Zavřít reklamu

Možná to některé naše čtenáře překvapí, ale Apple vyráběl své produkty dávno předtím, než světlo světa spatřil první iPhone nebo iPad. V posledních desítkách let se sice společnosti podařilo vytvořit řadu skutečně zajímavých a veleúspěšných produktů, na druhou stranu však Apple přinesl na trh i produkty na které se zapomnělo téměř okamžitě po jejich uvedení a vzhledem k prodejním výsledkům těchto produktů, zapomněl by na ně nejraději také samotný Apple. V dobách kdy jsme mluvili o Apple Computers se na trhu objevily i následující produkty, které nepatřili zrovna mezi to nejúspěšnější co společnost kdy představila, určitě však stojí za naší pozornost. Pokud vás historie společnosti Apple zajímá, podívejte se na naší sekci Apple Historie.

AppleColor Monitor 100
V roce 1984, dávno předtím než se objevil první LCD displej, představil Apple nový barevný monitor s názvem AppleColor Monitor 100. Monitor se začal prodávat jako speciální příslušenství pro počítač Apple II, který byl běžně připojitelný k televizoru, ovšem takové zobrazení nebylo příliš kvalitní a tak uživatelé měli k dispozici speciální monitor, který však fungoval také se speciální grafickou kartou, jenž byla potřebná pro připojení počítače Apple II k monitoru. Bohužel cena těchto dvou produktů, které se bez sebe navzájem neobešli odpovídala ceně běžného automobilu a tak se příliš mnoho kusů nedochovalo a vlastně ani nevyrobilo.

img201306042213593

Apple Cluster Controller
Rok předtím než světlo světa spatřil monitor AppleColor 100 mohli se fanoušci společnosti Apple setkat s Cluster Controller. Jak asi podle názvu tušíte, dokázalo toto příslušenství propojit několik počítačů Apple, konkrétně až sedm do jedné sítě, která byla použita k složitým výpočtům, jenž v dnešní době bez problémů zvládá iPod shuffle. Počítače tak šlo propojit do jednoho superpočítače, ovšem také samotný Cluster měl vlastní procesor a tak se v podstatě jednalo o miniaturní počítač. Později v roce 1985 pak Apple představil AppleLine Convertor, který umožnoval propojení dalších modelů počítačů. Doposud se však v žádném muzeu ani sbírce toto zařízení neobjevilo, což také svědčí o velmi malém počtu vyrobených kusů.

img201306042213561

Apple Techstep
I technici společnosti Apple a servisních středisek si v minulosti přišli na své. Zatím co dnes mají k dispozici software na USB klíči, v roce 1991 Apple představil speciální diagnostický nástroj s názvem techstep, pomocí kterého technik kontroloval selhání hardware v počítači Macintosh. To stejné co dnes dělá diagnostický test na USB tak v roce 1991 dělala speciální krabička vybavena 4 řádkovým displejem u kterého se na každém řádku zobrazilo 16 znaků, díky kterým technik viděla čeho se problém počítače týká. Techstep měl vyměnitelný ROM čip a technik musel pro každý testovaný počítač použít zvláštní čip.

img201306042213594

Apple Presentation System
V roce 1994 spatřil světlo světa produkt, který dnes v podstatě známe pod pojmem AirPlay. Apple již v roce 1994 nabízel možnost, jak zrcadlit obraz z počítače Macintosh přímo na dalším monitoru nebo televizoru. Pomocí technologie Presentation system se počítač připojil k TV nebo Monitoru a přednášející mohl práci na svém počítači ukazovat všem v sále. Zřejmě nikoho nepřekvapí, že většina prodaných kusů byla prodána do vzdělávacích institucí.

img201306042213592

*Zdroj: weiphone.com

Dnes nejčtenější

.