se kterou jsou jednotlivé části sluchátek spojeny. Samozřejmě se teď bavíme o designu, je tedy jasné, že na reprodukci má vliv především vnitřní konstrukce sluchátek a použité měniče. Náhlavní most který je tvořen z hliníku obšitého vycpanou kůží je na nošení velice příjemný a nebude vás nijak omezovat ani při dlouhodobém poslechu hudby. Zpracování hodnotím skutečně jako jedno z těch nejlepších se kterými jsem se měl možnost setkat a to jsem měl v ruce sluchátka za desítky tisíc korun. Všechny části přesně sedí, na materiálech je vidět kvalita a Marley skutečně nešetřil.

Co se designu týká, je to samozřejmě zcela individuální věc, osobně mám však pocit, že si Marley buduje jméno především u Reaggae komunity a vyznavači podobného stylu oblékání. Zatím co u špuntových sluchátek je totiž poměrně jedno jak vypadají, pokud běháte po ulici se sluchátky přes hlavu, ledacos o vás napovídají. Nechci kritizovat design, ten je povedený, spíš mám však pocit, že je to podobné, jako kdyby Bentley vyrábělo jen růžové auta, ano také si najdou své příznivce, ale už to nebude auto které zaujme každého.

Marley_iOS

Jakmile si Marley Redemption Song OE donesete domů, nenasazujte je na uši a nechte je rozehrát. Po prvním spuštění by ve vás mohli vzbudit poměrně negativní dojem. Mám pocit že sluchátka jsou tak kvalitně vyrobena, že potřebují oproti běžným sluchátkům až trojnásobný čas na rozehrání. Sluchátka Marley je potřeba nechat rozehrát alespoň několik desítek hodin, abyste se dopracovali k výslednému zvuku, který skutečně mají mít. Dejte si na to tedy pozor a skutečně je nechte rozehrát po patřičně dlouhou dobu.

Na oficiálních stránkách distributora pro ČR jsem se dočetl následující tvrzení: „40mm high-definition dynamické měniče poskytují mohutný, reálný zvuk se skvělou odezvou, přesně jako živá hudba. Jsou osazena do ozvučnice z pravého bukového dřeva.“ Obvykle se nad popisem ze strany výrobce kteří mají tendenci popisovat sluchátka za pět korun jako produkt s křišťálově čistým zvukem pousměji a jdu dále, popis u Marley mě však zaujal. Hned vám vysvětlím proč. Když si totiž sluchátka která jsou již skutečně dobře rozehraná nasadíte, necítíte se jako v nejvyspělejším studiu na světě kde se hraje na přesnost. Necítíte se jako v roce 2013 v dokonale designovaném domě s těmi nejluxusnějšími produkty na světě, které skutečně dokáží nabídnout křišťálový zvuk, cítíte se úplně jinak. Cítíte se jako uprostřed koncertu, smrdíte dýmem a na vaše nové trenky právě někdo vylil pivko, ale to vám vůbec nevadí protože se skvěle bavíte.

Marley_sluchat

Představte si dokonalý designový stůl za čtvrt milionu korun který máte jako chloubu ve svém obývacím pokoji. Krásná vize nebo pro některé realita viďte. Ale co když na ten stůl spadne kapka červeného vína, co když na něj omylem hodíte iPhone trochu silněji a bude v něm rýha? Tak tohle nejsou Marley, ty jsou starý kus dubového dřeva ve tvaru stolu s množstvím zářezů, skvrn a dalších věcí, které jim však přidávají něco, co si nekoupíte, něco co má duši. Pokud chcete stoprocentní přesnost a poslouchat jednotlivé tóny, zapomeňte na ně, pokud se chcete cítit jako na koncertě, chcete aby do vás hudba vstoupila stejně jako z těch největších reproduktorů na festivalu a celého vás vtáhla, pak jste na správném místě. Právě tento efekt můžete mít díky sluchátkům Marley.

IMG_5088

Nechci tím říct, že sluchátka neodlišují jednotlivé tóny a nemají dostatečný rozsah. V porovnání s některými modely od Harman Kardon nebo AKQ jsou však „špinavější“. Když si pustíte Imagine od Lennona nahrané z gramofonové desky, neuslyšíte tak přesně jak jehla přeskakuje a typické praskání nebude tak výrazné jako například u AKQ 701, ale budete se cítit jako ve Woodstocku. Teď mě vlastně napadá ještě jedno přirovnání, když si pustíte Smoke on the water od Deep Purple, nebudete v Tokyu kde vznikla deska Made in Japan, budete přímo nad Ženevským jezerem, kde vznikl požár během vystoupení Franka Zappa, díky kterému vznikla jedna z nejlegendárnějších rockových skladeb na světě. Budete u toho, když skladby vznikali, nebudete v současnosti kde je vše až moc dokonalé. Osobně se mi zvuk Marley skutečně líbí a stanou se jedněmi v mé sbírce sluchátek, na kterých si pustím rock vždy, když budu mít chuť se bavit a užít si atmosféru i když v prostředí mého domu, nikoli na koncertu. Pokud fandíte spíše špuntovým sluchátkům, můžete si recenzi přečíst v článku Recenze Marley Redemption Song IE Mist: jak zní zvuk vycházející z rasta sluchátek?

  • Sluchátka Marley Redemption Song OE si můžete zakoupit na designbag.cz
  • Sluchátka Marley Redemption Song OE si můžete zakoupit na designbag.sk
sluchatka_marley_designbag

Technické parametry

  • Typ měničů: 40 mm dynamické, neodymové
  • Frekvenční rozsah: 15 Hz – 22 kHz
  • Citlivost: 114 dB
  • Impedance: 32 Ω
  • Délka kabelu: 1.3 m
  • Jack: 3,5 mm, pozlacený

Dnes nejčtenější

.